holusio 12.05.2006 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 wszystko pieknie ale co zrobic w tej sytuacji zaczynajac od dzialki mojej po dzialke sasiadai jeszcze jednego sasiada wychodzi ze jestem rownomiernie nizej od kazdego odpowiednio 02 i o1 metr nizej i u mnie teren sie wyrownuje co z humusem kiedy trzeba robvic wszystko aby nie isc w "ziemie" bo dom i tak wyjdzie niziutko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 12.05.2006 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Mam kilka pytań: Właśnie kupiłem działkę porośniętą tylko i wyłącznie trawą. Typowa łąka (pastwisko - sucha, a nie podmokła). Jak mi się udało ustalić to od conajmniej 150 lat (kupowałem od 95 letniego małżeństwa) zawsze tam było pastwisko. 1. Czy należałoby zdejmować darń i na jaką mniej więcej głębokość?? 2. Jak głęboko może sięgać humus. Pozdrawiam Dokładnie tak samo jak w poście powyżej z tym że zdejmujemy również darń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazie 11.09.2006 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 A co robicie ze ściągnietym humusem??? Ja na razie mam go na działce, ale nie wiem, czy bedzie mi jeszcze potem potrzebny czy też powinnam już zaczynać się go pozbywać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.09.2006 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Na odkład , później na ogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 11.09.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 A co robicie ze ściągnietym humusem??? Ja na razie mam go na działce, ale nie wiem, czy bedzie mi jeszcze potem potrzebny czy też powinnam już zaczynać się go pozbywać?? Mój kierbud twierdzi, że jeszcze go będzie za mało i po skończonym stanie 0 widzę, że ma rację. Nie pozbywaj się go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 11.09.2006 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 A co robicie ze ściągnietym humusem??? Ja na razie mam go na działce, ale nie wiem, czy bedzie mi jeszcze potem potrzebny czy też powinnam już zaczynać się go pozbywać?? Witam Jeszcze będziesz prosił o więcej humusu a nie o mniej więc nie pozbywaj sie go . U mnie wszystkie wykopy na media po zimie się pozapadaly pomimo ubijania . Jak myślisz czym zasypałem te miejsca - humusem .którego góra leży sobie jeszcze na działce pozdrawiam D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.09.2006 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Witam. Jak rozróżnić od warstwy podglebowej - najważniejszy jest kolor tj. jest on ciemny - szry, brunatny lub czarny, gdy dokopiemy się do piasku lub gliny to mamy wtedy dopiero zerwany humus. Generalnie na gruntach uprawnych to 30 - 40 cm, ale na lepszych gruntach, przy lepiej zadbanej glebie nawet 1,5 m (Tak było u mnie - sama sobie ten mumer wywinęłam uprawiając warzywa). . Dokładnie TAK!!! Zostawcie geologów, geotechników, agro-dentystów i innych filozofów w spokoju! Taż to widać na pierwszy rzut oka! I jeli taki operator koparki nie widzi co zdejmuje, to powiedzcie mu ode mnie, że jest cieć jakiego wiat nie widział. Tu zapewne powstanie pytanie ale przcież nie prowadzi się uprawy gleby głebiej niż na wspomniane 30-40 cm (no oprócz orki z pogłebiaczem), pod spodem znajduje się tzw podeszwa płużna i martwica, ale to część gleby w przypadku lepszych gleb może też zawierać dużo substancji organicznych i też trzeba ją zdjąć A poza tym jeli taka warswa znajdzie się już na wierzchu, to łatwo przekształca się w warstwę próchnicznš. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margo1 22.10.2006 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Witam jesten nowa i ... całkiem zielona. Pomocy! Sprawa humusu: skad mam wiedziec (lub operator) z jakiego dokładnie miejsca sciagac warstwe ziemi jeśli powiino sie to robic przed wytyczeniem domu przez geodete... Jakos nie moge znaleźc w tym logiki... Przeciez nie bede sciagac ziemi tak na oko, bo mi sie wydaje, ze dom bedzie stał w tym miejscu! Jaka ma byc ta kolejnośc prac? prosze o pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 22.10.2006 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Witam jesten nowa i ... całkiem zielona. Pomocy! Sprawa humusu: skad mam wiedziec (lub operator) z jakiego dokładnie miejsca sciagac warstwe ziemi jeśli powiino sie to robic przed wytyczeniem domu przez geodete... Jakos nie moge znaleźc w tym logiki... Przeciez nie bede sciagac ziemi tak na oko, bo mi sie wydaje, ze dom bedzie stał w tym miejscu! Jaka ma byc ta kolejnośc prac? prosze o pomoc... Jak masz projekt z naniesionym domem to jaki problem odmierzyc miara (jakas dluzsza 10,20,30m) i sciagnac humus z zapasem po 1 m w kazda strone?! chyba ze masz dzialke olbrzymia i bardzo nie regularna to moze bedzie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 22.10.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Ludzie czasem mają z tym problemy, ja jestem geodetą więc nie mam . Bierzesz mapkę, gdzie masz odległości od granicy do budynku. Chyba wiesz jak biegnie granica twojej działki??? Są potrzebne 2 osoby. Rozciągasz jakiś sznurek na granicy, bierzesz miarkę (centymetr - tylko dobrze żeby miał chociaż z 10 m) i odmierzasz, i tak po kolei wszystkie 4 wystające rogi, i zabijasz je palikiem. Na końcu skontroluj sobie odległości między palikami (powinny się mieścić tak +-1m) a to co wymierzyłaś powinno być +-prostokątem Zostawiasz te paliki, zaznacz je jakąś czerwona wstążką, albo psiknij sprejem, a pan koparkowy sobie już poradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margo1 22.10.2006 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Bardzo dziekuje za pomoc... Pewnie bede miał w ciagu tego roku jeszcze wiele (madrzejszych lub głupszych) pytań, wiec licze na Wasza pomocpozdrawiam margo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 23.01.2007 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Ludzie czasem mają z tym problemy, ja jestem geodetą więc nie mam . Bierzesz mapkę, gdzie masz odległości od granicy do budynku. Chyba wiesz jak biegnie granica twojej działki??? Są potrzebne 2 osoby. Rozciągasz jakiś sznurek na granicy, bierzesz miarkę (centymetr - tylko dobrze żeby miał chociaż z 10 m) i odmierzasz, i tak po kolei wszystkie 4 wystające rogi, i zabijasz je palikiem. Na końcu skontroluj sobie odległości między palikami (powinny się mieścić tak +-1m) a to co wymierzyłaś powinno być +-prostokątem Zostawiasz te paliki, zaznacz je jakąś czerwona wstążką, albo psiknij sprejem, a pan koparkowy sobie już poradzi Witam. Czy w ten sposób mogę sam wytyczyć sobie dom na działce? Działkę mam już opalikowaną. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 23.01.2007 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 a pewnie, zachowanie min odległości jest święte - reszta : inwentryzacja geodezyjna powykonawcza, tego nie unikniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gołąb 16.02.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Witam! Na jaką wysokość usypuje się "górę" z humusu - podobnież jest to określone. Z góry dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.02.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 ... Na jaką wysokość usypuje się "górę" z humusu - podobnież jest to określone... podobnież w trosce z zdrowie dżżownic /żerujących w tym humusie/ okreslone jest to na 1,55 m zeby spadając przypadkiem z góry nie robiły sobie krzywdy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 16.02.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 ... Na jaką wysokość usypuje się "górę" z humusu - podobnież jest to określone... podobnież w trosce z zdrowie dżżownic /żerujących w tym humusie/ okreslone jest to na 1,55 m zeby spadając przypadkiem z góry nie robiły sobie krzywdy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 16.02.2007 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.02.2007 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulak 16.02.2007 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Też dopiero zaczynam i niezbyt wiele wiem...ale nasuwa mi się pytanie:Czy konieczne są badania gruntu przez geologa,skoro i tak humus ściągany jest,, na oko"?Co jeszcze mi dadzą te badania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 16.02.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 http://www.otop.org.pl/strona/dzialy/galeria/resize_148_gal_1.jpg http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.gleba.ar.lublin.pl/gleb01.jpg&imgrefurl=http://www.gleba.ar.lublin.pl/&h=255&w=106&sz=9&hl=pl&start=2&tbnid=kCj7FdZ2hZ479M:&tbnh=111&tbnw=46&prev=/images%3Fq%3Dprofil%2Bgleby%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26lr%3D http://www.fotcom.biz/zoom.asp?id_zdj=3297 http://www.zgf.uni.wroc.pl/dydaktyka/przedmioty/Gleboznawstwo/Profil%20glebowy-PSOS.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts