Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykup mieszkania lokatorskiego ... i jego zbycie ?

bet

Recommended Posts

na dniach wykupimy mieszkanie lokatorskie na własność na preferencyjnych warunkach płacąc 5 % wartości mieszkania ( wniosek złozyliśmy na początku 2004r .... tak długo to trwało :roll: )

czy mozemy to mieszkanie po wykupieniu sprzedać? czy musi być jakiś odstęp czasu? chcemy kupić dom na rynku wtórnym... juz nawet mamy 1 na oku :)

tylko na zakup chcemy wziąźć kredyt i sprzedać ewentualnie to mieszkanie na pokrycie innych wydatków związanych z kupnem domu....czyli pokryć opłaty skarbowe, notarialne, agencyjne, i zrobić remonty w tym domu...

czy będziemy mogli sprzedać to mieszkanie czy nie ?

proszę podpowiedźcie :roll:

Wykupując mieszkanie na preferencyjnych warunkach korzystacie z bonifikaty, która zostanie wam odebrana z chwilą sprzedaży mieszkania przed upływem określonego czasu (czas wyliczy wam sprzedający - jest różnie)

Można tej straty uniknąć sprzedając mieszkanie w trybie umowy przedwstępnej i - po upływie odpowiedniego czasu - ostatecznej.

W umowie przedwstępnej precyzuje się kto do kiedy korzysta z mieszkania i opłaca czynsz.

Obie umowy są notarialne i gwarantują stronom ich wykonanie.

Nie wiem, czy wszystkie, ale niektóre spółdzielnie napewno wstrzymały możliwość wykupu mieszkań. Chodzi o to, że Trybunał Konstytucyjny uznał że jakiś przepis prawny odnoszący się właśnie do wykupu mieszkań jest niekonstytucyjny. Nie jestem teraz w stanie jednoznacznie podać o jaki przepis chodzi, ale jeśli zajdzie taka potrzeba to mogę sie dowiedzieć.

Pozdrawiam