krzysztofsitkowski 24.05.2005 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Hej, Planujemy z zona zamowic szafe. B. podoba nam sie fornir dąb bielony. Widzielismy szafy w takim fornirze na wielu ekspozycjach w Wawie. Podobno proces powstawania takiego forniru jest skomplikowany. Wiecie moze, na czym ten proces polega? Pytam, bo fachowiec, ktory byc moze mialby nam ta szafe robic, przygotowuje forniry we wlasnym zakresie. Zastanwiam sie, czy wykonanie przez niego takiego forniru jest w ogole realne. Orientujecie sie moze, gdzie i za ile mozna taki fornir kupic (albo zamowic szafe w takim fornirze) w atrakcyjnej cenie? Najnizsza, jaka podano mi na tych ekspozycjach, to 400 PLN/m2. Dodam, ze przegladajac internet spotkalem sie z dwoma zupelnie roznymi materialami okreslanymi jako 'dąb bielony'. Jeden material rzeczywiscie 'jako zywo' przypomina zwykly dąb, tyle, że rozjaśniony - o ten mi nie chodzi. Drugi ma kolor kości słoniowej, wyglada szlachetnie i moim zdaniem po prostu super! Zeby nie pozostac goloslownym - przyklady mebli w okleinie wygladajacej na ten 'moj' dąb bielony: http://www.mebleitalia.pl/img_prod/singways_b_22.jpg http://www.mebleitalia.pl/img_prod/singways_b_9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 24.05.2005 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Forniry (liście ok. 0,6 - 1mm grubości, 25-100 cm szerokości, 200-250 cm długości) oferują min. firmy (z Warszawy i okolic): Atpol - Nowa Iwiczna DLH Drewno - chyba ogólno-polska, mają sklep min. w W-wie Ursus Forpłyt (W-wa Targówek) Ceny - w okolicach 30 - 50 PLN m2 (fornir egzotyczny, np. brzoza będzie tańsza). Atpol ma dąb bielony, ale dąb a dąb to różnica i to spora, więc trzeba organoleptycznie stwierdzić. Niektóre sprzedają w paczkach po kilkadziesiąt sztuk, inne w "detalu". Są również forniry brzegowe (paski szerokości ok. 25mm do oklejenia krawędzi). Są jeszcze płyty fornirowane surowe- wiórówka, MDF - cena w zależności od rodzaju "bazy" i forniru, wiórówka 18mm coś w okolicach 45 pln m2. Firmy - Forpłyt - forniruje na zamówienie. Mazi - mają kilka wzorów Uwagi - samodzielne fornirowanie jest trudne, ale możliwe (duże formatki raczej odpadają w metodzie "chałupniczej", firmy stosują do tego odpowiednie prasy, kleje etc.). Płyta fornirowana wymaga oklejenia brzegów, szlifowania i lakierowania. Stąd różnica między 45 pln/m2 a 400 pln/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 26.05.2005 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2005 Nie napisałeś skąd jesteś (najlepiej wpisz na stałe w swoim profilu). W Raszynie jest firma FORNIREX (ul. Na skraju 37A) Robią tam formatki (płyty cięte na wymiar) jakie chcesz. Mają tam fornir dąb bielony prosty, tzn. w paseczki (właśnie takiego szukasz ) w cenie 60 zł/m2. Do tego trzeba doliczyć materiał podstawowy, np. standardowa płyta wiórowa 18 mm grubości. Usługa fornirowania kosztuje 20 zł/m2, a fornirowanie krawędzi 3,5zł/mb Od nich kupujesz produkt surowy. Trzeba go oddać do dalszej obróbki w lakierni (szlifowanie, ew. barwienie i lakierowanie), ale mają kilka współpracujących lakierni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Lapacz 27.01.2009 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Witam, Moze ktos moglby sie podzielic nieco aktualniejszym info? Pytanie tez dotyczy glownie firm specjalizujacych sie w full serwisie, czyli nie tylko surowych plytach fornirowanych ale i lakierowaniu i szlifowaniu. Bede wdzieczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszak 29.01.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Kurcze, tez chce taki bielony w paseczki, ale ja bym potrzebowała gotową płytę meblową, a jeszcze lepiej firmę która mi z tego zrobi szafy i szafki wg moich fanaberii. I na dodatek to ma być na Śląsku. Proszę o namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 29.01.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 WitamKolor o jakim piszesz to po prostu okleina debowa bejcowana lub oleina modyfikowana w kolorze debu bielonego. Robilem takie rzeczy. U mnie moglbys wybrac 5-6 odcieni bielenia debu, kolor okleiny ma rowniez istotne znaczenie. W moim warsztacie taka szafe zamowilbys od ok 1300 zl za m2 powierzchni drzwi. Mysle o gotowej szafie u ciebie w domu. W razie pytan prosze o wiadomosc. pozdrawiam Marcin[/b][/i][/u][/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatlea 05.02.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Zastanawiam się właśnie nad fornirem do kuchni z bielonego dębu, ale ponoć jest on bardzo drogi - droższy od większości innych fornirów. Trochę mnie to zaskoczyło...Jutro będę miała porównanie jak w mojej kuchni wyjdzie w porównaniu z palisandrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 07.02.2009 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 to zaden problem ,trzeba szukac dabu amerykonskiego o odpowiedniej barwie widziałem taki w dlh ,reszta to sposób wykończenia ,bejce .lakiery nic trudnego .w fabryce paged sklejka morag kupowałem sklejke w fornirze dab amerykanski i po lakierze wodnym bona do parkietów wyszedł jak by polany mlekiem ,zachwycac to sie mozna machoniem piramidalnym ,brzoza czaczot,czy ochechem cietym z kozenia , a ten dab to pospolity gatunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts