Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wakacje na Słowacji

zone

Recommended Posts

Gość 1950

chcesz odpocząć nie polecam ani Tatralandii ani Popradu.

dużo ludzi większość naszych,

jeżeli to dalej od granicy.

Sklene Teplice, Velki Meder, na jeden dzień można wpaść do Rajeckich Teplic, przepiękny jest zamek w Bojnicach, Liptovski Mikusasz, niedaleko niego Dolina Diemianowska z przepięknymi jaskiniami lub Sviaty Jan, Tatry Słowackie niestety zniszczone w ubiegłym roku ale też jest gdzie oko zatrzymać

jadąc przez Słowację, ja przynajmniej jestem zauroczony i tam naprawdę wypoczywam.

zobaczysz, gdzie Ci się będzie podobać, tam szukaj noclegu z tym z reguły nie ma kłopotu

tutaj można się dość dużo dowiedzieć

http://www.hej.pl

Gość 1950

i dają dobrze i niedrogo zjejść

dzisiaj wyczytałem że w Oravicach, druga strona Tatr od Zakopca otwarto Aquapark, są tam teraz dwa kompleksy basenów termalnych, spokój, przynajmniej był tam jeszcze 4 lata temu, teraz może być troche więcej ludzi, okolice przepiękne

W Oravicach oprócz źródeł termalnych jest też przepiękna Juranova Dolina - kanion wykuty przez potok w skale, niestety dostępna dla turystów dopiero od połowy czerwca (teoretycznie :wink: )

W okolicy warto zwiedzić zamek warowny z XIII wieku Oravsky Hrad w miejscowości Oravsky Podzamok - robi wrażenie!

• 8 years później...
Wędrując po kraju naszych sąsiadów znalazłem bliziutko naszej granicy w uroczym zakątku słowackiej Orawy wspaniały pensjonat w miejscowości Habovka. Czyściutko , komfortowo, zacisznie , przemili gospodarze , przystępne ceny . Miłym akcentem jest menu , w którym znalazłem polskie potrawy minn bigos i żurek. Kuchnia smaczna , porcje wystarczające nawet dla bardzo zgłodniałych. Ciepła rodzinna atmosfera sprawiła , że bardzo często tam wracam. Bywałem w wielu miejscach na Słowacji. Raz było lepiej , raz gorzej. Ale takie spokoju jak w tym pensjonacie nigdzie nie znalazłem. W całym obiekcie dostępny szybki internet - stacjonarnie i wi-fi. Okolica zachęca do spacerów jak i czynnego wypoczynku . W pobliskim Zubercu znajdziemy 2 zawsze dobrze przygotowane i oświetlone stoki narciarskie dla amatorów białego szaleństwa. Dla rodzinnych zjazdów na deskach polecam oddalone o kilka kilometrów Rohacze – Spalena. Wspaniała stacja narciarska zapewniająca możliwość jazdy nawet początkującym . Każdy znajdzie tam wyciąg dla siebie. Znajdziemy tam 5 km tras przy różnicy wzniesień 424 m. Ci bardzo zaawansowani mają do dyspozycji wyciąg krzesełkowy na wysokość 1454 m npm. . Najdłuższa trasa ma 1,5 km przy różnicy wzniesień 380m . Prawdziwy raj dla narciarzy. Dla tych , który chcą połączyć przyjemne z pożytecznym 12 km od pensjonatu proponuję Oravice . Nowoczesny ośrodek Thermal Oravice oferuje unikalne połączenie jazdy na nartach i relaks w basenach z wodą termalną. Narciarze znajdą tam najszybszy wyczepiany wyciąg krzesełkowy z podgrzewanymi siedzeniami czteroosobowy, jedyny na Słowacji o przepustowości 2400 osób na godzinę . Ale i dla dzieciaków znajdziemy tu stok i wyciąg . Żyć nie umierać . Szerszą informacje o pensjonacie znajdziemy pod adresem http://www.pensjonat-jan.pl . Szczerze polecam bo naprawdę warto. A i do sławnej Tatralandii też jest blisko. To naprawdę dobra baza wypadowa.