Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A tak sobie będę spisywał swoje przemyślenia :)

Gość M@riusz_Radom

Recommended Posts

Byłem w Twojej okolicy niedawno. Faktycznie ładnie ;)

przepraszam czy to jest towarzystwo wzajemnej adoracji Radomia??

dobry adres mam :lol: :lol: :lol:

Poza tym Mariusz jest very , very zle

oceniasz mnie na 6+ , :o

Daj temat poklocmy sie troche , bo sie nudno robi :lol: :lol: :lol:

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość M@riusz_Radom

Chyba znaleźlismy niezłe mieszkanko. Właściwie to kawalerkę. Prawie 35mkw na 1 piętrze w bloku 4 piętrowym, dwóch lokatorów na piętrze i do tego w stosunkowo nowych blokach. Cena też dość fajna - niecałe 36.000 zł.

Jak na lokum tymczasowe powinno być OK - zwłaszcza, że do tej pory musimy wynajmować mieszkanie i pchać komuś kasę w .... za darmo...

Gość M@riusz_Radom
Ano, dokładnie 35700 zł brutto będzie do zapłaty. Radom to dość tanie miasto jeśli chodzi o inwestycje związane z zakupem mieszkań na rynku wtórnym. Zresztą budowanie też tu jakieś troche "tańsze" jest...

Gość M@riusz_Radom
Ale pewnie ze 3 razy większe ;) Mieszkania w granicach 80-90mkw "chodzą" po 90.000 zł. Dlatego zdecydowalismy się na kawalerkę i odkładanie kasy na "zagospodarowanie działki" ;)

Gość M@riusz_Radom
Khm, pojawiła się druga opcja. 48mkw - 2 pokoje + łazienia w bloku 3 piętrowym za 43000 zł. Wiemy tylko, że okna są do wymiany także dziś jedziemy sobie obejrzeć to lokum.

• 2 weeks później...
Gość M@riusz_Radom

Ha, nie tak łatwo nabyć mieszkanko w naszym pięknym mieście. Pomijam fakt, i ceny robią się powoli tak duże, że zastanawiam się kogo w Radomiu będzie stać aby je kupować.

To pierwsze mieszkanko - kawalerka - sprawa chwilowo nieaktualna. Córcia właścicielki uzurpuje sobie prawo do lokalu ;)

Druga - mieszkanie dwupokojowe - totalna porażka. Sypiące się tynki, do roboty praktyczne wszystko. Jak policzyliśmy, to remont kosztowałby więcej niż to mieszkanie - odpuściliśmy.

Na razie szukamy dalej.

Druga - mieszkanie dwupokojowe - totalna porażka. Sypiące się tynki, do roboty praktyczne wszystko. Jak policzyliśmy, to remont kosztowałby więcej niż to mieszkanie - odpuściliśmy.

Hmmm..... nie znam Waszych realiów cenowych, ale 48 metrów za 43 tysiące??? Nic dziwnego, że tynki się sypały i ogólnie kiszka. Tak mówiąc nawiasem, to za 48 metrów w Poznaniu ceny wywoławcze sięgają nawet 145 tysięcy. Transakcyjne natomiast 115 - 130. I to w starym bloku z wielkiej płyty.

Aha - mieszkanie od dewelopera nowe 48 metrów to jakieś 222 tysiące - takie widziałem ogłoszenie :o

Gość M@riusz_Radom

Inżynierze - w Radomiu mieszkania są / były/ dośc tanie - tzn były w cenie przystępnej jak na kieszeń kiepawo zarabiających radomian.

Teraz mieszkanie 60mkw w bloku 4 piętrowym kosztuje w granicach 70.000 PLN.

W porównaniu do innych miast w Polsce jest to bardzo tanio, w porównaniu do średnio kiepawo zarabiającego Radomianina - średnia płaca na poziomie 1000 zł brutto - jest to kupa kasy.

Gość M@riusz_Radom

Wczoraj oglądaliśmy następną kawalerkę. Powierzchnia 30mkw - kurna jakie to wszystko wydaje się malutkie, ten pokoik , ta kuchnia - w dość przystępnej cenie 31 000 PLN. Jak wszystko będzie OK to zadatkujemy i brykam do banku.

Tym razem znów moja połowica boi się kredytu, za nic w świecie nie chce myśleć o CHF, tylko PLN.

Kurna, czy ktoś mi zrobi kalkulacje, ile będę płacił miesięcznie jeśli zdecyduje się na PLN a ile jeśli na CHF? Może to do niej trafi ? :)

Okres kredytowania to jakieś 6 do 7 lat.

W międzyczasie oszczędzanie na fundamenty + materiały +murarze, tak, żeby zadaszyć chałupkę i zostawić ją na okres jednego roku.

Potem przez rok wszytsko schnie i osiada a my sprzedajemy chałupkę i wstawiamy drzwi + okna + jakieś instalacje, za 40.000 chyba kupi się okna + drzwi + część instalacji CO ?

Potem bierzemy kredyt na wykończenie domu i mieszkamy na swoim.

Chyba dobry plan prawda ? :)

Czesc Mariusz

plan jest dobry , ale..

ja bym sie zgodzila z Twoja zona , kredyt powinienes brac w walucie , w ktorej zarabiasz (rozumiem , ze to zlotowki)

i ciekawa jestem ile placisz za wynajem ,

kredyt tylko wtedy jezeli koszt calkowity bylby mniejszy od czynszu , ktory teraz placisz,

bo moze nie oplaca Ci sie brac kredytu na to mieszkanie

moze prosciej sie przemeczyc w wynajetym i kisic kase

a wtedy i przeprowadzka szybciej bedzie??

nie wiem , ale ja na Twoim miejscu tak bym zrobila

udanego wyboru

Gość M@riusz_Radom

Cześć:)

Całkowita różnica w kosztach to około 200 zł + opłaty, które wszędzie są takie same. In plus jest to, że mieszkasz "u siebie" i nie martwisz się o to, że nagle każą Ci opuścić mieszkanie w ciągu 1 miesiąca. Kolega w ciągu ostatnich 6 msc 3 razy zmieniał miejsce zamieszkania. Miał chłopak pecha z tym wynajmem ;)

Mariusz

no to nieduza roznica

tyle , ze ja nie wiem jaki jest ruch w nieruchomosciach w Radomiu

a jak sie okaze ,ze bedziesz potrzebowal szybko sprzedac , bo cos tam i wtedy stracisz :(

latwiej tak czy inaczej sie przeprowadzic

poza tym jak juz kupisz to bedziesz chcial cos tam podszykowac , a to tez pieniadze

mysle , ze wiele mebli do ewentualnej przeprowadzki nie masz , bo wiadomo , ze jak myslisz o domu to sie specjalnie nie meblujesz to i jakos w razie czego sie przeniesiesz

ludzie przeprowadzaja sie z wielu powodow .

moze Twoj kolega mial jakies powody

wynajmujacy raczej chwali sobie jak ktos regulanie placi i siedzi cicho

czy nie tak?

nie widze wiec powodow dla ktorych ktos Ci tak sobie wypowie umowe

a i tak to nie koniec swiata

moze sie nie sugeruj moimi postami , ja jestem przeciwna kredytom jesli sie absolutnie nie musi

daje Ci tylko pod rozwage :)