Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Akcyza OO i LPG, czyli jesteśmy załatwieni...

greg98

Recommended Posts

Gronicki o akcyzie na gaz i abonamencie za internet

(PAP, IAR, tm/24.05.2005)

Rozporządzenie w sprawie zrównania stawek podatku na olej napędowy i opałowy oraz opodatkowania gazu płynnego zostanie podpisane pod koniec tego tygodnia - poinformował we wtorek na konferencji po posiedzeniu rządu minister finansów Mirosłw Gronicki.

Resort finansów już pod koniec marca próbował przeforsować zmiany akcyzy. Zablokował je wówczas premier Marek Belka, zobowiązując Ministerstwo Finansów do przygotowania systemu działań osłonowych.

Jak powiedział we wtorek Gronicki, na działania osłonowe jest jeszcze czas ponieważ, sezon grzewczy rozpocznie się jesienią.

"Do tego czasu rząd przygotuje stosowne rozwiązania prawne" - dodał nie ujawniając szczegółów.

W ubiegłym tygodniu wiceminister finansów Jarosław Neneman powiedział jedynie, że działania osłonowe będą miały charakter socjalny.

W marcu resort szacował, że do końca roku z tytułu zmian w akcyzie dodatkowo wpłynie do budżetu 2 mld zł. Według najnowszych obliczeń, w ciągu najbliższych 7 miesięcy zmiany w akcyzie mają przynieść około 1,4 mld zł.

Z wyliczeń resortu finansów wynika, że efekt netto (po uwzględnieniu obniżki stawki na olej napędowy i podwyżki podatku od oleju opałowego) ma wynieść prawie 1,3 mld zł do końca tego roku.

Ministerstwo chce, aby w obu przypadkach stawka wynosiła 1.028 zł za tysiąc litrów. Obecnie olej opałowy lekki opodatkowany jest stawką 233 zł za tysiąc litrów, a napędowy 1.099 zł za tysiąc litrów.

Jednocześnie resort obniżył próg kwalifikowania oleju opałowego jako lekki. MF chce, aby tzw. granica destylacji w 350 stopniach Celsjusza wynosiła 30 proc., a nie 50 proc., jak obecnie. Jednocześnie drugi parametr - gęstość w temperaturze 15 st.C - może być niższa niż 890 kg na metr sześcienny.

"Chodzi o to, aby więcej typów oleju opałowego +wpadało+ w nowe regulacje" - powiedział w ubiegłym tygodniu PAP Neneman.

Zgodnie z projektem rozporządzenia, stawka podatku na ciężki olej opałowy również ma zostać zwiększona. Po zmianach ma wynosić 695 zł za tonę zamiast 60 zł za tonę.

"Jednocześnie planujemy zwolnienia podatkowe ze względu na przeznaczenie. Jeśli np. olej ciężki będzie trafiał do elektrociepłowni, wówczas będzie zwolniony z podatku" - dodał wiceminister.

Ministerstwo nie rezygnuje też z planów opodatkowania akcyzą płynnego gazu propan-butanu i innych gazów płynnych wykorzystywanych do ogrzewania. Stawka ma wynosić 695 zł za tonę - czyli tyle, co w przypadku tzw. autogazu. Do końca tego roku ma to przynieść budżetowi 95,3 mln zł.

Nowe przepisy mają wejść w życie 14 dni po podpisaniu rozporządzenia.

Przypominam, że we wrześniu są wybory i zanim ustanowią nowy rząd, to minie tak z pół sezonu grzewczego...

Co za kraj...

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zdecydowałem się przyłączyć do miejskiej sieci CO. Przyłącze tzw wysoki parametr, z wymiennikiem ciepła. Wszyscy straszyli, że po sezonie grzewczym się rozłączę z powodu wysokich rachunków. Gaz, olej miały być dużo tańsze, a wągiel to dopiero...

Wszystkie rachunki biorą w łeb z powodu działalności rządu i facetów, którzy oszukują na podatkach. Gdyby gazu płynnego i oleju do ogrzewania nie lano do baków to nikt by nie podnosił akcyzy.

Współczuje wam wszystkim którzy zainwestowaliście w ogrzewanie olejowe lub gazem z butli.

Ale z drugiej strony moje ciepło zaczyna być bardzo konkurencyjne. Nie potrzebuję budować kotłowni, kupować pieca etc. A nad cenami czuwa Urząd Regulacji Energetyki.

Przeciez to kompletne ignoranctwo albo hipokryzja rzadu - "sezon grzewaczy zaczyna sie jesienia". I co z tego ? Ale sezon ZAKUPOW propanu do ogrzewania trwa glownie latem - i zapewne wiedza to urzedasy podnoszac teraz akcyze zeby zlupic tych ktorzy beda tankowac propan latem :evil: A moze chodzi o poprawe wynikow gazownictwa ? Jakbym chcial byc wyjatkowo "spiskowy" to doszedlbym do wniosku ze za tym stoi rosyjskie lobby mafijno-rzadowe bo wiekszosc gazu ziemnego kupujemy od rosjan a "dzieki" takiej polityce polskiego rzadu wszyscy beda starali sie dolaczyc do gazu ziemnego nakrecajac rosjanom koniunkture i uzalezniajac Polska energetyke od Rosji... Ale sadze ze tak naprawde cele rzadu byly bardziej przyziemne - zlupic kolejna grupe obywateli zeby napchac kase do budzetu i dac pensje kolejnym urzedasom.

D.

Gość M@riusz_Radom
Bardzo prosta sprawa i uczciwa - ustalić stałą stawkę VAT na materiały służące do ogrzewania domu. Bez znaczenia czy jest to gaz, węgiel, olej itd itd. Wtedy każdy uniknie przykrych niespodzianek.

VAT to zupelnie inny podatek i nie da sie tego tak zrobic - wowczas wszyscy rejestrowaliby samochody na firmy a ogrzewanie domowe rowniez i odliczaliby VAT z paliw. Po to jest akcyza zeby kazdy placil a nikt nie dostawal zwrotu. Juz prosciej byloby wprowadzic rowna akcyze na wszystkie paliwa ale wowczas oburzyloby sie lobby weglowe i gazu ziemnego.

D.

Gość M@riusz_Radom

W sumie to masz rację.

W takim razie podnieść akcyzę i dać 0 vat ;) Ujednolicić stawki - wtedy każdy będzie mógł sobie łatwo wyliczyć jaki system ogrzewania wyjdzie mu najekonomiczniej. Bo obecne wyliczenia mogą wziąć w łeb - własnie dzięki takim numerom rządu.

Gość M@riusz_Radom
Jest to działanie na zasadzie - skoro niektórzy oszukują, to aby wyeliminować oszustwo, to przypier.... wszystkim równo ...

Ano ja wychodze z założenia, że Polak jak może i wie JAK to zawsze przykombinuje, dlatego lepiej jest likwidować zapisy pozwalające na kombinowanie (odpisy, ulgi) kosztem zmniejszenia obłożeń podatkowych i akcyzowych.

Ponieważ wielu ludzi przyzwyczaiło się do ulg, odpisów a także zaczęło kombinowac jak je sobie wyrwać to naturalnym odruchem obronnym kasy Państwa jest szukanie "materiału" do podreperowania dziury w sejfie. Stąd wszelakie próby na dołożenie do czego się da kilku %. Suma sumarum najbardziej straca na tym uczciwi.

a tak - nie ma kombinowania - nie ma strat w kasie Państwa i nie ma konieczności podwyższania akcyzy i podatków.

Tak jak w banku - jakby nie było "chybionych kredytów" to mielibyśmy mniejsze oprocenotwanie kredytów, dlatego, że nie byłoby strat w budżetach banków.

No tak, ale ile można temu państwu oddawać.

Gdyby był jasny, prosty system podatkowy (taki np. liniowy), to nikt by nie kombinował i płaciłby podatki zgodnie ze sztuką, a tak ... Jeśli ktoś wie, co to jest krzywa Laffera, wie o czym mówię.

Poza tym, jak widzę, ile państwo bierze z mojej pensji, to mnie krew zalewa (35% na dzień dobry - podatek, ub. zdrowotne, emerytalne itp.; 22% VAT; akcyzy i inne podatki i parapodatki - około 5-15%). A co za to mamy. Dziurawe drogi, skorumpowaną policję, nieudolnych polityków, dziurę budżetową większą od ozonowej, głód, smród, biedę i ubóstwo.

Do tego dochodzą afery itp. No i chcą jeszcze podnosić akcyzę za gaz płynny.

Może niech uszczelnią system kontroli i wyłapią tych, którzy kombinują. NIE. Oni wąlą iść po linii najmniejszego oporu i przyp... wszystkim.

JA NAPRAWDĘ CHYBA ZORGANIZUJĘ JAKIŚ PROTEST.

JB

Gość M@riusz_Radom
Ja,to tylko cholernie chciałbym się dowiedzieć, jak w warunkach przydomowych można rozlewać lpg ze zbiornika do ogrzewania, do samochodów ?

bez specjalnej aparatury się nie da. Żaden ze mnie chemik, ale wydaje mi się, że te lpg mają rózne składniki, tzn różną mieszanke.

Natomiast gazem z sieci mozna samochody już tankować, trzeba miec tylko przerobioną instalację gazową.

Ja,to tylko cholernie chciałbym się dowiedzieć, jak w warunkach przydomowych można rozlewać lpg ze zbiornika do ogrzewania, do samochodów ?

bez specjalnej aparatury się nie da. Żaden ze mnie chemik, ale wydaje mi się, że te lpg mają rózne składniki, tzn różną mieszanke.

Skład tu nie ma nic do rzeczy.

Tylko po cholerę mówią, że wzrost akcyzy w stosunku do lpg jest wynikiem przekrętów zwykłych ludzi ?

OO jestem w stanie zrozumieć, ale lpg ?

teoretycznie jest to raczej proste. Skład gazu nie ma tu zbyt wielkiego znaczenia (propan ma troche mniej kalorii niz P-B). Trzeba sie tylko podłłaczyć do króóćca słóżacego do awaryjnego opróżniania butli (taki który ciagnie LPG z dna butli w fazie płynnej) i podłlaczyć do butli samochodowej. Różnica ciśnien powinna wypchnać gaz do pustej butli. Można to dodatkowo wspomóc pompą. Wtedy nie trzba wyjeżdżac w samochodzie gazu do zera i można zatankowacwiecej na raz.

teoretycznie jest to raczej proste. Skład gazu nie ma tu zbyt wielkiego znaczenia (propan ma troche mniej kalorii niz P-B). Trzeba sie tylko podłłaczyć do króóćca słóżacego do awaryjnego opróżniania butli (taki który ciagnie LPG z dna butli w fazie płynnej) i podłlaczyć do butli samochodowej. Różnica ciśnien powinna wypchnać gaz do pustej butli. Można to dodatkowo wspomóc pompą. Wtedy nie trzba wyjeżdżac w samochodzie gazu do zera i można zatankowacwiecej na raz.

Ty mówisz to poważnie. Słyszałeś o tym czy tylko teoretyzujesz ?

Ja obcnie więcej płacę za gaz dozewam propanem ogrzewania niż do samochodu (1,95 : 1,70)

Ogr

[...]

"Jednocześnie planujemy zwolnienia podatkowe ze względu na przeznaczenie. Jeśli np. olej ciężki będzie trafiał do elektrociepłowni, wówczas będzie zwolniony z podatku" - dodał wiceminister.

Zacznie się "przepuszczanie" faktur przez elektrociepłownie ?

Sorry ale nie mogę się powstrzymać widząc kolejne genialne pomysły na "usprawnienie" gospodarki i likwidację szarej strefy. :wink:

pozdr