Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje domek 100 m2??

Recommended Posts

A co masz na starcie?

Masz działkę?

Jeśli tak to czy jest ogrodzona i uzbrojona?

Jeśli nie masz nic to licz wybudowanie domu w cenie ok 2000 zł za m2 - stan pod klucz.

Pamiętaj - im dom ma mniejszy metraż tym cena m2 powierzchni jest większa.

Chciałbym się dowiedzieć ile by kosztowało wybudowanie domku parterowego o pow. użytkowej około 100 m2?

Jak rozsądnie podejdziesz do tematu to u mnie w okolicach poznania do 150 powinieneś się zmieścić ... mówie o domu prawie gotowym (bez armnatury).

Jesli dołozysz własną pracę i inwencję (ale dobrą i oszczedną) to możesz zejśc nawet poniżej 100 tys.

A może lepiej kupić stary domek i powoli go remontować w miarę wolnego czasu ?

Jestem jeszcze na etapie wyboru planu niewielkiego domku ale sądzę, że pomimo pewnego wkładu pracy własnej i pracy krewnych metr kwadratowy będzie mnie kosztował conajmniej 1600-1800 zł (mam na dobry poczatek ogrodzoną działkę a na niej garaż, prąd i wodę). Mam kontakt z wieloma osobami już budującymi lub wybudowanymi. Na podstawie rozmów z nimi nie wierzę by można było wybudować dom za 1000 zł m2.

Budując wolę się mile rozczarować przyoszczędzona kwotą niż doprowadzić swoją rodzine i siebie do aktu rozpaczy i konieczności zamieszkiwania przez lata na placu budowy.

mnie budowa nauczyła jednego - jeśli myślisz ,ze coś kosztuje 5 000 zł w rzeczywistości wydasz 10 000 zł - ale jesli udało ci sie zapłacić mniej - to tyle zaoszczedziłeś i jesteś na plusie :D

Lepiej założyć w budżecie wiecej i nie oszukiwać sie ,że mały domek -to mało kasy . Pieniądze ,szczegolnie na końcówce ( wykończeniowka ) płyną strumieniami :cry: Ja w swojej naiwnoisci łudziłam sie ,ze wydam niecałe 200 000 - niestety ...nadal kasa jest potrzebna ( domek 10x10 z poddaszem uzytkowym)

sluchaj tych ,ktorzy już wybudowali i mieszkają . Ci ktorzy dopiero planują sie budować ,albo słyszeli ,że ciocia wujka i brat szwagra ...itd -potraktuj z przymrozeniem oka .

a tak powaznie - budowa to bardzo ciezka inwestycja :roll:

Ja w swojej naiwnoisci łudziłam sie ,ze wydam niecałe 200 000 - niestety ...nadal kasa jest potrzebna ( domek 10x10 z poddaszem uzytkowym)

a tak powaznie - budowa to bardzo ciezka inwestycja :roll:

10x10 z poddzaszem użytkowym to ok. 200 m2 pow całkowitej ... to za 200 tys zł to wcale niezły wynik - gratulacje

Przeczytaj z uwagą wypowiedzi Wowki i Ew-ki. potwierdzam w 100% choć jeszcze nie mieszkam.

Hasła w stylu zbudujesz za 110 tys włóż między bajki. To znaczy coś zbudujesz i da sie w tym czymś mieszkać (w namiocie też można) ale to bedzie bardziej stan surowy niż dom. Same przyłącza licz pon 5tys pln/szt i to pod warunkiem, że masz "media w drodze". Działka, papierologia, projekt, ogrodzenie, już zużyłeś 1/3 budżetu.

pozdr

Widzę, że jesteś na takim etapie jak ja trzy miesiące temu, również buduję parterówkę i chcę się zamknąć kwotą 2000 za mkw, jednak biorę poprawkę i dodaję do tego jeszcze 500. Oczywiście na tą cenę składa się materiał, robocizna i transport i kilka innych elementów, które w każdym przypadku mogą mieć różne znaczenie. We Wrocławiu, choć pewnie w innych miastach też są firmy deweloperskie i budowlane, które co prawda odpłatnie (ok. 1200 zł) są w stanie wycenić koszt budowy konkretnego budynku i taką wycenę wpiszą do umowy, którą potem sami zrealizują. Masz pełną gwarancję, że nie będzie więcej. Jest jedno ale taki sposób może być ok 10 do 20% droższy od metody gospodarczej.

• 3 weeks później...
Widzę, że jesteś na takim etapie jak ja trzy miesiące temu, również buduję parterówkę i chcę się zamknąć kwotą 2000 za mkw, jednak biorę poprawkę i dodaję do tego jeszcze 500. Oczywiście na tą cenę składa się materiał, robocizna i transport i kilka innych elementów, które w każdym przypadku mogą mieć różne znaczenie. We Wrocławiu, choć pewnie w innych miastach też są firmy deweloperskie i budowlane, które co prawda odpłatnie (ok. 1200 zł) są w stanie wycenić koszt budowy konkretnego budynku i taką wycenę wpiszą do umowy, którą potem sami zrealizują. Masz pełną gwarancję, że nie będzie więcej. Jest jedno ale taki sposób może być ok 10 do 20% droższy od metody gospodarczej.

Możesz podać na jakieś takie firmy we Wrocku ?

Znajomy jest na etapie mieszaknie/dom - i takie rozwiązanie by mu odpowiadało ! :)