Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobrze zdjęty humus czy źle -skąd wiedzieć ????

Darek Rz

Recommended Posts

wszystko pieknie ale co zrobic w tej sytuacji

zaczynajac od dzialki mojej po dzialke sasiadai jeszcze jednego sasiada wychodzi ze jestem rownomiernie nizej od kazdego odpowiednio 02 i o1 metr nizej i u mnie teren sie wyrownuje

co z humusem kiedy trzeba robvic wszystko aby nie isc w "ziemie" bo dom i tak wyjdzie niziutko? :o

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam kilka pytań:

Właśnie kupiłem działkę porośniętą tylko i wyłącznie trawą. Typowa łąka (pastwisko - sucha, a nie podmokła). Jak mi się udało ustalić to od conajmniej 150 lat (kupowałem od 95 letniego małżeństwa) zawsze tam było pastwisko.

1. Czy należałoby zdejmować darń i na jaką mniej więcej głębokość??

2. Jak głęboko może sięgać humus.

Pozdrawiam

Dokładnie tak samo jak w poście powyżej z tym że zdejmujemy również darń.

• 3 months później...
A co robicie ze ściągnietym humusem??? Ja na razie mam go na działce, ale nie wiem, czy bedzie mi jeszcze potem potrzebny czy też powinnam już zaczynać się go pozbywać??

Mój kierbud twierdzi, że jeszcze go będzie za mało i po skończonym stanie 0 widzę, że ma rację. Nie pozbywaj się go.

A co robicie ze ściągnietym humusem??? Ja na razie mam go na działce, ale nie wiem, czy bedzie mi jeszcze potem potrzebny czy też powinnam już zaczynać się go pozbywać??

Witam

Jeszcze będziesz prosił o więcej humusu a nie o mniej 8) więc nie pozbywaj sie go . U mnie wszystkie wykopy na media po zimie się pozapadaly pomimo ubijania . Jak myślisz czym zasypałem te miejsca - humusem .którego góra leży sobie jeszcze na działce

pozdrawiam D.RZ

Witam.

Jak rozróżnić od warstwy podglebowej - najważniejszy jest kolor tj. jest on ciemny - szry, brunatny lub czarny, gdy dokopiemy się do piasku lub gliny to mamy wtedy dopiero zerwany humus.

Generalnie na gruntach uprawnych to 30 - 40 cm, ale na lepszych gruntach, przy lepiej zadbanej glebie nawet 1,5 m (Tak było u mnie - sama sobie ten mumer wywinęłam uprawiając warzywa).

.

Dokładnie TAK!!! Zostawcie geologów, geotechników, agro-dentystów i innych filozofów w spokoju! Taż to widać na pierwszy rzut oka! I jeœli taki operator koparki nie widzi co zdejmuje, to powiedzcie mu ode mnie, że jest cieć jakiego œwiat nie widział.

Tu zapewne powstanie pytanie ale przcież nie prowadzi się uprawy gleby głebiej niż na wspomniane 30-40 cm (no oprócz orki z pogłebiaczem), pod spodem znajduje się tzw podeszwa płużna i martwica, ale to część gleby w przypadku lepszych gleb może też zawierać dużo substancji organicznych i też trzeba ją zdjąć

A poza tym jeœli taka warswa znajdzie się już na wierzchu, to łatwo przekształca się w warstwę próchnicznš.

• 1 month później...

Witam jesten nowa i ... całkiem zielona. Pomocy! Sprawa humusu: skad mam wiedziec (lub operator) z jakiego dokładnie miejsca sciagac warstwe ziemi jeśli powiino sie to robic przed wytyczeniem domu przez geodete... Jakos nie moge znaleźc w tym logiki... Przeciez nie bede sciagac ziemi tak na oko, bo mi sie wydaje, ze dom bedzie stał w tym miejscu! Jaka ma byc ta kolejnośc prac?

prosze o pomoc...

Witam jesten nowa i ... całkiem zielona. Pomocy! Sprawa humusu: skad mam wiedziec (lub operator) z jakiego dokładnie miejsca sciagac warstwe ziemi jeśli powiino sie to robic przed wytyczeniem domu przez geodete... Jakos nie moge znaleźc w tym logiki... Przeciez nie bede sciagac ziemi tak na oko, bo mi sie wydaje, ze dom bedzie stał w tym miejscu! Jaka ma byc ta kolejnośc prac?

prosze o pomoc...

Jak masz projekt z naniesionym domem to jaki problem odmierzyc miara (jakas dluzsza 10,20,30m) i sciagnac humus z zapasem po 1 m w kazda strone?! chyba ze masz dzialke olbrzymia i bardzo nie regularna to moze bedzie problem.

Ludzie czasem mają z tym problemy, ja jestem geodetą więc nie mam ;).

Bierzesz mapkę, gdzie masz odległości od granicy do budynku.

Chyba wiesz jak biegnie granica twojej działki??? Są potrzebne 2 osoby.

Rozciągasz jakiś sznurek na granicy, bierzesz miarkę (centymetr - tylko dobrze żeby miał chociaż z 10 m) i odmierzasz, i tak po kolei wszystkie 4 wystające rogi, i zabijasz je palikiem.

Na końcu skontroluj sobie odległości między palikami (powinny się mieścić tak +-1m) a to co wymierzyłaś powinno być +-prostokątem ;)

Zostawiasz te paliki, zaznacz je jakąś czerwona wstążką, albo psiknij sprejem, a pan koparkowy sobie już poradzi

• 3 months później...
Ludzie czasem mają z tym problemy, ja jestem geodetą więc nie mam ;).

Bierzesz mapkę, gdzie masz odległości od granicy do budynku.

Chyba wiesz jak biegnie granica twojej działki??? Są potrzebne 2 osoby.

Rozciągasz jakiś sznurek na granicy, bierzesz miarkę (centymetr - tylko dobrze żeby miał chociaż z 10 m) i odmierzasz, i tak po kolei wszystkie 4 wystające rogi, i zabijasz je palikiem.

Na końcu skontroluj sobie odległości między palikami (powinny się mieścić tak +-1m) a to co wymierzyłaś powinno być +-prostokątem ;)

Zostawiasz te paliki, zaznacz je jakąś czerwona wstążką, albo psiknij sprejem, a pan koparkowy sobie już poradzi

Witam.

Czy w ten sposób mogę sam wytyczyć sobie dom na działce?

Działkę mam już opalikowaną.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
... Na jaką wysokość usypuje się "górę" z humusu - podobnież jest to określone...

podobnież w trosce z zdrowie dżżownic /żerujących w tym humusie/ okreslone jest to na 1,55 m zeby spadając przypadkiem z góry nie robiły sobie krzywdy ...

:-?

... Na jaką wysokość usypuje się "górę" z humusu - podobnież jest to określone...

podobnież w trosce z zdrowie dżżownic /żerujących w tym humusie/ okreslone jest to na 1,55 m zeby spadając przypadkiem z góry nie robiły sobie krzywdy ...

:lol: :lol: :lol: