Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam - czy może ktoś dać mi parę rad jeśli chodzi

o izolacją poziomą oraz ocieplenie /styropian 10cm/.

Chodzi mi zwłaszcza o to jak to zrobić przy ścianach.

I z czego.

Czytałem, że np. ma być zakładka izolacji poziomej

na ścianie. A potem taśma brzegowa - jako dylatacja.

Poszę o praktyczne porady

Wiem, że były takie tematy - ale raczej mało konkretne...

D.P.

P.S. Przeniosłem to z "zrób to sam" - chyba nikt nie robi tego sam ???

https://forum.murator.pl/topic/34047-izolacja-pozioma-styropian-praktyczne-porady/

Tematy byly, ale to nie problem. Izolacje pozioma spod sciany nalezy polaczyc z izolacja przeciwwilgociowa podlogi. Najlatwiej jest jesli jedno i drugie to papa termozgrzewalna. Wtedy pape z podlogi uklada sie na papie spod scian( powinna byla byc tak polozona, aby wystawala ok 10 cm) i zgrzewa. To wszystko. Nastepnie uklada sie folie budowlana, wywijajac ja do gory na wysokosc styropianu a potem styropian tak, aby przylegal do scian. Nastepnie na styropian do sciany przykleja sie tasme dylatacyjna grubosci 1-2 cm i tyle. Zamiast tasmy moga byc paski styropianu FS15 o szerokosci 2-3 cm wiekszej niz planowana wylewka. Tyle. Proste?

Pozdrawiam

Jankes

https://forum.murator.pl/topic/34047-izolacja-pozioma-styropian-praktyczne-porady/#findComment-665065