katja 27.05.2005 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 Mam na działce rekreacyjnej małe modrzewie 0,70 - 1,50m, posadzone zeszłej wiosny, ładnie , szybko rosły. W tym roku wypuściły igiełki, aż tu nagle w ciągu tygodnia, tyle mnie tam nie było, kilku z nich zbrązowiały, zwiędły igły . Nie widać żadnych szkodniów, pajączków. Te całkowicie zbrązowiałe i zwiędnięte wykopałam i spaliłam. Ale zostało jeszcze kilka na których proces się zaczyna, czym można je ratować? Boję się, że rozprzestrzeni się to na większe okazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 30.05.2005 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 ... "waty" na nich nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Punia 30.05.2005 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Oto co znalazłam na temat chorych modrzewi:=================================Redakcja "Ogrody" 14-10-2003Plamistość i gwałtowne opadanie igieł modrzewia Powoduje grzyb Meria laricis. Najpierw pojawiają się plamy na chorych igłach, które brązowieją i masowo opadają. Grzyb zimuje na igłach opadłych, nie sprzątniętych jesienią. Wiosną uwalniane są zarodniki zakażające rośliny. Choroba może być mylona z uszkodzeniami spowodowanymi przez wiosenne przymrozki, które jednak nie wywołują plam na igłach, a jedynie ich szybkie brązowienie i zamieranie. Recepta: Modrzewie należy podlewać bezpośrednio do podłoża. Trzeba koniecznie usuwać opadłe igły lub wymieszać je z glebą. Chore drzewa oraz znajdującą się pod nimi ściółkę należy opryskać jednym z preparatów: Dithane M 80 WP, Penncozeb 80 WP, Bravo 500 SC, Clortosip 500 SC (0,2%), Sportak Alpha 380 EC (0,05%) albo Sarfun 500 SC, Topsin M 500 SC lub Topsin M 70 WP (0,1 %). W razie potrzeby zabieg powtarza się po 7-10 dniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 30.05.2005 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 U mnie to raczej nie to. Igły nie opadły, zbrązowiały. To bardziej wygląda, wg Twojego opisu, na uszkodzenia spowodowane przez wiosenne przymrozki Albo jakaś inna zaraza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 30.05.2005 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Urwij taki zbrązowiały pęk igieł i rozetrzyj w palcach, pojawia się czerwony kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 30.05.2005 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 kurcze, nie mogę, bo są daleko, 250 km stąd A jeżeli tak, to...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 30.05.2005 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Mnie własnie usychały igiełki, po roztarciu był czerwony kolor i w sumie jak się przyjrzałam przełamanej igiełce to w środku były czerowne kropeczki. To sa jakies tam robaki, generalnie, drzewko nie do uratowania i trzeba je szybko usunąć, bo zaraża świerki i inne iglaste.W każdym razie tak to ocenił mój ogrodnik. Teraz mam dorodnego modrzewia, ale profilaktycznie spryskuję go 2-3x w roku jakimś tam prepraratem okrutnie śmierdzącym, ale... nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 30.05.2005 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Dzięki za wskazówki, przy najblizszej okazji sprawdzę środek igiełek. Czym je spryskujesz profilaktycznie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 30.05.2005 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 na pudełku jest napis "Substral" a przeznaczenie : mszyce, przędziorki i coś tam jeszcze, mała butelka w postaci zawiesiony do rozcieńczania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 30.05.2005 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 ... to chyba producent, ale wiem o co chodzi. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts