Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobić daszek nad tarasem- jakie słupki?

Recommended Posts

Witam

Musze zrobić daszek nad tarasem. Chciałem go zrobic na klejonych słupkach robionych wedlug takiej samej technologii jak klejonka na okno. Dowiedziałem się jednak, że taka klejonka nie wytrzymuje i się rozkleja pod wpływam czynników atmosferycznych. Uczciwie powiedział mi to uczciwie gość, który mi robił okna i u którego chciałem zamówić te słupki?

A może dać zwykłe słupki i je ładnie polakierować. Pytanie jak to będzie wyglądać jak te słupki popekają. A może jednak dać betonowe?

pozdr i z góry dzieki za info

Weż pomaluj.

Jeśli nowa konstrukcja to lepiej kupić fabrycznie impregnowane drewno.

takie właśnie z metody ciśnieniowo-próżniowej.

Jak się nie da, wziąć jakąś chemię ze sklepu i polakierować tzw. lazurą / impregnatem wykańczającym (mniej błonotwórczy niż lakier) i ma mniejszy trend do pękania i odspajania się.

Z szpary w drewnie - ten typ tak ma...

jak strzeli po wykonaniu to domaluj tam pędzelkiem tym ochronnym preparatem i nic się nie bój.

Drewno zakaża się o ile ma wilgotnośc pow. 18%. Jeśli zabudowywane drewno ma prawidłową wilgotność, to prawdopodobieństwo dalszego jego zakażania w eksploatacji, jeśli jest zabezpieczone i przykryte daszkiem itd. jest minimalne.

• 2 weeks później...