Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Procent zabudowy

wojcik9

Recommended Posts

Witam, Chciałbym w tym temacie wymienić doświadczenia apropos warunków zabudowy Co sądzicie o tym:

1. Procent zabudowy max 25%

2. Wskażnik intensywności zabudowy 0,45

3. Teren xx zagospodarować zielenią niską ozdobną

4. W obrębie działek budowlanych zabezpieczyć 2 miejsca postojowe na

mieszkanie

Ad 1. Czy to znaczy że mogę zabudować tylko 25 działki?? Czy to nie ejst za

mało?? Ile wy mieliście??

Ad 2. Co to oznacza??

Ad 3. Czy to jest standardowy wpis w arunkach zabudowy?? Troche mnie to

zdziwiło

Pozdrawiam!

jak ci mało, to możesz poszukać innej działki. np w centrum miasta. tam są współczynniki rzędu 100%. :lol:

przeciętna działka w terenie zurbanizowanym ma 600m2. 1/4 z 600m2 to 150m2. czyli budynek może mieć wymiary: 10x15m, a biorąc pod uwagę drugi zapis możesz postawić dwie takie kondygnacje o powierzchni razem 270m2. ?????!!!!!?????

• 5 years później...

Witam,

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć moje warunki urbanistyczne dla działki położonej w strefie zabudowy mieszkaniowo-usługowej :)

1. Intensywność zabudowy: minimalna- nie ustala się; maksymalna-0,6.

2. Minimalny procent powierzchni biologicznie czynnej: 70%

3. Maksymalny procent pokrycia działki zabudową: 20%

4. Linie zabudowy: nie ustala się.

5. Wysokość zabudowy: minimalna- nie ustala się; maksymalna - 12,0 m

Dodam, że były to warunki dla działki o pow. 0,93ha, teraz działka po odcięciu kawałka ma 0,5 ha. Czy to zmienia jakąś postać rzeczy?

Jak się ma punkt 1. do punktu 2. i 3. bo już sama tego nie rozumiem. Co i ile maksymalnie tam mogę postawić przykładowo? Proszę bardzo o pomoc. Dziękuję z góry! :)

Edytowane przez Megic

1. Intensywność zabudowy - już wcześniej pisałem: stosunek powierzchni całkowitej wszystkich kondygnacji nadziemnych obiektów kubaturowych do powierzchni działki, czyli dla działki o pow. 5000m2 (0,5ha) przy współczynniku 0,6 możesz mieć max. pow. całkowitą wszystkich kondygnacji 3000m2 (3000/5000=0,6)

2. Minimalny procent powierzchni biologicznie czynnej: 70%, co oznacza, że 3500m2 działki musi zostać trawnikiem lub inną pow. biol. czynną. Reszta (1500m2) może być budynkiem, dojazdem, tarasami, chodnikami itd...

3. Maksymalny procent pokrycia działki zabudową: 20%, co oznacza, że 1000m2 to max. możliwa powierzchnia zabudowy (obrysu budynku)

Jak się ma punkt 1. do punktu 2. i 3. bo już sama tego nie rozumiem.
A ja nie rozumiem tego pytania... każdy z tych punktów mówi o czym innym. Wszystko jest logiczne i nic ze sobą się nie gryzie.

No a te obliczenia to matematyka na poziomie czwartej klasy podstawówki...

2. Minimalny procent powierzchni biologicznie czynnej: 70%, co oznacza, że 3500m2 działki musi zostać trawnikiem lub inną pow. biol. czynną. Reszta (1500m2) może być budynkiem, dojazdem, tarasami, chodnikami itd...

Parking lub podjazd można pokryć betonowymi płytami ażurowymi typu meba i przy odrobinie szczęścia zostanie to uznane za powierzchnię biologicznie czynną.

Lub też kratownice plastikowe na których sadzi się trawę i można po tym jeżdzić.