szost3 27.05.2005 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 Chciałbym się dowiedzieć ile by kosztowało wybudowanie domku parterowego o pow. użytkowej około 100 m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 27.05.2005 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 Od 150tys do ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 27.05.2005 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 A co masz na starcie?Masz działkę?Jeśli tak to czy jest ogrodzona i uzbrojona? Jeśli nie masz nic to licz wybudowanie domu w cenie ok 2000 zł za m2 - stan pod klucz.Pamiętaj - im dom ma mniejszy metraż tym cena m2 powierzchni jest większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budynek06 27.05.2005 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 Zależy od twoich potrzeb i wymagań, >czy wynajmiesz firmę, która wybuduje dom pod klucz lub tylko stan surowy >FORSA FORSA FORSA >mały czy duży wkład własny itd.... Mówię Ci jak masz się budować to się buduj, tylko z głową !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budynek06 27.05.2005 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 W granicach: od 110 do ............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 27.05.2005 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 JA buduje dom o powierzchni 100 m2 + garaz 50m2 za robocizne stanu surowego otwartego lace 10 tys teraz musisz dodac jeszcze sobie materialy z jakich chcesz budowac . Samo wybudowanie nie jest az tak drogie najdrozsze jest wykonczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.05.2005 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 my maksymalnie 120,000zl:))) domek 13na 10 parterowka;)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 28.05.2005 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2005 Chciałbym się dowiedzieć ile by kosztowało wybudowanie domku parterowego o pow. użytkowej około 100 m2? Jak rozsądnie podejdziesz do tematu to u mnie w okolicach poznania do 150 powinieneś się zmieścić ... mówie o domu prawie gotowym (bez armnatury). Jesli dołozysz własną pracę i inwencję (ale dobrą i oszczedną) to możesz zejśc nawet poniżej 100 tys. A może lepiej kupić stary domek i powoli go remontować w miarę wolnego czasu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysio_z_Klanu 28.05.2005 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2005 Jestem jeszcze na etapie wyboru planu niewielkiego domku ale sądzę, że pomimo pewnego wkładu pracy własnej i pracy krewnych metr kwadratowy będzie mnie kosztował conajmniej 1600-1800 zł (mam na dobry poczatek ogrodzoną działkę a na niej garaż, prąd i wodę). Mam kontakt z wieloma osobami już budującymi lub wybudowanymi. Na podstawie rozmów z nimi nie wierzę by można było wybudować dom za 1000 zł m2.Budując wolę się mile rozczarować przyoszczędzona kwotą niż doprowadzić swoją rodzine i siebie do aktu rozpaczy i konieczności zamieszkiwania przez lata na placu budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 28.05.2005 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2005 mnie budowa nauczyła jednego - jeśli myślisz ,ze coś kosztuje 5 000 zł w rzeczywistości wydasz 10 000 zł - ale jesli udało ci sie zapłacić mniej - to tyle zaoszczedziłeś i jesteś na plusie Lepiej założyć w budżecie wiecej i nie oszukiwać sie ,że mały domek -to mało kasy . Pieniądze ,szczegolnie na końcówce ( wykończeniowka ) płyną strumieniami Ja w swojej naiwnoisci łudziłam sie ,ze wydam niecałe 200 000 - niestety ...nadal kasa jest potrzebna ( domek 10x10 z poddaszem uzytkowym) sluchaj tych ,ktorzy już wybudowali i mieszkają . Ci ktorzy dopiero planują sie budować ,albo słyszeli ,że ciocia wujka i brat szwagra ...itd -potraktuj z przymrozeniem oka . a tak powaznie - budowa to bardzo ciezka inwestycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 28.05.2005 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2005 a tak powaznie - budowa to bardzo ciezka inwestycja Powiało grozą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 28.05.2005 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2005 Ja w swojej naiwnoisci łudziłam sie ,ze wydam niecałe 200 000 - niestety ...nadal kasa jest potrzebna ( domek 10x10 z poddaszem uzytkowym) a tak powaznie - budowa to bardzo ciezka inwestycja 10x10 z poddzaszem użytkowym to ok. 200 m2 pow całkowitej ... to za 200 tys zł to wcale niezły wynik - gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 30.05.2005 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Przeczytaj z uwagą wypowiedzi Wowki i Ew-ki. potwierdzam w 100% choć jeszcze nie mieszkam. Hasła w stylu zbudujesz za 110 tys włóż między bajki. To znaczy coś zbudujesz i da sie w tym czymś mieszkać (w namiocie też można) ale to bedzie bardziej stan surowy niż dom. Same przyłącza licz pon 5tys pln/szt i to pod warunkiem, że masz "media w drodze". Działka, papierologia, projekt, ogrodzenie, już zużyłeś 1/3 budżetu. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Kaczmarek 30.05.2005 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Widzę, że jesteś na takim etapie jak ja trzy miesiące temu, również buduję parterówkę i chcę się zamknąć kwotą 2000 za mkw, jednak biorę poprawkę i dodaję do tego jeszcze 500. Oczywiście na tą cenę składa się materiał, robocizna i transport i kilka innych elementów, które w każdym przypadku mogą mieć różne znaczenie. We Wrocławiu, choć pewnie w innych miastach też są firmy deweloperskie i budowlane, które co prawda odpłatnie (ok. 1200 zł) są w stanie wycenić koszt budowy konkretnego budynku i taką wycenę wpiszą do umowy, którą potem sami zrealizują. Masz pełną gwarancję, że nie będzie więcej. Jest jedno ale taki sposób może być ok 10 do 20% droższy od metody gospodarczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rytunia 02.06.2005 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 architekt podał mi koszt budowy mojego domu( 113 + garaż)stan wykończony - 196tys.bruttopowiedział też, że projekt jest b. prosty( zwarta bryła, dwuspadowy dach)i mogę oszczędzić nawet 20-30% budując systemem gospodarczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 22.06.2005 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Widzę, że jesteś na takim etapie jak ja trzy miesiące temu, również buduję parterówkę i chcę się zamknąć kwotą 2000 za mkw, jednak biorę poprawkę i dodaję do tego jeszcze 500. Oczywiście na tą cenę składa się materiał, robocizna i transport i kilka innych elementów, które w każdym przypadku mogą mieć różne znaczenie. We Wrocławiu, choć pewnie w innych miastach też są firmy deweloperskie i budowlane, które co prawda odpłatnie (ok. 1200 zł) są w stanie wycenić koszt budowy konkretnego budynku i taką wycenę wpiszą do umowy, którą potem sami zrealizują. Masz pełną gwarancję, że nie będzie więcej. Jest jedno ale taki sposób może być ok 10 do 20% droższy od metody gospodarczej. Możesz podać na jakieś takie firmy we Wrocku ? Znajomy jest na etapie mieszaknie/dom - i takie rozwiązanie by mu odpowiadało ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts