Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie są koszty budowy?

rammzes1

Recommended Posts

Wiem, wiem wiem...... było pewnie z tysiąc razy i nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi ale zaryzykuję. Jestem dumnym posiadaczem gruntu budowlanego zaopatrzonego w prąd i chciałbym wybudować na nim domek parterowy o wielkości 120 - 150 m. Jakie mogą być przybliżone koszty budowy? Czy 200 tys wystarczy żeby zamieszkać, a może dać sobie spokój i kupić mieszkanie.

Koszty są zawsze większe niżby wydawało się na początku. Prawdopodobnie, gdyby czlowiek wiedział ile to będzie to zapewne część z nas kupiłaby mieszkanie. Usiadź i policz koszty materiałów i robociny dla swojego domu a następnie dodaj 30% - otrzymasz właściwy wynik. Szacunkowo wychodzi 1500-1800 zł/m2

Pamiętaj o jednym ,budujesz powierzchnię całkowitą i dla takiej rób kosztorys np.1500zł/m2.

Niektórzy o tym zapominają i liczą dla użytkowej.

A potem przykra niespodzianka.

Ojjj, skąd ja to znam :wink:

A trzeba pamiętać jeszcze o ogrodzeniu i zagospodarowaniu działki, jak nie chcesz żyć "na budowie"....

Budowa to dla wielu sposob na zycie na co najmniej kilka lat.Sa tacy co porywaja sie majac dzialke i kilkadziesiat tys w kieszeni.Ciagle wykanczaja kolejny etap.Wprowadzja sie w stan surowy zamkniety.I ciagna to dalej.Moj sasiad tak sie budowal.Latami konczyl swoj dom.Bywalo,ze siedzial po ciemku,jak mial z praca w miedzyczasie klopoty.Ale nie wygladalo,zeby byl nieszczesliwy.Cieszyl sie,ze wyrwal sie z bloku.

Moim zdaniem 200tys moze wystarczyc.