tenere 26.05.2005 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2005 jestem na etapie monazu bramy do garazu i zdecydowalem sie na typ bramy segmentowej . fachowcy z pewnej firmy w krakowie wycenili mi calosc z montazem z automatycznym otwieraniem na 4200zl. producent bramy to wisniewski , grubosc segmetu to 4 cm. czy to dobra cena? CZy firma wisniewski jest godna zaufania?Daja tylko 2 lata gwarancji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenere 26.05.2005 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2005 wymiary bramy 280x220 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 26.05.2005 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2005 jestem na etapie monazu bramy do garazu i zdecydowalem sie na typ bramy segmentowej Wszystkie 2 wypadki, które widziałem (raz - TIR z naszej firmy, a drugi - auto kolegi) polegające na uszkodzeniu auta bramą (opadnięcie bramy na dach podczas wjeżdżania) były z udziałem bram segmentowych (i to niby profesjonalnych) ... Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenere 26.05.2005 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2005 jestem na etapie monazu bramy do garazu i zdecydowalem sie na typ bramy segmentowej Wszystkie 2 wypadki, które widziałem (raz - TIR z naszej firmy, a drugi - auto kolegi) polegające na uszkodzeniu auta bramą (opadnięcie bramy na dach podczas wjeżdżania) były z udziałem bram segmentowych (i to niby profesjonalnych) ... Pzdr JKK czy uszkodzenia były powazne? ile wazy taka brama? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slack 26.05.2005 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2005 Za podobną bramę (2,70x2,70) 4 lata temu zapłaciłem 5000zł. Bez elektrycznego napędu. Firmy nie znam ale cena wydaje się być do przyjęcia. Acha, dostałem wtedy do bram ( to były 2 szt.-nawiasem mówiąc jedną mam do sprzedania ) jakiś certyfikat jakości. Jeżeli chodzi o spadanie bram to gościu oczywiście bzdury plecie i nie masz się czym sugerować. Używam jej na codzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 26.05.2005 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2005 czy uszkodzenia były powazne? ile wazy taka brama? Na pewno ta dla TIR'ów (1 przypadek), więcej niz dla osobówek (2-gi) W pierwszym przypadku brama poharatała lakier na dachu kabiny, a parę segmentów wymagało wymiany (ale takich po ~20 cm), bo zostały wgięte przez stelaż plandeki. W drugim - również poharatany lakier + bagażnik dachowy wyrwany "z korzeniami" ... (= dziury w dachu na wylot) JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 26.05.2005 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2005 Jeżeli chodzi o spadanie bram to gościu oczywiście bzdury plecie Że niby co "oczywiście" ? Dla mnie jest oczywiste to co widziałem . W drugim przypadku, skoro z Ciebie taki niedowiarek, nawet jechałem za kolegą, ale udało mi się wyhamować. Prawdopodobnie zawiodła automatyka lub blokada (o ile jakaś tam w ogóle jest). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slack 26.05.2005 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2005 5 Boeningów też spadło na kilka milionów lotów. I co? Ludzie nadal latają!!Jeżeli jakiś partacz nie umiał porządnie przykręcić bramy do sufitu to to jest wina partacza czy bramy???Po pijanemu też można w nią wjechać zanim się otworzy!!!Przestałbyś człowieku bzdury opowiadać!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 26.05.2005 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2005 Jeżeli jakiś partacz nie umiał porządnie przykręcić bramy do sufitu to to jest wina partacza czy bramy??? A czy ja piszę, że brama od sufitu odpadła ? Segmenty zjechały ślicznie po prowadnicach w momencie wjazdu aut. W jednym przypadku w momencie wjazdu do hali duzej firmy produkcyjnej, a w drugim go garażu podziemnego dużego biurowca w stolicy. I wypraszam sobie hasła typu "opowiadanie bzdur" - ani pytającego nie namawiam na taką bramę, ani mu nie odradzam - podaję tylko, że takie rzeczy się zdarzają. Natomiast ani nie widziałem, ani nie słyszałem aby komuś opadła na auto zwykła brama skrzydłowa. Pytający sam wyciągnie wnioski i zrobi co będzie uważał. Natomiast Twoja furia jest conajmniej nie na miejscu - czyżbyś zaczął się obawiać o swoją bramę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slack 26.05.2005 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2005 Szanowny użytkowniku (a może producencie? ) "zwykłej bramy skrzydłowej" wybacz, ale nie chce mi się z Tobą gadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascall 26.05.2005 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2005 J_K_K - jezeli ci sie wydaje ze te 2 wypadki o ktorych piszesz przesądzaja o tym, ze bramy segmentowe sa gorsze od innych to masz racje - WYDAJE CI SIE !!! To po pierwsze - primo Po drugie - primo , zmniejsz sobie logo, bo jest troszke za duze Po trzecie - primo - teraz juz wracajac do tematu, tez akurat jestem na etapie zakupu bramy i wybralem Wisniowskiego, wymiar 260x250 segmentowa, cena 4000z montazem. (Krispol byl za 4800). Aha - Wisniowski wlasnie wypuscil nowy cennik z obnizonymi cenami, chyba sie zorientowali ze nie sa juz monopolistami i z rynku pomalu wygryza ich np. Krispol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 26.05.2005 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2005 Po trzecie - primo - teraz juz wracajac do tematu, tez akurat jestem na etapie zakupu bramy i wybralem Wisniowskiego, wymiar 260x250 segmentowa, cena 4000z montazem. (Krispol byl za 4800). Aha - Wisniowski wlasnie wypuscil nowy cennik z obnizonymi cenami, chyba sie zorientowali ze nie sa juz monopolistami i z rynku pomalu wygryza ich np. Krispol W ubiegłym tygodniu zamówiliśmy Krispola. 450x225, napęd, 2 piloty, kolor niestandardowy (dopłata), kasetony (dopłata), zamek (na wszelki wypadek, dopłata) i wyszła nam 4900 z montarzem i transportem. Coś ci Twoi Krispolowcy drogo się cenili. Trzeba było ich przydusić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
newdoor 15.06.2005 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 A czy ja piszę, że brama od sufitu odpadła ? Segmenty zjechały ślicznie po prowadnicach w momencie wjazdu aut. W jednym przypadku w momencie wjazdu do hali duzej firmy produkcyjnej, a w drugim go garażu podziemnego dużego biurowca w stolicy. I wypraszam sobie hasła typu "opowiadanie bzdur" - ani pytającego nie namawiam na taką bramę, ani mu nie odradzam - podaję tylko, że takie rzeczy się zdarzają. Natomiast ani nie widziałem, ani nie słyszałem aby komuś opadła na auto zwykła brama skrzydłowa. Pytający sam wyciągnie wnioski i zrobi co będzie uważał. Natomiast Twoja furia jest conajmniej nie na miejscu - czyżbyś zaczął się obawiać o swoją bramę ? trochę późno dołączam do dyskusji ale bardzo mnie ciekawi czy w obu tych przypadkach zaoszczędził INWESTOR nie zamawiająć systemu zabezpieczeń przeciw zerwaniu lin i pęknięciu sprężyn? czy o takich zabezpieczeniach nie wiedział? czy też wykonawca - dostawca - producent postanowił "przytulić" dodatkowo kilkaset złotych nie montująć tych zabezpieczeń? Dam sobie uciąć rekę, że w grę wchodziły pieniądze ... bo po montażu jakiś to będzie a i u inwestora parę groszy zostanie w kieszeni Wiesz może kto po tych zdarzeniach ponosił odpowiedzialność za wypadki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 15.06.2005 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Witam, Ciekaw jestem jak jednocześnie mogą się zerwać 2 sprężyny albo 2 linki??? Prawdopodobieństwo takiego zdarzenia jest pewnie na takim samym poziomie co wystąpienie trzęsienia ziemi w Polsce w danym miejscu... Dla jasności mam bramę segmentową Wiśniowskiego i nie widzę w niej możliwości zjechania w wypadku zerwania się jednej linki czy sprężyny... Powodem takiego zachowania może być najwyżej uszkodzenie albo sabotaż automatyki a i tak opisywane tu zniszczenia są raczej niemożliwe (dziury w dachu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
newdoor 15.06.2005 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Witam, Ciekaw jestem jak jednocześnie mogą się zerwać 2 sprężyny albo 2 linki??? Prawdopodobieństwo takiego zdarzenia jest pewnie na takim samym poziomie co wystąpienie trzęsienia ziemi w Polsce w danym miejscu... Dla jasności mam bramę segmentową Wiśniowskiego i nie widzę w niej możliwości zjechania w wypadku zerwania się jednej linki czy sprężyny... Powodem takiego zachowania może być najwyżej uszkodzenie albo sabotaż automatyki a i tak opisywane tu zniszczenia są raczej niemożliwe (dziury w dachu ) wszystko zalezy od wielkości bramy oraz jakości zastosowanych sprężyn i lin Może zdarzyc się tak, że po zerwaniu jednej linki ciężar bramy spowoduje zerwanie drugiej a sprężyny ... no cóż wiadomo (ciężar bramy segmentowej to ok 12-16 kg /mkw) Dziwię się jak bardzo daleko posunęło się wśród inwestorów i wykonawców przeświadczenie, że najtańsze jest najlepsze :evil: Jak bardzo niefrasobliwie podchodzą do odbiorów technicznych inspektorzy. :evil: Zajmuję się bramami zawodowo i widziałem tylko jeden przypadek takiej awarii gdzie nie było w bramie zabezpieczeń i został uszkodzony samochód a o drugim bardzo poważnym wypadku słyszałem z relacji naocznego świadka. Duża brama (4800 x 3500) była naprawiana przez nieuprawnione osoby i w trakcie "naprawy" spadła na przechodzącego pod nią pracownika, który doznał poważnych uszkodzeń ciała. Z doświadzczenia wiem, że bramy segmentowe, dobrze zaprojektowane i dobrze zamontowane to wyroby bezpieczne - inaczej ich sprzedaż nie miała by sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 15.06.2005 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 kilka tygodni temu zamontowali mi bramę wiśniowskiego, segment w kolorze typowym 4,5 x 2,1. koszt z montażem to ok. 4500 (po rabacie). automatyki nie zakładam teraz (poza bramą nie mam zamkniętych żadnych innych otworów) tylko jak się wprowadzę (rada dealera). automatyka to około 1,5 (przed rabatem ) jak na razie sprawuje się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcenka 15.06.2005 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 podgadaj z firma GADIP (Jóżefó k/W-wy), namiary znajdziesz w google pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 15.06.2005 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Wiesz może kto po tych zdarzeniach ponosił odpowiedzialność za wypadki? Wstępnie likwidacja szkód z Auto Caso, a dalej zapewne regres ubezpieczalni, do właściciela budynku. Szcegółów nie znam, bo w obu przypadkach były to auta firmowe. Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 15.06.2005 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 a i tak opisywane tu zniszczenia są raczej niemożliwe (dziury w dachu) Że się zacytuję "W drugim - również poharatany lakier + bagażnik dachowy wyrwany "z korzeniami" ... (= dziury w dachu na wylot)" Auto to Renault Kangoo - zobacz jak są mocowane bagażniki (belki), a być może zrozumiesz ... Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawrob 15.06.2005 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Jakby co 4x2,2 z automatem biala +kaseton wisniowski 4700 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts