sslawo 26.05.2005 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2005 Chcę kupić działkę. Mam na oku to co mnie interesuje, ale jest to działka rolna. W gminie jest plan zagospodarowania, ale powiedziano mi, że w przyszłości owszem jest przeznaczona pod budownictwo. Na razie jest rolna i należy czekać na uchwałę Rady Gminy i liczyć, że zostanie uznana za budowlaną. To może trwać latami. Czy jest sposób, żeby jakoś przyspieszyć np. składając indywidualnie wniosek i przekwalifikowanie na budowlaną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 26.05.2005 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2005 A czy któraś z sąsiednich działek jest zabudowana? Jak tak to możesz uzyskać warunki zabudowy na zasadzie tzw. dobrego sąsiedztwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 27.05.2005 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 Obawiam się, że nie można wystąpić o warunki zabudowy, ponieważ gmina posiada aktualny plan zagospodarowania przestrzennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 29.05.2005 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 Chcę kupić działkę. Mam na oku to co mnie interesuje, ale jest to działka rolna. W gminie jest plan zagospodarowania, ale powiedziano mi, że w przyszłości owszem jest przeznaczona pod budownictwo. Na razie jest rolna i należy czekać na uchwałę Rady Gminy i liczyć, że zostanie uznana za budowlaną. To może trwać latami. Czy jest sposób, żeby jakoś przyspieszyć np. składając indywidualnie wniosek i przekwalifikowanie na budowlaną? Jak duża jest ta działka ? Może kwalifikuje sie pod siedlisko ? A co gdy ktoś chce na niej coś uprawiać i musi zbudować sobie gospodarstwo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaro666 29.05.2005 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 Jak duża jest ta działka ? Może kwalifikuje sie pod siedlisko ? A co gdy ktoś chce na niej coś uprawiać i musi zbudować sobie gospodarstwo ? No właśnie, czy wielkość działki ma znaczenie, czy jeżeli chciałbym stworzyć gospodarstwo agroturystyczne i postawić kilka domków letniskowych to czy mogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sslawo 01.06.2005 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Dziękuję za odpowiedzi.Chyba jednak tzw. dobre sąsiedztwo nie wchodzi w grę, bo jest plan. I nawet fakt, że w planie tereny w pyszłości są przeznaczone pod budownictwo jednorodzinne nic nie zmienia. Jeśli chodzi o siedlisko, to rzeczywiście jest taka opcja, ale...No właśnie. Właściciel działki musi posiadać lub dzierżawić obszar o wielkości min. 1 ha lub, jak podają inne żródło wielkości średniego gospodarstwa w gminie i wtedy wystąpić o pozwolenie na zabudowę siedliskową. I wtedy jest OK. Moja działka ma 2000 tys. metrów i to trochę mało. Jeśli ktoś z szanownych forumowiczów ma inne wiadomości lub wiedzą, która da się wykorzystać, proszę o kontakt. sslawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 01.06.2005 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Dziękuję za odpowiedzi. Chyba jednak tzw. dobre sąsiedztwo nie wchodzi w grę, bo jest plan. I nawet fakt, że w planie tereny w pyszłości są przeznaczone pod budownictwo jednorodzinne nic nie zmienia. Jeśli chodzi o siedlisko, to rzeczywiście jest taka opcja, ale... No właśnie. Właściciel działki musi posiadać lub dzierżawić obszar o wielkości min. 1 ha lub, jak podają inne żródło wielkości średniego gospodarstwa w gminie i wtedy wystąpić o pozwolenie na zabudowę siedliskową. I wtedy jest OK. Moja działka ma 2000 tys. metrów i to trochę mało. Jeśli ktoś z szanownych forumowiczów ma inne wiadomości lub wiedzą, która da się wykorzystać, proszę o kontakt. sslawo Dziwne piszesz, że jest aktualny plan zagospodarowania i w planie działka jest przeznaczona po zabudowę. Jeśli tak to o co chodzi z to uchwałą gminy. Powiem tak został u mnie uchwalony plan - moja działka - rolna została przeznaczona pod zabudowę (w tym momencie następuje odrolnienie i zgoda odpowiednich ministrów). Mimo to płacę nadal podatek rolny. Ponieważ jest plan to są warunki zabudowy - można robić projekt etc. Składając papiery do starostwa o pozwolenie na budowę wypełniam wniosek o zmianę użytkowania z rolniczego na pod dom. Jeśli grunt ma klasę V lub IV to nic nie płacę (poza znaczkiem skarbowym 5 zł) i dostaję zmianę użytkowania. W przypadku wyższych klas gleb mineralnych jest opłata ale też w sumie niewielka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaro666 05.06.2005 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 Jakie przepisy to określają? (numer) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 06.06.2005 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Jakie przepisy to określają? (numer) Zobacz wątek http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=41835&highlight=odrolnienie A szczególnie jego koniec tam są linki do ustaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 20.06.2005 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 Moja działka ma 2000 tys. metrów i to trochę mało. Wow To to 200 ha ... to już całkiem ładne siedlisko Och jak łatwo o przejęzyczenie/przepisanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts