Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolorystyka drzwi

Pollyann

Recommended Posts

witam , nasunelo mi sie takie pytanie po przeczytaniu pewnego watku na innym forum wnetrzarskim... ktos tam stwierdzil,ze pomalowanie drzwi drewnianych np na bialo to ZBRODNIA... :o i to mnie wlasnie zastanawia, skad w nas taki pęd do drzwi drewnianych jasnych czy ciemnych bez wzgledu na charakter wnetrza kiedy zasady designu i takie tam , mowią ,ze drzwi powinny byc w kolrze identycznym lub jak najbardziej zblizonym do koloru scian , a nie koloru podlog czy okien???

architekci , a znam ich calkiem sporo, twierdza,ze drzwi powinny stanowic jedna plaszczyzne kolorystyczna ze scianą i w ten sposob osiagamy pelnie harmonii i poczucie,ze nic nie łamie przestrzeni... :roll:

wlasnie zasady zasadmi, ale ogromna wiekszosc z nas dopasowuje drzwi do podlogi?? moze to błąd,jak myslicie??? 8)

pozdrawiam i zachecam do bardzo subiektywnej wymiany zdań :wink:

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to dałaś mi faktycznie do myślenia.

Drzwi co prawda jeszcze nie mam, ale chciałam dobrać kolorystycznie do okien.

Może rzeczywiście coś w tym jest, że powinny się zlewać ze ścianą?

Czyli co, powinny być białe?

A co jak ma się np. różowe ściany?

P. S. Jakie to inne forum, o którym piszesz?

na portalu gazety jest forum dom, a tam podforum wnetrza - fotografie - cos takiego jak u nas galeria zdjec forumowiczow,ale tam dyskusje sa naprawde ostre 8)

ja bede miala drzwi w szarosciach i sciany tez, widzilam juz wizualizacje i jestem przekonana... a biala sciana i biale pelne drzwi zupelnie gladkie /bez tloczen i szprosow itp/ na wysoki polysk w jednym z salonow na bartckiej urzekly mnie maxymalnie... polecam nieprzekonanym obejrzec je na ekspozycji firmy Kondor... poezja!

Ja również jestem przeciwniczką drzwi w kolorze drewna. Im ciemniejsze, tym zazwyczaj gorzej. Wyglądają ciężko, masywnie, takich drzwi nie chce się otwierać. Krzykliwie kontrastują ze ścianą. Zwłaszcza, że niekiedy podłoga jest w odcieniu jasnym, drzwi w ciemnym, a okna jeszcze w innymi - i już jest kolorystyczny bałagan.

Mnie podobają się drzwi białe lub w kolorze zbliżonym do białego (np.kość słoniowa). Takie drzwi są dyskretne i nie zwracają na siebie uwagi, bo to nie drzwi mają grać pierwsze skrzypce w domu, tylko ludzie.

Ja tak sobie planowałam drzwi i okna podobne czyli z jasnego drewna. Jakbym miała pomalować drzwi w kolorze ścian to w niemal w każdym pomieszczeniu byłyby w innym kolorze. I tak jest dobrze? Co drzwi to inny kolor i do tego z jednej strony inne a z drugiej inne? Czy jednak nie powinno być tak, że w całym pomieszczeniu drzwi są takie same?

Ciekawy temat... Osobiście jestem przekonana do drzwi drewnianych w kolorze okien bądź podłogi (jak kto woli), aczkolwiek wierzę,że i takie, które zlewałyby się ze ścianą mogą dać piękny efekt. Nie zgodzę się, że brązowe drzwi muszą wyglądać ciężko - zależy to od ich wzoru oraz odcieniu brązu (a są przecież odcienie bardzo ciepłe, przytulne, miłe dla oka). Mnie się podoba, gdy drzwi odcinają się od ściany, bo są wówczas elementem ozdobnym wnętrza (tak jak i drewniane okna, parapety, półka kominka, itp.)

I podzielam tu wątpliwość asiasi - nie chcę mieć we wszystkich pomieszczeniach takiego samego koloru ścian (bo np. w kuchni muszę go dopasować do kafelek, a w sypialnie do mebli, itp.) i co wtedy - każde drzwi inne? A jeśli za parę lat przyjdzie mi ochota zmienić kolor ścian to co wtedy? wymiana drzwi??? A tak - elegancki, ciepły brąz pasuje do każdej ściany.

A tak - elegancki, ciepły brąz pasuje do każdej ściany.

calkowicie sie zgadzam z Ta opinia. Tez mam drzwi w kolorze ciemnego orzecha. Widac wyraznie piekny rysunek slojow a kolor nie jest polozony idealnie (takie jakby lekkie przebarwienia) co sprawia, ze drzwi wygladaja jakby mialy 100 lat. Takie wlasnie kocham. I wcale nie sa ani ciezkie ani zniechecajace.

wlasnie zasady zasadmi, ale ogromna wiekszosc z nas dopasowuje drzwi do podlogi?? moze to błąd,jak myslicie??? 8)

tak naprawdę to tu nie ma zadnych zasad jest tylko wyczucie. i efekt jaki chcesz uzyskac.

np. wnetrza w stylu rustykalnym lepiej wygladaja z drzwiami drewnianymi, chociaz to nie jest jakas zelazna regula.

inne drzwi beda pasowaly do wnetrz w stylu hi-tech, inne do stylu kalsycznego. jesli ktos lubi ciemne sciany i naturalne materialy trudno zeby malowal drzwi na bialo. jesli ktos lubi pastele i wnetrza monochromatyczne to niech maluje na kolor scian.

inne do stylu orient, inne do etno.

dla kazdego cos innego.

ma byc harmonia a zeby ja osiagnac mozna uzywac roznych srodkow. dlatego projektowanie jest tak fascynujacym zajeciem.

no tak , najlatweij wyjsc z zalozenia ,ze nie ma zadnych zasad i kierujemy sie wyczuciem , ale ono czasami prowadzi nas na manowce...

i nie chodzi tu o to,zeby teraz wszyscy , ktorzy maja drzwi drewniane w kolorze ceimnym czy jasnym, cieplym czu zimnym odcieniu wzieli sie za przekonywanie jakie one lekkie i przytulne...

zgadzam sie ,ze sa wnetrza gdzie drzwi drewniane sa najlepszym czy wrecz jedynym wyjsciem,ale z drugiej strony jak widze mieszkania gdzie jest jasny parkiet a drzwi i okna w ciemnym to dla mnie to zgrzyt, a jak na bialej czy zoltej scianie odcinaja sie ciemne brazowe drzwi , to nie chodzi o to,ze jest brzydko tylko przestrzen jest przelamana co powoduje ,ze jest ciasniej... itd :roll:

nie wiem czy wyrazam sie jasno , ale mam taka nadzieje:)

no tak , najlatweij wyjsc z zalozenia ,ze nie ma zadnych zasad i kierujemy sie wyczuciem , ale ono czasami prowadzi nas na manowce...

i nie chodzi tu o to,zeby teraz wszyscy , ktorzy maja drzwi drewniane w kolorze ceimnym czy jasnym, cieplym czu zimnym odcieniu wzieli sie za przekonywanie jakie one lekkie i przytulne...

zgadzam sie ,ze sa wnetrza gdzie drzwi drewniane sa najlepszym czy wrecz jedynym wyjsciem,ale z drugiej strony jak widze mieszkania gdzie jest jasny parkiet a drzwi i okna w ciemnym to dla mnie to zgrzyt, a jak na bialej czy zoltej scianie odcinaja sie ciemne brazowe drzwi , to nie chodzi o to,ze jest brzydko tylko przestrzen jest przelamana co powoduje ,ze jest ciasniej... itd :roll:

nie wiem czy wyrazam sie jasno , ale mam taka nadzieje:)

no a jesli jest jasny parkiet i ciemne sciany?-drzwi jasne czy ciemne?

a jesli sciany sa zolte hall olbrzymi i parkiet kalsyczna debowa klepka- jasne czy ciemne?

niestety, tylko wyczucie i całościowy ogląd sytuacji...

fajnie by bylo miec na wszystko zasady, ale niestety tak sie nie da...

jasne sciany =jasne drzwi... rozmawialam z wieloma architektami , sama zajmuje sie szeroko pojetą stylizacja i wiem,ze jest to bardzo efektowne rozwiazanie choc niepopularne

A mnie się mimo wszystko wydaje, że to właśnie poczucie smaku i osobiste preferencje estetyczne powinny decydować o wystroju wnętrza, a nie z góry przyjęte zasady typu jasne ściany=jasne drzwi. To zbyt wielkie uproszczenie. Oczywiście, że warto poradzić się czasem specjalisty, poszperać, być otwartym na inne rozwiązania, itp., ale jestem zdecydowanym przeciwnikiem hołdowaniu takim "odgórnym" zasadom. Historia sztuki (w tym także i wzornictwa) pokazuje, że jak mawiał G. Bruno "Piękno jest wielorakie", a efekt harmonii i ładu osiągany może być na tysiąc sposobu. I nie można tu ograniczać się do sztywno przyjętych reguł.

alez oczywiscie ,ze nalezy sie kierowac swoim smakiem ,ale nie trudno zauwazyc,ze czasem nasze wewnetrzne poczucie tego co dobre zawodzi ,a efekt koncowy jest niewspolmierny do oczekiwan, to po pierwsze... :-?

a po drugie, wiekszosc prynajmniej tych co znam kieruje sie jakis takim niezrozumialym dla mnie pociagiem do drewna, bez wzgledu czy jest ono pasujace czy nie... dlatego napisalam ten post , bo po przeczytaniu ,ze pomalowanie drewnianych drzwi na bialo to zbrodnia poczulam,ze wielu ludzi jest tak zafixowanych na drewno we wszelkich postaciach ,ze nie patrza na ogol , koncentrujac sie na szczegole... :roll:

a po trzecie, co do osiagania harmonii na wiele sposobow... mozna i tak ,ale nikt mi nie powie,ze monochromatyzm kolorystyczny scian i drzwi nie jest swietnym srodkiem na osiagniecie harmonijnego i co najwazniejsze przestrzennego wnetrza, a jesli ktos pragnie miec jedna sciane rozowa ,to moim zdaniem powinien pomalowac tym kolorem sciane, na ktorej nie na otworu drzwiowego i po sprawie ... wilk syty i owca cala :wink: moim skromnym zdaniem , sciana w jakims zdecydowanym kolorze, na ktorej umiescimy drzwi wogole ,a juz na pewno drzwi w kontrastujacym kolorze drew :D na czy nie, traci na efekcie....

to tyle,

pozdrawaiam serdecznie