mynia_pynia 16.02.2007 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Badania geologiczne nie robi się po to by wiedzieć na jaką głębokość jest humus.Robi się je, aby wiedzieć jaki fundament może być wykonany, jaka jest wysokość wód gruntowych, czy grunt jest stabliny - przedewszystkim po to !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 16.02.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 http://www.otop.org.pl/strona/dzialy/galeria/resize_148_gal_1.jpg http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.gleba.ar.lublin.pl/gleb01.jpg&imgrefurl=http://www.gleba.ar.lublin.pl/&h=255&w=106&sz=9&hl=pl&start=2&tbnid=kCj7FdZ2hZ479M:&tbnh=111&tbnw=46&prev=/images%3Fq%3Dprofil%2Bgleby%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26lr%3D http://www.fotcom.biz/zoom.asp?id_zdj=3297 http://www.zgf.uni.wroc.pl/dydaktyka/przedmioty/Gleboznawstwo/Profil%20glebowy-PSOS.pdf fajne stronki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_SŁONKO 19.02.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Hej! Ja też z tych "zielonych". czytam ten wątek i nie jestem pewna, więc pytam: czy jeśli buduję dom całkowicie podpiwniczony to powinien interesowac mnie w ogóle jakiś humus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 19.02.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Hej! Ja też z tych "zielonych". czytam ten wątek i nie jestem pewna, więc pytam: czy jeśli buduję dom całkowicie podpiwniczony to powinien interesowac mnie w ogóle jakiś humus? Witaj Słonko humus to ziemia, w naszym przypadku to jej część organiczna. A ta tak głęboko normalnie nie występuje więc nie masz czym się przejmować pozdrowiam Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike21pl 06.03.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Grubość warstwy humusu powinna być uwidoczniona w opracowaniu geologicznym, o ile takie robiłeś. Wtedy pokazujesz panom przekrój swojego terenu (tak jak tutaj: http://www.uslugigeologiczne.pl/pics/przekroj.jpg) i prosisz aby zdjęli tyle ile jest tu narysowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpu 06.03.2007 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 humus to jest wszystko to co organiczne i pod domem nie ma prawa go być z różnych względów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 07.03.2007 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 jak głęboko zobaczysz po usunięciu go skąd tu ma ktoś wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 07.03.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 To może jeszcze jedno pytanko w temacie zdejmowania warstwy humusu (czeka mnie to za parę m-cy).Czym powinno to się prawidłowo robić?Szukać operatora koparki, spychachacza czy czegoś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgasiorowska 08.03.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 my bedziemy sciagali humus za tydzien i bedzie to nam robil koparkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 08.03.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 To może jeszcze jedno pytanko w temacie zdejmowania warstwy humusu (czeka mnie to za parę m-cy). Czym powinno to się prawidłowo robić? Szukać operatora koparki, spychachacza czy czegoś innego? witaj najlepiej umówić się nie za godziny pracy sprzętu, ale konkretnie za zdjęcie humusu pozdrawiam mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 08.03.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 a czym to bez znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 08.03.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 polecam Nikona D70s robi zajefajne zdjęcia, humusu też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 17.03.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Humus zdejmuje się koparko-spychaczem. Nie kombinuj z kopaniem łopatami. Czemu? Skoro masz djąć 30cm na obszarze min 150mkw to jak ze środka tego obszaru będzie wynosił humus? na łopacie? w kubełku? Do pewnych prac jak zdjęciu humusu, wykopanie dołu pod POS lub szambo wynajmuje się koparkę. Ręcznie po prostu nie opłaca się i tyle! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 23.03.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 ja usunałem od30-40 cm humusu potem juz jest glina,a ziemie zwałowałem na ok 1,5 m bo za wysoko robic pryzme jest niedobrze ziemia sie robi jałowa.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 24.03.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 a pewnie, zachowanie min odległości jest święte - reszta : inwentryzacja geodezyjna powykonawcza, tego nie unikniesz Witaj ponownie a co z wpisami w dziennik budowy? pozdrawiam mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropkq 29.03.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Właśnie dziś zdejomowaliśmy humus...mój sąsiad tak mi namieszał w głowie, że zupełnie się pogubiłam czy tak właściwie chodzi o humus czy o warstwę przemarzania ...on wybierał ziemię do 1m mimo, że warstwa organiczna była do głębokości 30cm.... uważał, że trzeba głębiej kopać bo.....no właśnie do 1m w naszym rejonie jest ta warstwa przemarzania trzeba kopać a później w miejsce gliny nasypać piachu.... co o tym sądzicie?????? nie wiem czy zrozumiale napisałam ale ktoś to napewno zrozumie ja ściągnęłam tylko humus ...i tak to mnie dużo kosztowało bo 300zł...gdyby kopał dalej pewno dnia by mu nie starczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 29.03.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 ....ja ściągnęłam tylko humus ... Dobrze zrobiłaś , sąsiad namieszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 29.03.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Właśnie dziś zdejomowaliśmy humus...mój sąsiad tak mi namieszał w głowie, że zupełnie się pogubiłam czy tak właściwie chodzi o humus czy o warstwę przemarzania ...on wybierał ziemię do 1m mimo, że warstwa organiczna była do głębokości 30cm.... uważał, że trzeba głębiej kopać bo.....no właśnie do 1m w naszym rejonie jest ta warstwa przemarzania trzeba kopać a później w miejsce gliny nasypać piachu.... co o tym sądzicie?????? nie wiem czy zrozumiale napisałam ale ktoś to napewno zrozumie ja ściągnęłam tylko humus ...i tak to mnie dużo kosztowało bo 300zł...gdyby kopał dalej pewno dnia by mu nie starczyło i tak jest dobrze i tak im więcej piachu tym większe prawdopodobniej nie będzie podciąganie wilgoci ale zdjęcie humusu jest normą! ktoś gdzieś napisał "dom to nie okręt podwodny!" ławy też można zrobić dwa razy głębiej i szeżej! tylko czy to jest potrzebne? zapodaj jakieś fotki w dzienniku chętnie popatrzę pozdrawiam mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropkq 30.03.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 zapodaj jakieś fotki w dzienniku chętnie popatrzę ok, tylko jak zrobię ...bo wczoraj tak mną zakręcili, że z tego wszystkiego zapomniałam zrobić pozdrawiam Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropkq 31.03.2007 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Fotki juz są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts