Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka średnica rury z ciepłą wodą?

Recommended Posts

W mojej instalacji wodkan hudraulik zastosował rurę, którą będzie płynęła ciepła woda z zasobnika o przekroju 20mm, zimna woda jest w przekroju 25mm. Inni hydraulicy twierdzą, że fi 20 dla ciepłej wody do zbyt mało, dodam, że łazienka jest nad kotłownią, druga tuz przy niej, a kuchnia także dość blisko.Hydraulik montujacy rurki twierdzi, że nie ma potrzeby zwiększać średnicy bo jest OK. Jak to jest?

Zakładając dwie umywalki, dwie wanny (lub natryski)i jeden zlewozmywak, to średnica 20mm (rura stalowa ocynkowana) jest jak najbardziej właściwa, prędkość przepływu nie przekracza 1 m/s, a dopuszczalna w pionach i podejściach do przyborów jest do 1,5 m/s.

Dzięki, trochę mnie uspokoileś, rurki są z pcv, kolanka zgrzewane na gorąco, ponoć w takim zgrzewie może zmniejszyc się światło rury-w tym może być problem? hydraulik twierdzi, że i tak na wyjściu z zasobnika jest średnica fi 16, więc fi 20 wystarczy.Rozumiem, że mogę mu uwierzyć?

Rura stalowa ocynk śerdnica jest podane wewnątrz rury 3/4" to 20mm, natomiast rura z polipropylenu jest mierzona po zewnątrz.

Średnica rury wewnątrz wynosi odpowiednio:

PN 10 - DN 20 x 1,9 wew. 16,2mm

PN 16 - DN 20 x 2,8 wew. 14,4mm

PN 20 - DN 20 x 3,4 wew. 13,2mm

Jeżeli zastosowałeś rury inne niż stalowe (np. podaną przez VPS rurę PN16) to prędkość przepłwu będziesz miał ok. 2,2 m/s.

Przekracza to dopuszczalną prędkość zalecaną przez Polską Normę (Polskie Normy nie są już obowiązujące do stosowania) i jest na granicy prędkości dopuszczających przez producentów, które w przypadku rur z tworzyw sztucznych wynoszą max 2-3 m/s. Są to dane obliczeniowe.

Ale jest jeszcze aspekt rzeczywisty: jeżeli w domu mieszka jedna rodzina to tak bym to zostawił, ale jeżeli jest to dom dla dwóch rodzin to moim zdaniem średnica jest za mała.

PN 20 powinno mieć chyba 14,4 wewn, a nie 13,2 jak pisał VPS.W domu 2 osoby, docelowo 3. mam nadzieję, że będzie OK, jeden z fachowców, twierdził, że monożnaby zwiekszyć jedynie pierwszy odcinek rurki biegnacej od zasobnika (ok 2,5m), natomiast ten co je układał mówi, że zwykle montuje 20stki i ciśnienie jest jak trzeba.Chyba zostawie jak jest.