Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolorystyka drzwi

Pollyann

Recommended Posts

Gość tripper

moje drewniane sosnowe drzwi do lazienki zamierzam wlasnie pomalowac na bialo, poltransparentna bejca. byc moze bedzie to zbrodnia, ale prawde mowiac mam to gdzies i obchodzi mnie to niewiele

powiedzcie mi, po co tak naprawde reguly przy urzadzaniu?

co do postu Pollyann , mi sie wydaje, ze sciana w jakims zdecydowanym kolorze, na ktorej umiescimy drzwi w kontrastujacym kolorze, drewniane czy tez nie, zyskuje na efekcie....

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jesli nie wiesz po co są zasady , to rozejrzyj sie dookola, jak wygladaja wnetrza ludzi kierujacych sie swoim swietnym gustem i nie majacych pojecia o zasadach... czesto az zeby bolą :oops:

jasne ,ze nie to jest ladne co ladne ,ale co sie komu podoba,ale jesli gro architektow, czyli fachowcow twierdzi,ze drzwi jednolite ze sciana nie lamia przestrzeni przez co wnetrze wydaje sie poprostu WIEKSZE, to chyba jest to jakas zasada!!!, nie???to samo dotyczy drzwi szklanych , ktore oczywiscie nie kazdemu pasuja...

i jeszcze jedno:chodzilo mi o to,ze ludzie albo o tej zasadzie nie wiedza,alebo milosc do koloru drewnianego kompletnie ich zaslepia, a aporopos bialych drzwi Trippera, wlasnie chcesz miec biale i ja jestem bardzo za, ale uwazaj , bo zaraz ktos Ci powie,ze to drzwi jak za prl-u kiedy wszyscy mieli biale :o a teraz to mus miec drewniane i po to zalkozylam ten watek, ktory nikogo nie atakowal , nie robilam zadnych prywatnych wycieczek itd...

ni i przede wszytskim nie powiedzilam,ze absolutnie nie wolno miec drzwi drewnianych czy w kolorze drewno , bo to bezguscie...

Polyann, w zupełności sie z Tobą zgadzam. Jednak jakieś zasady są bardzo pomocne. Oczywiście, czasami są od zasad wyjątki, itd. ale jednak pewne ogólne prawidła się przydają.

A powracając do rzeczy, oglądałam wiele stylizacji wnętrz i pomijając wnętrza w stylu rustykalnym zauważyłam, że ciemne, "zaakcentowane" we wnętrzu drzwi pokazuje sie zazwyczaj na stronach ich producentów. To jasne, muszą zwracać na siebie uwagę. W innych wnętrzach, do których mi osobiście bliżej, drzwi są niemal niezauważalne. I tyle.

Gość tripper

Polyann, reguly regulami, ale ludzie i tak robia jak chca

reguly mozna interpretowac na wiele sposobow, dla niektorych kolory kontrastowe to na przylkad zolty i pomaranczowy, a niektorzy zabejcuja drzwi na czerwono, sciane malujac na zielono i bedzie to wygladalo swietnie

jesli ktos kieruje sie gustem, ktorego nie ma, to cos, jego prywatna sprawa. widzialem na tym forum pare wnetrz, ktore wszyscy chwalili i piali nad nimi z zachwytu, a ja przezywalem zawaly estetycznego serca

zajrzyj do watkow z 'inspiracjami' - oprocz fajnych rzeczy widze tam czasem cos, nad czym szczerze placze i ogladajac to watpie w ludzkosc ;)

Polyann, widzialem na tym forum pare wnetrz, ktore wszyscy chwalili i piali nad nimi z zachwytu, a ja przezywalem zawaly estetycznego serca

zajrzyj do watkow z 'inspiracjami' - oprocz fajnych rzeczy widze tam czasem cos, nad czym szczerze placze i ogladajac to watpie w ludzkosc ;)

Z ust mi to wyjąłeś... :)

jesli gro architektow, czyli fachowcow twierdzi,ze drzwi jednolite ze sciana nie lamia przestrzeni przez co wnetrze wydaje sie poprostu WIEKSZE, to chyba jest to jakas zasada!!!, nie???

Pollyann - tak, to jest jakaś zasada, ale to tylko jedna z WIELU zasad estetycznych, co nie znaczy że jedyna czy najlepsza.

wiem Patuniu, ze zasad jest wiele,ale tu akurat mowimy o zasadzie doboru koloru drzwi we wnetrzach ,a ja osobiscie uwazam,ze ta zasada jest maxymalnie ignorowana i wlasnie o tym chcialabym rozmawiac....

a do tej lososiowej sciany dalaby chyba biale drzwi , podkreslam chyba, bo trzeba by miec wiecej danych o kolorystyce calego wnetrza i jego klimacie ,a nie tylko jaki rodzaj podlogi jest planowany :)

pozdr

Pola

Przedpokoj mam w kwadracie 6m2. Na podlodze w przedpokoju ten gres

http://www.opocznosa.com.pl/products/1307.jpg

(polerowany pomieszany z matem).

W duzym pokoju beda panele w jakims cieplym odcieniu. Z tym, ze akurat w tym przejsciu nie mam drzwi :) Pozostaje kuchnia, maly pokoj i lazienka. W lazience biale kafle w czarne mazy. Kwestia malego pokoju i kuchni jest otwarta. Nie mam tam jeszcze zrobionego remontu i jak na razie nie mam pomyslu co tam bedzie ( w przyszlosci) na podlodze. Jak na razie jest stary jasny gumolit.

jasne sciany =jasne drzwi... rozmawialam z wieloma architektami , sama zajmuje sie szeroko pojetą stylizacja i wiem,ze jest to bardzo efektowne rozwiazanie choc niepopularne ale np dla mnie to jeszcze jeden argument in plus :wink:

pozdrawiam

Pola

wiesz co, sama jestem projektantem wnetrz i nigdy nie spotkałam sie z taką zasadą....

a do tej lososiowej sciany dalaby chyba biale drzwi , podkreslam chyba, bo trzeba by miec wiecej danych o kolorystyce calego wnetrza i jego klimacie ,a nie tylko jaki rodzaj podlogi jest planowany :)

pozdr

Pola

No wiec dodam jeszcze, ze w pokoju mam kolor kremowy. Chociaz to chyba malo wazne, bo jak mowie akurat tutaj nie ma drzwi :) Kuchnia i maly pokoj jak napisalem wczesniej jest jeszcze nie wyremontowana.

Ogolnie planuje mieszkanie w nowoczesnym stylu, z nutka ciepla :)

Drzwi wejsciowe mam takie.

http://www.ptz.pl/images/august/august1.jpg

tyle ze w kolorze zlotego debu :)

http://www.ptz.pl/images/kolory/zlotydab.jpg

tym bardziej bialy , bo jest uniwersalny i do wszytkiego pasuje, no chyba ,ze dasz bardzo ciemna podloge , wtedy ten losos z bialym , bedzie nie z tej bajki.... a wogole to musi byc ten lososiowy kolor??? :wink:

Juz jest :) Ladnie mi sie komponuje z kaflami :) Na zdjeciu maja troche inny odcien niz w rzeczywistosci.

no to jesli wnetrze nowoczesne to lososiowe sciany odpadaja, i ten gres tez zmierza w kierunku tradycyjnego, a jesli chodzi o drzwi , to polecam pelne bez zadnych tloczen, po porostu tafla biala, na wysoki polysk , wyglada rewelacyjnie i jak odbija swiatlo, :)

jesli juz masz ten gres , to ja bym po prostu dala drzwi biale i sciany biel przelamana szaroscia, lub odrobina ciepla czyli ecru...

wprawdzie nie o tym byl ten watek,

pozdrawiam serdecznie

wiem Patuniu, ze zasad jest wiele,ale tu akurat mowimy o zasadzie doboru koloru drzwi we wnetrzach ,a ja osobiscie uwazam,ze ta zasada jest maxymalnie ignorowana i wlasnie o tym chcialabym rozmawiac....

Polly - żeby była jasność :wink: ja nie twierdzę, że ta zasada, o której piszesz nie jest dobra. Przeciwnie, w pierwszym chyba swoim poście napisałam, że bardzo mnie zaintrygowało Twoje spostrzeżenie. Chodzi mi o to, że nie jest to ZAWSZE DOBRA zasada. I o ile pasuje do wnętrz nowoczesnych, to do rustykalnych raczej trochę mniej.

A czy jest ignorowana?

Hmmm... Rzeczywiście jest moda na drzwi w kolorze drewna, ale równoległe rozwija się bardzo burzliwie moda na wnętrza nowoczesne, wręcz sterylne czy futyrystyczne. Tam coraz więcej widać drzwi w kolorze ścian (często białych albo bardzo jasnych).

i ja sie z Toba zgadzam :D ,ale jak piszesz o burzliwie rozwijajcej sie modzie na nowoczesne wnetrza z jasnymi wnetrzami , drzwiami , to chyba masz na mysli to co prezentuja magazyny wnetrzarskie , bo we wnetrzach chociazby forumowiczow tego absolutnie nie widze... :roll: wszedzie tylko drewno i drewno najlepiej czeresnia albo orzech amerykanski, wszedzie czyli na drzwiach , kuchniach z obowiazkowo waniliowymi frontami no i drzwi najczesciej z sosny zabejcowane na ciemny kolor... a sciany w najlepszym wypadku jasne , ale przewazaja ulubione przez masy budynie i brzoskwnie plus wszystkie zolcienie...

kiedys wszyscy mieli boazerie, potem czarne meble mdfowe ,a teraz czeresnia i pastele... i w dodtaku to wszechobecne drewno..., ktorego nie lubie i pewnie dlatego tak walcze :wink:

pozdr

Gość tripper

masz racje, trendy sobie a ludzie sobie

nie wiem, co takiego zlego widzisz w drewnie - material jak kazdy inny

poza tym w nowoczesnym wnetrzu mozna dowolnie stosowac drewno, nowoczesnosc kryje sie w formie, a nie w materiale, nie wymyslisz czegos innego niz plastik, drewno, metal, kamien, guma, papier, szklo itp itd (chyba, ze asfaltowa podloge)

mnie z kolei irytuja podrobki drewna, taki efekt drewna na sile, na przyklad plytki podlogowe udajace klepke, MDF oklejony jakas drewnopodobna folia, PANELE drewnopodobne podlogowe (a widzialem i PCV scienne ze wzorem starej debowej deski, ohyda). dlatego drzwi wejsciowe do mieszkania nie bede mial drewnianych na pewno (bo musza byc antywlamaniowe z zabezpieczeniami itp itd) i dlatego nie beda tez kryte zadnym drewnianym laminatem czy innym czymstam podobnym, jakis uczciwy kolor typu jednorodnego, niech nie udaja niczego czym nie sa

Tripper - święta racja, ja tez nie lubię "podróbek" i różnych rzeczy typu "wyrób czekoladopodobny" :lol:

Polly - rzeczywiście miałam na myśli raczej wnętrzarskie magazyny niż mieszkania forumowiczów, choć i w tych jest moim zdaniem sporo nowoczesności;

A, i cieszę się, że w czymś się zgadzamy :wink: Pozdrowionka.

Ja zdecydowałam się na jasne drzwi,jest to kolor kości słoniowej i wiem że każdy kolor ściany będzie do nich pasował.I rzeczywiście rzadko się teraz spotyka inne niż drewniane drzwi

http://foto.onet.pl/upload/30/98/_429708_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/41/53/_429707_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/27/73/_429709_n.jpg