Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

porotherm + styropian czy wełna

Recommended Posts

Buduję dom na wiosnę. Miał być z ytonga, ale ostatnio doradzono mi porotherm 25 + ocieplenie (nie zdecydowałem się porotherm 44).Podobno jest lepszy jako rozwiązanie całościowe. Nigdzie nie znalazłem info co lepsze styropian czy wełna w takim przypadku. Tyle się naczytałem o styropianie (poleca go mi go mój wykonawca). Wełna jest podobno lepsza, ale i podobno droższa (ale o ile). Dom jest z poddaszem użytkowym, ok. 180 m kw. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Miron

Pisałem na ten temat na 3 stronie wymiany doświadczeń ("jakie ściany zewnętrzne") - można poczytać i podyskutować.

Różnica w cenie m-dzy wełną kładzioną "w ścianę" a systemem Fasrock (do dociepleń) jest rzeczywiście znaczna - np. dla 12cm jest to odp. ok. 12 zł/m2 przeciw ok. 54 zł/m2 (z tym, że to juz cena systemu z siatka, zaprawą i tynkiem).

Generalnie ściana trójwarstwowa na pewno wychodzi taniej, dzięki mniejszym kosztom materiału i tanim tynkom cementowo-wapiennym.

Mnie w tej metodzie niepokoi tylko to, że nie ma mozliwości "monitorowania" stanu wełny w szczelinie do której nie ma po prostu dostępu.

Ale może to obawy na wyrost, bo wiele wypowiedzi (rownież na forum) potwierdza że z wełna po prostu nic złego sie nie dzieje.

Pozdrawiam - Alek

• 4 years później...
Wełna jest niepalna i jest to chyba jej jedyna bezdyskusyjna zaleta. Styropian jest tylko samogasnący co w przypadku pożaru nie na wiele się przydaje. Tzw. oddychania ścian to pic na wodę. Ja się zdecyduję na styropian bo jest tańszy i dostępny w wersji z frezem co zapobiega mini-mostkom termicznym.

ocieplenie i tynki zewnetrzne to kolejny etap na ktorym sie znajduje :)

rozmawialam z fachowcami i z kierownikiem i kazdy z nich doradza mi styropian. Dom mam zbudowany z Porothermu 25. Podobno wlasciwosci "ocieplajace " welny i styropianu sa takie same, ale jest spora roznica w cenie.

wiec my zdecydujemy sie raczej na styropian