godul1 31.05.2005 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 "Współpracuję" z Shellem I nie zapowiada się na jakąś zmianę. Generalnie zbiornik mi wystarcza na sezon. Teraz bede tez ocieplał strop. Z moich inf. wynika ze shell ma najdroższy gaz. Mamia z regóy promocyjnym montażem i tanim pierwszym tankowaniem, a potem łupią w cenie "po-promocyjnej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 31.05.2005 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,52981,2738358.html Podwyzka akcyzy podpisana.... MF gledzi cos o dzialaniach oslonowych. Zapewne bedzie tak samo jak rok temu kiedy gledzilo o oslonach przy podnoszeniu VAT... D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek 31.05.2005 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 No i stało się: Rozporządzenie ws. akcyzy na olej i gaz podpisane (PAP, tm/31.05.2005) Minister finansów podpisał rozporządzenie zrównujące akcyzę na oleje opałowy i napędowy. Nowe przepisy zaczną obowiązywać od 15 czerwca i zapewnią tegorocznemu budżetowi wpływy rzędu 1,4 mld zł - poinformowało PAP Ministerstwo Finansów. "Minister finansów podpisał rozporządzenie. Jedyna zmiana, jaką wprowadziliśmy wobec zapisów w projekcie, to opodatkowanie butli gazowych połową stawki akcyzy od gazu - powiedział PAP wiceminister finansów Jarosław Neneman. Według wcześniejszych planów gaz w butlach miał być zwolniony z podatku. Stawka od butli ma wynosić 347,5 zł za tonę. Pozostałe rodzaje płynnego propan-butanu i innych gazów płynnych wykorzystywanych do ogrzewania będą opodatkowane stawką 695 zł za tonę, czyli taką, jaka jest stosowana wobec tzw. autogazu. "Ta zmiana powinna dać budżetowi nieco więcej pieniędzy (wobec planowanych wcześniej skutków budżetowych). W tej chwili trudno oszacować ile" - powiedział PAP Neneman. Zgodnie z wcześniejszymi wyliczeniami MF opodatkowanie gazu (z wyłączeniem butli) miało dać w tym roku budżetowi 95,3 mln zł. Jednak wprowadzone zmiany prawdopodobnie znacznie zwiększą dochody z tego tytułu. Gdyby resort wprowadził pełną stawkę akcyzy od gazu w butlach, to efekt finansowy byłby większy o 316,5 mln zł. Nowe przepisy mają obowiązywać od 15 czerwca. Mają one dać budżetowi w tym roku około 1,4 mld zł. MF już pod koniec marca próbowało przeforsować drastyczne zmiany w akcyzie, co wywołało protesty branży paliwowej. Nowelizację zablokował wówczas premier Marek Belka zobowiązując Ministerstwo Finansów do przygotowania systemu działań osłonowych. Najważniejszym rozwiązaniem, jakie wprowadza rozporządzenie, jest zrównanie stawek akcyzy na oleje opałowy i napędowy. W obu przypadkach akcyza ma wynosić 1.028 zł za 1.000 litrów. Obecnie olej opałowy lekki opodatkowany jest stawką 233 zł za 1.000 litrów, a napędowy 1.099 zł za 1.000 litrów. Jednocześnie resort zamierza obniżyć próg kwalifikowania oleju opałowego jako lekki. MF chce, aby tzw. granica destylacji w 350 stopniach Celsjusza wynosiła 30 proc., a nie 50 proc. jak obecnie. Jednocześnie drugi parametr - gęstość w temperaturze 15 st.C - może być niższa niż 890 kg na metr sześcienny. Zgodnie z projektem rozporządzenia stawka podatku na ciężki olej opałowy również ma zostać zwiększona. Po zmianach ma wynosić 695 zł za tonę w miejsce 60 zł za tonę, przy czym MF chce zwolnić z podatku ciężki olej wykorzystywany np. przez elektrociepłownie. Ministerstwo szacuje, że skutki finansowe wszystkich zmian w skali całego roku budżetowego wyniosą około 2,4 mld zł. MF dodaje jednak, że w swoich szacunkach nie uwzględniło spadku popytu na oleje opałowe (co może nastąpić ze względu na duży wzrost cen) oraz kosztów działania systemu osłonowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 31.05.2005 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Właśnie w TV podali o ile wzrosną koszty ogrzania domu chyba (nie zapamiętałam ) o powierzchni 100 m2 rocznie: gaz płynny - ok. 1500 zł olej opałowy - 2000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m67 31.05.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Jednym słowem tego biednego to zawsze sie jeb...e. Jak widać kończy się era ekologicznego grzania i znów będziemy obserwować kłęby dymu z kominów. Pier...lę przerzucam sie na węgiel bo kto zarobi na olej lub gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 31.05.2005 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Właśnie w TV podali o ile wzrosną koszty ogrzania domu chyba (nie zapamiętałam ) o powierzchni 100 m2 rocznie: gaz ziemny - ok. 1500 zł olej opałowy - 2000 zł Moment. moment. Z tego co wyczytałem, to akcyza ma dotyczyć gazu płynnego (z butli), a nie ziemnego (z gazociągu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 31.05.2005 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Właśnie w TV podali o ile wzrosną koszty ogrzania domu chyba (nie zapamiętałam ) o powierzchni 100 m2 rocznie: gaz ziemny - ok. 1500 zł olej opałowy - 2000 zł Moment. moment. Z tego co wyczytałem, to akcyza ma dotyczyć gazu płynnego (z butli), a nie ziemnego (z gazociągu). sorry - pomyliłam się Już poprawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub Burkietowicz 31.05.2005 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Biuro Ministra Finansów tel. 0 (prefix) 22 694 50 58fax 0 (prefix) 22 694 41 77e-mail: [email protected] Proponuję zalać ich mailami. JB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub Burkietowicz 31.05.2005 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 A ja właśnie zamówiłem 1700 l. gazu jeszcze bez akcyzy. A co - nie będzie komuch pluł mi w twarz nie akcyzy na gaz nakładał JB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 31.05.2005 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Biuro Ministra Finansów tel. 0 (prefix) 22 694 50 58 fax 0 (prefix) 22 694 41 77 e-mail: [email protected] Proponuję zalać ich mailami. JB I co im napiszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub Burkietowicz 31.05.2005 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 A choćby coś takiego ... "Protestuję przeciwko obłudzie, zakłamaniu i wymyślaniu "nowej gospodarki".Czy w Waszym Ministerstwie nikt nie zna podstaw ekonomii ???Walczyć z szarą strefą podnosząc podatki ???Czy ktoś z Szanownych Ekonomistów w Jakże Mądrym i Nieomylnym Ministerstwie słyszał o krzywej Laffer'a??? Panowie i Panie, opamiętajcie się. Przecież to, co robicie to czysty bandytyzm. Czy ktoś rozsądny pochylił się nad tym rozporządzeniem i policzył konsekwencje finansowe i społeczne oraz ekologiczne takiego posunięcia, czy tylko brakowało Wam kasy w budżecie i znaleźliście źródło, które za chwilę wyschnie, ale wtedy Was już nie będzie u sterów władzy ??? Rozsądku życzę Jakub Burkietowicz" Więcej nie chciało mi się pisać, ale jak się jeszcze wkurzę, to może coś im napiszę. JB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBialezyn 31.05.2005 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Robiłem wstępne wyliczenia i wynika, że cena 1kWh energii z gazu płynnego w cenie zakupu z akcyza będzie wynosiła około 40 gr. bez komentarza.........[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 31.05.2005 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Robiłem wstępne wyliczenia i wynika, że cena 1kWh energii z gazu płynnego w cenie zakupu z akcyza będzie wynosiła około 40 gr. bez komentarza.........[/code] Z dzierżawą wyszło mi (przy załozeniu tylko ciepła woda i gotowanie): 0,5zł K... kto to wytrzyma !!! Ja idę w drzewo i prąd. Tylko, że teraz, to pewnie drzewo opałowe podrożeje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.05.2005 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 no i co ja mam teraz qr....a zalozyc za ogrzewanie miala butla byc.... ale te koszty mnie rozwalaja to przestaje byc smieszne........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 31.05.2005 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 no i co ja mam teraz qr....a zalozyc za ogrzewanie miala butla byc.... ale te koszty mnie rozwalaja to przestaje byc smieszne........ Prąd?... Ja właśnie ze względu na możliwość "dorzucania" kolejnych obciążeń do gazu/oleju, jak również zmiany ich cen na rynku (w końcu są to zasoby które powolutku ulegają wyczerpaniu) zdecydowałem się na ogrzewanie elektryczne, z możliwością dogrzewania kominkiem. A jak na tym wyjdę, to historia pokaże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amar 01.06.2005 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Gaz ziemny też pewnie zostanie obłożony wyższą akcyzą, gdy okaże się, że ludzie masowo używają go do zasilania silników samochodowych. A to już się zaczyna dziać. Dobrze, że nikt nie wymyślił silnika na wodę, bo byśmy z pragnienia poumierali. Najważniejszy jest fakt, że wszystkie podatki są przenoszalne. Dziś rośnie cena oleju i gazu. Jutro przesunięcie popytu spowoduje wzrost cen energii elektrycznej i drewna do kominka pewnie też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 01.06.2005 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Pamiętam wierszyk mojego siostrzeńca. Gaz podrożał nie zmartwienie, Wnet zrobimy ulepszenie, Każdy w d...ę korek wsadzi, I tam gazu nagromadzi, Potem w butlę pierdniesz raz, I masz bracie własny gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 02.06.2005 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Że stawki akcyzy powinny być jednakowe to rozumiem ale dlaczego równa się w górę a nie w dół. Zastanawia mnie dlaczego zrobiono to w roku wyborczym a całą podwyżkę firmuje SLD i w imię czego. Chyba chcą dostać jeszcze mniej głosów. Oczywiście będzie program osłonowy podobnie jak obiecany zwrot 15 % Vatu na materiały budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 03.06.2005 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Biednemu zawsze wiatr w oczy.http://bi.gazeta.pl/im/5/2641/m2641805.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub Burkietowicz 03.06.2005 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Trochę stronnicze, bo nie podali Litwy, Łotwy, Estonii, Czech, Słowacji, Słowenii - czyli "nowych" członków unii Ale i tak jest to trochę wkurzające JB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts