chewee 25.05.2005 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 Witam, W niedalekiej przyszłości mam zamiar ogrodzić swoją działkę. Na mapce mam zaznaczoną linię ogrodzenia - zmniejsza ona moja działkę o około 3m na całej szerokości. Zastanawiam się czy gmina ma prawo ograniczyć moje prawo do dysponowania moim majątkiem? Z tego co słyszałem w moim przypadku gmina powinna wykupić pas ziemi leżący poza ogrodzeniem. I jeszcze druga kwestia. Gmina przy mojej działce buduje drogę (zmienia nawierzchnię z szutrowej na kostkę). Inwestycja ta finansowana jest ze środków UE. Czy w takim przypadku ma prawo żądać opłaty adiacenckiej? W jaki sposób wyliczany jest wzrost wartości nieruchomości? Czy moje działania związane z planowaną budową domu działają na moją niekorzyść (będę podnosił wartość nieruchomości i być może wybuduję dom zanim droga zostanie wybudowana)? Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/34090-linia-ogrodzenia-droga-a-op%C5%82at-adiacencka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 29.05.2005 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 Gmina nie ma prawa ograniczać prawa zabudowy. Jeżeli w miejscowym planie zagospodarowania jest wskazane, że pas drogowy ma być poszeżony o te 3 m kosztem twojej działki to praktycznie nie masz szans wygrania z gminą. MOżesz zaskarżyć plan zagospodarowania o naruszenie twojej własności, jeżeli gmina naruszyła twoją własność nadmiernie, a nie skorzystała z innych rozwiązań. Możesz wezwać gminę do wykupu tego twojego gruntu leżącego poza linią wyznaczającą pas drogowy. Gdy gmina odmówi wykupienia to możesz wystąpić z roszczeniem o odszkodowanie za bezumowne ograniczenie ograniczenie prawa własniości (bezumowne korzystanie z nieruchomości na cele projektowanego pasa drogowego). Tymbardziej jeżeli gmina uchwalając plan zagospodarowania nioe powiadomiła cię o zamiarze poszeżenia pasa drogowego kosztem twojego gruntu.Ogrodzenie od strony drogi publicznej możesz budować w granicach prawnych po złożenonym powiadomieniu do gminy o zamiarze z szkicem przebiegu projektowanego ogrodzenia. Jeżeli po miesiącu gmina nie wyda decyzji sprzeciwiającej na taki przebieg ogrodzenia to możesz budować to ogrodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/34090-linia-ogrodzenia-droga-a-op%C5%82at-adiacencka/#findComment-671680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 31.05.2005 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Opłatę adjacencką to zapłacisz dopiero, gdy sprzedasz ta działką w określonym (nie pamietam teraz) terminie od daty inwestycji gminnej.Jak nie sprzedasz to nie masz problemu.Kiedyś Gmina płaciła za zabranie pasa działki dopiero wtedy jak robiła w tym pasie jakąś inwestycję. Nie wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/34090-linia-ogrodzenia-droga-a-op%C5%82at-adiacencka/#findComment-676061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paprykarz 04.06.2005 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2005 Sprawa z opłatą adiaceńską niestety wygląda tak:rada gminy uchwala % (max 50 - wynika z ustawy 21.08.1997r. o gospodarce nieruchomościami) jakim obciąży właścicieli nieruchomości, którzy "zyskają" dzięki inwestycjom gminy (niestety środki pomocowe z uni czy nie - nieważne i tak mają prawo kasować). A odbywa się to tak, że powołany i opłacony przez gmine rzeczoznawca wycenia nieruchomość przed wybudowaniem infrastruktury (droga, wodociąg, gaz, kanalizacja itd.)i po jej wybudowaniu, różnice (niestety najczęściej jest to te 50%) płaci właściciel nieruchomości. Więc jeżeli wybudowali Ci drogę (nie poruszam tematu własności działki na której ją zrobiono) i wg rzeczoznawcy wartość Twojej nieruchomości wzrosła np z 40zł/m do 50zł/m przy działce wielkości 20 arów i 50% opłacie adiaceńskiej musisz zapłacić gminie 100000pln w terminie 14 dni od uprawomocnienia się decyzji o zapłacie (w ustawie jest napisane, że możesz (prosić gmine - wójta) o rozłożenie opłaty na 10 rocznych rat). Jeżeli Twój sąsiad ma działkę o połowę mniejszą to możesz się sodziewać, że zapłaci połowe mniej (i to jest to co mnie najbardziej boli!!!) a przecież z tej drogi będzie korzystał tak samo jak Ty!!! Droga to nic! ale odnieś mój przykład do wody, a tak było u mnie im większa działka tym więcej do zapłąty za położenie wodocągu. A czy moja woda droższa będzie lepsza? chyba nie! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/34090-linia-ogrodzenia-droga-a-op%C5%82at-adiacencka/#findComment-682474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 06.06.2005 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Paprykarz ...za duzo o jedno zero Ci "sie wpisalo" Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/34090-linia-ogrodzenia-droga-a-op%C5%82at-adiacencka/#findComment-684968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 06.06.2005 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Paprykarz ...za duzo o jedno zero Ci "sie wpisalo" Pozdro J Jerzysio uratowałeś moje serce przed zawałem. Czy opłata adiacencka jest znana przed wykonaniem inwestycji? Zastanawiam się, czy mogę zgłosić swój sprzeciw co do inwestycji, jeśli opłata będzie za duża? Bo jaki mam wpływ na to, czy droga (tak jak w omawianym przypadku) będzie wykonana najtańszym kosztem (acz solidnie), czy od razu pobudują nawierzchnię z kostki granitowej ze stylowymi latarniami i innymi bajerami. Na pewno rzutuje to na wzrost wartości inwestycji. Tak się zastanawiam, czy wobec podanej powyżej kwoty nie lepiej będzie samemu zrzucić się na tą drogę i zrobić ją "systemem gospodarczym". Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/34090-linia-ogrodzenia-droga-a-op%C5%82at-adiacencka/#findComment-685424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 06.06.2005 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 ...nie no chyba nie trzeba wpadac w panike ...fakt zrobienia drogi nie podbija wartosci dzialki o 200%, musi istniec jakas droga odwolawcza w przypadku gdy wycena jest razaco wysoka, a i wójt ( i radni ) idac na "noze" z mieszkancami podcinaja sobie galaz na której doooooooobrze sobie siedza. Spokojnie, 50% to wymiar maksymalny, czesciej to 20-30% i tego trzeba siem trzymiec Pozdro J ..co do wzrostu wartosci to warto popytac u lokalnych posredników nieruchomosci, oni wiedza najlepiej jakie sa ruchy cenowe... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/34090-linia-ogrodzenia-droga-a-op%C5%82at-adiacencka/#findComment-685651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 07.06.2005 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 ...nie no chyba nie trzeba wpadac w panike ...fakt zrobienia drogi nie podbija wartosci dzialki o 200%, musi istniec jakas droga odwolawcza w przypadku gdy wycena jest razaco wysoka, a i wójt ( i radni ) idac na "noze" z mieszkancami podcinaja sobie galaz na której doooooooobrze sobie siedza. Spokojnie, 50% to wymiar maksymalny, czesciej to 20-30% i tego trzeba siem trzymiec Pozdro J ..co do wzrostu wartosci to warto popytac u lokalnych posredników nieruchomosci, oni wiedza najlepiej jakie sa ruchy cenowe... No właśnie chodzi mi o tą drogę odwoławczą. Z tempa inwestycji w gminie nie wydaje mi się, żeby droga powstała przed moim pójściem na emeryturę, ale chciałbym wiedzieć "na wszelki wypadek". Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/34090-linia-ogrodzenia-droga-a-op%C5%82at-adiacencka/#findComment-686244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 09.06.2005 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 ...to sie chyba nazywa Samorzadowe Kolegium Odwolawcze Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/34090-linia-ogrodzenia-droga-a-op%C5%82at-adiacencka/#findComment-689747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 15.06.2005 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Sprawa z opłatą adiaceńską niestety wygląda tak: rada gminy uchwala % (max 50 - wynika z ustawy 21.08.1997r. o gospodarce nieruchomościami) jakim obciąży właścicieli nieruchomości, którzy "zyskają" dzięki inwestycjom gminy (niestety środki pomocowe z uni czy nie - nieważne i tak mają prawo kasować). A odbywa się to tak, że powołany i opłacony przez gmine rzeczoznawca wycenia nieruchomość przed wybudowaniem infrastruktury (droga, wodociąg, gaz, kanalizacja itd.)i po jej wybudowaniu, różnice (niestety najczęściej jest to te 50%) płaci właściciel nieruchomości. Więc jeżeli wybudowali Ci drogę (nie poruszam tematu własności działki na której ją zrobiono) i wg rzeczoznawcy wartość Twojej nieruchomości wzrosła np z 40zł/m do 50zł/m przy działce wielkości 20 arów i 50% opłacie adiaceńskiej musisz zapłacić gminie 100000pln w terminie 14 dni od uprawomocnienia się decyzji o zapłacie (w ustawie jest napisane, że możesz (prosić gmine - wójta) o rozłożenie opłaty na 10 rocznych rat). Jeżeli Twój sąsiad ma działkę o połowę mniejszą to możesz się sodziewać, że zapłaci połowe mniej (i to jest to co mnie najbardziej boli!!!) a przecież z tej drogi będzie korzystał tak samo jak Ty!!! Droga to nic! ale odnieś mój przykład do wody, a tak było u mnie im większa działka tym więcej do zapłąty za położenie wodocągu. A czy moja woda droższa będzie lepsza? chyba nie! Paprykarz, trochę źle kombinujesz. Istotą opłaty adiaceńskiej nie jest to ile kto korzysta z inwestycji gminy, ale to o ile wzrosła wartość działki. Wiadomo, że czym większa działka to i wzrost wartości jest większy, choć procentowy wzrost wartości z reguły jest odwrotnie proporcjonalny do wielkości działki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/34090-linia-ogrodzenia-droga-a-op%C5%82at-adiacencka/#findComment-698282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts