Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

działka rolna

sslawo

Recommended Posts

Chcę kupić działkę. Mam na oku to co mnie interesuje, ale jest to działka rolna. W gminie jest plan zagospodarowania, ale powiedziano mi, że w przyszłości owszem jest przeznaczona pod budownictwo. Na razie jest rolna i należy czekać na uchwałę Rady Gminy i liczyć, że zostanie uznana za budowlaną. To może trwać latami. Czy jest sposób, żeby jakoś przyspieszyć np. składając indywidualnie wniosek i przekwalifikowanie na budowlaną?

Chcę kupić działkę. Mam na oku to co mnie interesuje, ale jest to działka rolna. W gminie jest plan zagospodarowania, ale powiedziano mi, że w przyszłości owszem jest przeznaczona pod budownictwo. Na razie jest rolna i należy czekać na uchwałę Rady Gminy i liczyć, że zostanie uznana za budowlaną. To może trwać latami. Czy jest sposób, żeby jakoś przyspieszyć np. składając indywidualnie wniosek i przekwalifikowanie na budowlaną?

Jak duża jest ta działka ? Może kwalifikuje sie pod siedlisko ?

A co gdy ktoś chce na niej coś uprawiać i musi zbudować sobie gospodarstwo ?

Jak duża jest ta działka ? Może kwalifikuje sie pod siedlisko ?

A co gdy ktoś chce na niej coś uprawiać i musi zbudować sobie gospodarstwo ?

No właśnie, czy wielkość działki ma znaczenie, czy jeżeli chciałbym stworzyć gospodarstwo agroturystyczne i postawić kilka domków letniskowych to czy mogę?

Dziękuję za odpowiedzi.

Chyba jednak tzw. dobre sąsiedztwo nie wchodzi w grę, bo jest plan. I nawet fakt, że w planie tereny w pyszłości są przeznaczone pod budownictwo jednorodzinne nic nie zmienia.

Jeśli chodzi o siedlisko, to rzeczywiście jest taka opcja, ale...

No właśnie. Właściciel działki musi posiadać lub dzierżawić obszar o wielkości min. 1 ha lub, jak podają inne żródło wielkości średniego gospodarstwa w gminie i wtedy wystąpić o pozwolenie na zabudowę siedliskową. I wtedy jest OK.

Moja działka ma 2000 tys. metrów i to trochę mało.

Jeśli ktoś z szanownych forumowiczów ma inne wiadomości lub wiedzą, która da się wykorzystać, proszę o kontakt.

sslawo

Dziękuję za odpowiedzi.

Chyba jednak tzw. dobre sąsiedztwo nie wchodzi w grę, bo jest plan. I nawet fakt, że w planie tereny w pyszłości są przeznaczone pod budownictwo jednorodzinne nic nie zmienia.

Jeśli chodzi o siedlisko, to rzeczywiście jest taka opcja, ale...

No właśnie. Właściciel działki musi posiadać lub dzierżawić obszar o wielkości min. 1 ha lub, jak podają inne żródło wielkości średniego gospodarstwa w gminie i wtedy wystąpić o pozwolenie na zabudowę siedliskową. I wtedy jest OK.

Moja działka ma 2000 tys. metrów i to trochę mało.

Jeśli ktoś z szanownych forumowiczów ma inne wiadomości lub wiedzą, która da się wykorzystać, proszę o kontakt.

sslawo

Dziwne piszesz, że jest aktualny plan zagospodarowania i w planie działka jest przeznaczona po zabudowę. Jeśli tak to o co chodzi z to uchwałą gminy.

Powiem tak został u mnie uchwalony plan - moja działka - rolna została przeznaczona pod zabudowę (w tym momencie następuje odrolnienie i zgoda odpowiednich ministrów). Mimo to płacę nadal podatek rolny. Ponieważ jest plan to są warunki zabudowy - można robić projekt etc. Składając papiery do starostwa o pozwolenie na budowę wypełniam wniosek o zmianę użytkowania z rolniczego na pod dom. Jeśli grunt ma klasę V lub IV to nic nie płacę (poza znaczkiem skarbowym 5 zł) i dostaję zmianę użytkowania. W przypadku wyższych klas gleb mineralnych jest opłata ale też w sumie niewielka.

• 2 weeks później...