mironmk 13.01.2002 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2002 Buduję dom na wiosnę. Miał być z ytonga, ale ostatnio doradzono mi porotherm 25 + ocieplenie (nie zdecydowałem się porotherm 44).Podobno jest lepszy jako rozwiązanie całościowe. Nigdzie nie znalazłem info co lepsze styropian czy wełna w takim przypadku. Tyle się naczytałem o styropianie (poleca go mi go mój wykonawca). Wełna jest podobno lepsza, ale i podobno droższa (ale o ile). Dom jest z poddaszem użytkowym, ok. 180 m kw. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.Miron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.01.2002 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2002 welna jest lepsza od styropianu i tez drozsza (ok 25 %)technika ocieplania prawie identyczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola 14.01.2002 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2002 niekoniecznie, Wełna w mur jest tańsza od styropianu - podpowiada mi mąż handlowiec materiałów budowlanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2002 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 Pisałem na ten temat na 3 stronie wymiany doświadczeń ("jakie ściany zewnętrzne") - można poczytać i podyskutować.Różnica w cenie m-dzy wełną kładzioną "w ścianę" a systemem Fasrock (do dociepleń) jest rzeczywiście znaczna - np. dla 12cm jest to odp. ok. 12 zł/m2 przeciw ok. 54 zł/m2 (z tym, że to juz cena systemu z siatka, zaprawą i tynkiem).Generalnie ściana trójwarstwowa na pewno wychodzi taniej, dzięki mniejszym kosztom materiału i tanim tynkom cementowo-wapiennym.Mnie w tej metodzie niepokoi tylko to, że nie ma mozliwości "monitorowania" stanu wełny w szczelinie do której nie ma po prostu dostępu.Ale może to obawy na wyrost, bo wiele wypowiedzi (rownież na forum) potwierdza że z wełna po prostu nic złego sie nie dzieje.Pozdrawiam - Alek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 15.01.2002 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 Bardzo dziękuję za wszystkie porady,Miron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaaarobert 15.01.2002 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 ściana trójwarstwowa to grubszy fundament , czyli dodatkowy koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekb 15.01.2002 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 Polecam artykuł w jednym z ostatnich numerow Muratorplus. Autorzy dowodza, za rodzaj ocieplenia nie ma wiekszego znaczenia jesli chodzi o "oddychanie" sciany. Styropian jest tanszy, ale wybor nalezy do Ciebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARAL 19.09.2006 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 witam.mam ściany z porotherm 44 i chcę wykonać tynk jaki będzie dobry?(styropianu podobno się nie stosuje do tej grubości pustaka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 19.09.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 witam.mam ściany z porotherm 44 i chcę wykonać tynk jaki będzie dobry? (styropianu podobno się nie stosuje do tej grubości pustaka) Nie powinno, ale są tacy co docieplili swoje PH 44 P+W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 19.09.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Wełna jest niepalna i jest to chyba jej jedyna bezdyskusyjna zaleta. Styropian jest tylko samogasnący co w przypadku pożaru nie na wiele się przydaje. Tzw. oddychania ścian to pic na wodę. Ja się zdecyduję na styropian bo jest tańszy i dostępny w wersji z frezem co zapobiega mini-mostkom termicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARAL 19.09.2006 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 jak budowałem z porothermu 44 P+W to murarze mówili aby tylko tynk ponieważ jest to pustak "ciepły" .natomiast obawiam się czy nie będzie przenikać przez ścianę zimno bo pomiedzy nimi nie ma zaprawy bo sa na wpust. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggi 19.09.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 ocieplenie i tynki zewnetrzne to kolejny etap na ktorym sie znajduje rozmawialam z fachowcami i z kierownikiem i kazdy z nich doradza mi styropian. Dom mam zbudowany z Porothermu 25. Podobno wlasciwosci "ocieplajace " welny i styropianu sa takie same, ale jest spora roznica w cenie. wiec my zdecydujemy sie raczej na styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts