Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zabudowa płytami G-K , łuków

Recommended Posts

• 3 weeks później...
Kumpel łuki robił z płyty GK specjalnie do tego przeznaczonej- wycinał potrzebny kawałek, moczył ją i sama przez noc się wyginała, ale nie był z tego zadowolony, bo mu nadmiernie pękała przy montażu. Później zwykłą płytę (wycięty pasek) opierał o ścianę i kładł na niej na noc np. wiertarkę- rano miał ją już wygiętą. Efekt widziałem- dużo łuków- ładna robota- wszystko wykonane samodzielnie i też się tego uczył.

Ja już jestem dawo po tym etapie i robiłem sporo bajerów na sufitach z GK i profili, np.

w łazience mam delfina

w sypialni księżyc z gwiazdami

w moim pokoju ósemka

w innym kwiatek

w innym serce

Wszystko zależy od twojej fantazji no i musisz jeszcze znaleźć cierpliwego wykonawcę, któremu będzie się chciało w to bawić 8)

Wszystkie zaudowy zostały wykonane z profili CD 60 i UD30. W przypadku łuków trzeba było je nacinać średnio co 2 centymetry. Przy łagodnych łukach wystarczy namoczyć zwykłą płytę 9,5 lub 12,5 mm i ją wygiąć, przy bardziej ostrych - konieczny jest Riflex lub płyta nacinana (mają takie np. w Castoramie).

Nie robiłem tego sam, ale firma, którą wziąłem. Moje były tylko pomysły i twierdzę, że praktycznie kształt jaki tylko przyjdzie do głowy można wykonać na suficie.

Jeżeli chodzi o sufity, to są to moje pomysły i reszty rodziny. Natomiast przy zabudowie pod TV zmodyfikowałem projekt z wydawnictwa Muratora "Łazienki", coś podobnego było na jednej z reklam, chyba Koła.