finiszant 14.11.2002 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2002 W kwestii myszy jestem ostrożny, nawet hiperostrożny, mam nadzieję, że kratka na tzw. czerpni powietrza wystarczy by je powstrzymać, ale jest jeszcze 1001 sposobów, by przeniknęły do domu (z drzwiami otwartymi na moment włącznie). Po wytępieniu 3 i wypuszczeniu wolno 2 chwilowo nie odczuwam (dosłownie) problemu. Ale myszy zdolności mają wprost nadprzyrodzone, np. bez trudu wspinają sie po murze. A nie każdy lubi kociska.Finiszant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 14.11.2002 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2002 finiszant - też obawiam sie w przyszłości "małych polnych zwierzątek". Mam działkę sąsiadująco z polem uprawnym (zboże). Jesienią mogę mieć takie same problemy, ale jakoś się trzeba będzie bronić ;-0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł.h 15.11.2002 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2002 Jeśli chodzi o koszty związane z obudową kominka to:Materiały- kominek z dystrybutorem i kolanem 5300 zł.- gazobeton (pozostały z budowy)- cegła klinkierowa 1/2 firmy Lode 55 szt. - 1,09/szt.- wełna z ekranem z folii aluminniowej 10m kw - 26.00zł/1 m kw- taśma aluminniowa (z atestem) 1szt - 50.00zł- klej do wełny 1 worek - 24.00zł/worek- kanały grzewcze, kolana, otulina(wełna) - 980.00zł(komplet)- opaski drewniane, belki itp.(wszystko co od stolarza) 900.00zł- piaskowiec(podróba) 5.5m kw - 34.00/1 m kw- kratki nawiewowe 7 szt. 56.00zł/1 szt.To chyba wszystko.Pozdrawiam.Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek55 11.07.2003 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Mam jedno pytanie czy pomiędzy wkład kominkowy a obudowę powinna być położona izolacja w postaci wełny i sreberka. Proszę napiszcie jak jest u Was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 11.07.2003 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Oczywiscie ze tak - sa juz tez nowe materialy do izolacji (bez sreberka) przypominajace wygladem pianobeton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 14.07.2003 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Witam.Wypowiedzi w stylu Finiszanta budzą u mnie mieszane uczucia bo widziałem wiele kominków zrobionych przez "złote rączki" (pisałem już o nich wcześniej). Co do cen to też o nich pisałem.Raz jeszcze chciałbym powtórzyć w imieniu również innych kominkarzy:Pieniążki biorę nie za fizyczną pracę, a za to że wiem jak taki kominek powinien być prawidłowo=z zachowaniem wszelkich prawideł=bezpiecznie postawiony i podłączony.Tak samo postępuje murarz, hudraulik, kafelkarz i inni którzy stawiają wasze domy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 15.07.2003 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 A ja wczoraj z sukcesem zakończyłem kominek! (tzn. fachowcy Wiem już chyba wszystko o nim, ale mimo iż pierwotnie planowałem go zrobić sam, teraz też bym go zlecił specom. Jest kilka kruczków, poza tym wbrew pozorom roboty jest od cholery. U mnie np. dochodziło wykucie kawału komina, żeby wsunąć weń wkład (komin mam na środku salonu-jadalni-holu), podsklepienie komina, skucie kawałka posadzki, żeby usunąć zeń styropian, domurowanie pustaczków do istniejącego komina, żeby kominek nie wystawał, zaciągniecie cekolem, zrobienie stelaża do posadowienia wkładu i in. Ale jak ktoś ma standard, to może sam się za to zabrać. Koszty: - wkład Dovre 2100 RE – 2670 zł - pustaczki 12 cm i 6 cm + klej – ok. 100 zł - łupanka z piaskowca czerwonego 3 mkw – ok. 200 zł (65 zł/mkw - przywiozłem z kielecczyzny) - główki z piaskowca żółtego 2 szt. – 300 zł (na południu są dwa-trzy razy tańsze) - łuczki z piaskowca żółtego 2 szt. (pod wkładem nad komorą na drewno i z boku) – 240 zł (komentarz j.w.) - płyty z piaskowca żółtego gr. 6 cm, ok. 1 mkw – 620 zł! (zdzierstwo – w tej cenie miałbym granit!; komentarz j.w.) - belka drewniana klejona – we własnym zakresie (stolarz w rodzinie), ale potrafi kosztować 300-500 zł - cegiełka ryflowana nad i pod wkładem 30 szt. – ok. 40 zł - rury spiro do ogrzewania góry – chyba poniżej 100 zł (na razie nie podłączone) - wełna z folią alu, paczka – ok. 130 zł - płyta g-k + profile montażowe – kilkadziesiąt zł - zaprawy i kleje specjalne, cekol, silikony i inne – ok. 200 zł - kratka w czopuchu – 96 zł (jedna to mało) - robocizna 2000 zł (bez faktury), ale biorą już od 1500 Pewne drobne koszty umknęły, ale razem kominek kosztował mnie nieco ponad 7000 zł. Inny fachowiec, z wkładem francuskim za 1500 zł, oferował się za 5500 zł. Szacuję, że robiąc kominek samemu, kupując kamień na południu Polski a pozostałe materiały w marketach, można zaoszczędzić połowę kosztów. Jednak czy nie lepiej zaoszczędzić na układaniu płytek? Pzdr, AK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubus1 20.07.2003 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2003 Kszt budowy kominka z kafli to kafle od 18 zł polskie i od 25 euro nienieckie . Wykonawsstwo od 2000 lub 4000 zależnie od firmy . Zobaczcie jaka jest rozpietość w kaflach i wykonaniu do tego dobry wkład i uwaga wkład musi posować wymiarami do kafli wymiar kafla to 22/22 ,22/25, 22/28 francuza niedopoasujecie do kafli . zobaczcie strone KARAT , http://www.kominki.one.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 20.07.2003 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2003 Widziałem ostatnio kominek wymurowany z porządnej cegły szamotowej. W planie było oklejenie płytkami granitowymi ale gospodarze stwierdzili że tak im się podoba. Wygląda dobrze a wychodzi b. tanio. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubus1 29.07.2003 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Szamot jak kafle ciepły . NIC gorszego od zimnej obudowy kominkowej. A samot to jakies 3 zł/szt. Fachowców ci u nas dostatek jak kupowałem wkład to troszkę posłuchałem mendrców od kartngipsu i piaskowca . Kominek na gazobetonie i z wełną w środku do tego kawałek piskowca ew. marmuru a ceny jak ze złota. Policzyłem że z kafli polskich wyszłom jakieś 1500zł. więcej no imam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.08.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Mam jedno pytanie czy pomiędzy wkład kominkowy a obudowę powinna być położona izolacja w postaci wełny i sreberka. Proszę napiszcie jak jest u Was. To zależy z czego masz obudowę...Jak z tektury (GK), to trzeba...Ale w takiej sytuacji najlepiej rozebrać i zrobić po Bożemu. To ma grzać, nagrzewać się...po to palisz! Po co więc izolować?!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orcio_kr 07.08.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 To zależy z czego masz obudowę...Jak z tektury (GK), to trzeba...Ale w takiej sytuacji najlepiej rozebrać i zrobić po Bożemu. To ma grzać, nagrzewać się...po to palisz! Po co więc izolować?!! odpowiedź na post sprzed 12 lat .. nieźle, ciekawe czy kominek jeszcze istnieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.08.2015 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 odpowiedź na post sprzed 12 lat .. nieźle, ciekawe czy kominek jeszcze istnieje Uważasz, że nieaktualne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 07.08.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 odpowiedź na post sprzed 12 lat .. nieźle, ciekawe czy kominek jeszcze istnieje Pan Batura tak się rozpędził z naganianiem jelonków, ze niechcący wskoczył do innej czasoprzestrzeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.08.2015 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Pan Batura tak się rozpędził z naganianiem jelonków, ze niechcący wskoczył do innej czasoprzestrzeni Każdy jeleń, który przejrzy na oczy, to połowa sukcesu...Z Tobą było chyba podobnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts