Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobrze zdjęty humus czy źle -skąd wiedzieć ????

Darek Rz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po zdjęciu humusu nie powinno być w ziemi części ogranicznych roślin, tylko sam piach, nie koniecznie żółty. U mnie to było ok 65cm., ale dla pewności zdjąłem coś w okolicy 70cm.

Odbywało się to koparką pod nadzorem archeologicznym, bo się okazało przy warunkach zabudowy, że działka jest objęta obszarem archeologicznym i konieczny jest nadzór archeologa przy pracach ziemnych.

• 2 weeks później...

Ludzie nie dajmy sie zwariowac!!! Jakby do kazdej pierdoly na budowie wzywac czarnoksieznikow i robic skomplikowane badania to budowa trwala by wieki i kosztowala majatek, tylko po jaka cholere.Przeciez kazdy potrafi logicznie myslec / a przynajmniej powinien/.

Wbij szpadel w ziemie i sam zobaczysz.

Ludzie nie dajmy sie zwariowac!!! Jakby do kazdej pierdoly na budowie wzywac czarnoksieznikow i robic skomplikowane badania to budowa trwala by wieki i kosztowala majatek, tylko po jaka cholere.Przeciez kazdy potrafi logicznie myslec / a przynajmniej powinien/.

Wbij szpadel w ziemie i sam zobaczysz.

nie wywoluj wilka z lasu (!) ktos gotow zapytac, co to szpadel ;)

u mnie humus zalegal na glebokosci ~70cm.

a tak na marginesie - facet, ktory przyjechal ... sprobowac go sciagnac... nie wiedzial co jest humus :o

Mam propozycję

Ja jestem właśnie na tym etapie ( zrobiłem na działce kilka próbnych wykopów 1mx1m głęboki na 1,2m i tu dokładnie widać jak przebiegają warstwy gruntu )

Na mojej działce mam warstwę humusu ok. 35cm następnie warstwa gliny ok. 5 cm

jest to prosty sposób i szybki do wykonania !

miłego kopania

Mam propozycję

Ja jestem właśnie na tym etapie ( zrobiłem na działce kilka próbnych wykopów 1mx1m głęboki na 1,2m i tu dokładnie widać jak przebiegają warstwy gruntu )

miłego kopania

Myślę, że w powyższych postach pojawiają się rozbieżności.

Polega to na tym, że:

Po ściągnięciu wierzchniej warstwy gleby, potocznie zwanej humusem (czasami oczywiście jestr prawdziwy) dochodzi sie do warstwy np. piasku.

I teraz jest zagadka: na pewno nie jest to humus, ale jak to ktoś już wcześniej wspomniał znajduja się w tej warstwie również części organiczne, przeważnie w postaci korzonków. A więc ściągać dalej czy zostawiać?

pzdr

• 3 weeks później...
Mam propozycję

miłego kopania

Ja zamierzam kopać taki dołek na sławojke lub inaczej kibel wiec też będę wszystko wiedzial

a co jesli wierzchnia warstwa to prawie sam piach, na którym niewiele co rośnie? kopać do piachu takiego jak nad morzem, czy tez uznac że humusu nie ma? to ci zagadka?

Z piaskiem to nie ma wielkiego problemu - grun niespoisty -doskonale się zagęszcza , niemal natychmiastowo w przeciwnieństwie do spoistych.

Mnie zastanawia coś innego:

aktualnie na działce mam chwasty wys. 1,5 m i nie wiem czy nie byłoby lepiej skosić to cholerstwo przed operacją mechanicznego zdejmowania humusu...

Jak sadzicie, czy warto?

(Ps. dodam może jeszcze ze chodzi mi o wyrównanie 100% powierzchni działki a nie tylko zdjęcie humusu ze strefy budowy)

Witam !!!

A czy humus ściąga się tylko przed wytyczeniem domu (wtedy nie wiadomo dokładnie skąd go ściągnąć :lol: ) czy można to zrobic po wytyczeniu ??

pozdro D.RZ

Po wytyczeniu sprzęt może Ci wszystkie paliki powyrywać w trakcie usuwania humusu....

• 1 month później...
Mnie zastanawia coś innego:

aktualnie na działce mam chwasty wys. 1,5 m i nie wiem czy nie byłoby lepiej skosić to cholerstwo przed operacją mechanicznego zdejmowania humusu...

Jak sadzicie, czy warto?

(Ps. dodam może jeszcze ze chodzi mi o wyrównanie 100% powierzchni działki a nie tylko zdjęcie humusu ze strefy budowy)

Skoszenie chwastów może ci nie wystarczyć bo to cholerstwo z byle korzonka się odradza. Najlepiej wyciągnąć z korzeniami ale to kosztuje. Przed ew. koszeniem uważaj, żebyć nie rozsiał chwastów na cudze działki bo to może być nawet karalne.