Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobrze zdjęty humus czy źle -skąd wiedzieć ????

Darek Rz

Recommended Posts

Witam !!!!

Tak myślę i myslę o mojej budowie która mam zacząc za kilka tygodni i przyszło mi do głowy takie pytanie .Może głupie . Wiadomo że przystępująć do budowy fundamentów nalezy zdjąć humus . Jak to zrobi koparka to skąd mam wiedziec czy humus został zdjęty dobrze czy źle ??? Czy powinno byc głębiej czy jest za głęboko .Czy to co odkryto to jeszcze humus czy juz nie ???

pozdro D.RZ

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a w projekcie nie masz ani słowa o warunkach gruntowych pod Twoj dom?

zwykle zbiera sie od 15 do 30-40 cm wierzchniej warstwy i tyle ale nie znaczy ze zawsze tak powinno być :-?

No, z tymi 15-toma to chyba trochę przegiąłeś :wink: Obstawiałbym co najmniej 30-40 z ewentualnym "plusem"

A co do warunków gruntowych, to projektant raczej nie zna grubości warstwy humusu, prawda?. Może podać głębokość posadowienia fundamentów, ale to na podstawie tabel temperatury dla rejonu Polski, tyle że z grubością zdejmowanego humusu nie będzie to miało nic wspólnego.

Ja znalazłem, że najgłębiej hymus należy ściągać do 30 cm i sam mam mniej więcej tak zdjęte.

Pozdrawiam

a gdzie ty to znalazles ze humus najglebiej zalega do 30cm??

Wielkość warstwy humusu określa najlepiej geolog podczas badan geologicznych, tyle ze z tego co widze wiekszość bagatelizuje tego typu badania, a szkoda :roll:

U mnie humus jest róznej grubości - zależy od miejsca - od 40 do 60cm (!)

uwaga poprzednia że jak zaczyna byc widać żółte to już nie ma humusu jest ok, trzeba raczej dobrze wytyczyć skąd zdjąć humus, ja np. się pomyliłem z tym wytyczeniem o jakieś 2 m i efekt jest taki że po jednej stronie wykop elegancko, a po grugiej trzeba było się przekopywać szpadlem przez warstwę humusu ( jakiś 1 dzień roboty więcej ) z obserwacji moich fundamentów i przyszłego komfortu pracy przy nich ( izolacja, ocieplanie, itp. dobrze jest mieś jakieś 2 m zdjętego wokół ściany fundamentowej.

Przed zdjęciem humusu wykop dołek. Gdy zobaczysz, że ziemia zmienia kolor z czarnej żyznej na coś innego, to już nie jest humus. U nas to cos innego to był piach, więc bylo łatwo, a humus sięgał na 25-35 cm. Wiem bo zdjęliśmy go sami lopatami - 5 chłopa w 6 dni. uff. :D :D Ale jest co wspominac. Pomagała rodzina.