kaco 27.05.2005 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 Witam mam pytanko kiedy można korzystać z ulgi odsetkowej, dla kogo ona jest przeznaczona, wziiąłem razem z żoną kredyt hipoteczny na budowe domu, czy to znaczy ze będę mógł sobie odliczyć odsetki od dochodu, jeśli tak to w jakiej wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 28.05.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2005 Kaco napisał: kiedy można korzystać z ulgi odsetkowej? z tego co wiem, to w roku następnym po zakończeniu inwestycji. M.in. dlatego sami sie tak spieszymy, zeby skończyć w tym roku Ale wejdź na hoga.pl lub inne strony prawno-podatkowe - znajdziesz wszytsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaco 03.06.2005 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 ale z czym to wogole ugryżć, nic nie weim na temat tej ulgi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 03.06.2005 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Będzie trochę długawe: Jest to ulga odliczana od dochodu. Limit wynosi 189.000 tzn. od maksymalnie takiego kredytu można odliczać odsetki. Możemy mieć oczywiście kredyt wyższy ale odliczamy od tej wartości. Aby móc skorzystać trzeba mieć kredyt na następujące rzeczy: - budowę budynku mieszkalnego - wniesienie wkładu budowlanego lub mieszkaniowego do spółdzielni mieszkaniowej na nabycie prawa do nowo budowanego budynku mieszkalnego albo lokalu w takim budynku; - zakup nowo wybudowanego domu lub mieszkania w takim domu od gminy albo od developera, który wybudował ten budynek w ramach wykonywanej przez siebie działalności gospodarczej; Z ulgi nie mogą korzystać podatnicy, którzy wcześniej odliczali wydatki objęte ulgami: na zakup działki, budowlaną (czyli tzw. dużą) oraz za oszczędzanie w kasie mieszkaniowej. Prawo do ulgi nie przysługuje też osobom, których mąż lub żona korzystali wcześniej z którejś z tych ulg. Inne warunki, aby móc uzywać ulgi: zakończenie budowy w okresie 3 lat od otrzymania pozwolenia na budowę, kredyt musi miec w umowie napisane na co jest, nie wchodzą w grę pozyczki od rodziny itp, W zeznaniu podatkowym składanym za rok ukończenia budowy wypełniamy odpowiednie PITy i czekamy na kaskę ze zwrotu. Teoretycznie o ile bank nie wymaga nie musimy trzymać faktur, ale w picie jest pole, gdzie należy wpisać ile kosztowała inwestycja i ile jest na to faktur. Troche długie, jak czegoś jeszcze nie wiesz pisz, postaram się odpowiedzieć. Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 03.06.2005 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 najgorsze jest to że kasę zwracaja dopiero po zakończeniu budowy, gdy w trakcie tak bardzo potrzebne sa pieniążki, dlatego i my się spieszymy aby skończyć w tym roku i już w następnym dostać jakiś zwrocik z US Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 03.06.2005 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 najgorsze jest to że kasę zwracaja dopiero po zakończeniu budowy, gdy w trakcie tak bardzo potrzebne sa pieniążki, dlatego i my się spieszymy aby skończyć w tym roku i już w następnym dostać jakiś zwrocik z US Szczególnie, że może juz niedługo nie być ulgi. PO chce wprowadzic podatek liniowy a to wyklucza wszystkie ulgi. Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goto 03.06.2005 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 I jeszcze: Jest to ulga odliczana od dochodu. Limit wynosi 189.000 tzn. od maksymalnie takiego kredytu można odliczać odsetki. Możemy mieć oczywiście kredyt wyższy ale odliczamy od tej wartości. A konkretnie "iloczyn 70 m2 powierzchni użytkowej i wskaźnika przeliczeniowego 1 m2 powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego, ustalonego do celów obliczenia premii gwarancyjnej od wkładów na oszczędnościowych książeczkach mieszkaniowych za III kwartał roku poprzedzającego rok podatkowy, określonej na rok zakończenia inwestycji" - to z ustawy, za 2005 jest właśnie 189 tys., później może byc więcej (nie może być mniej) Aby móc skorzystać trzeba mieć kredyt na następujące rzeczy: - budowę budynku mieszkalnego - wniesienie wkładu budowlanego lub mieszkaniowego do spółdzielni mieszkaniowej na nabycie prawa do nowo budowanego budynku mieszkalnego albo lokalu w takim budynku; - zakup nowo wybudowanego domu lub mieszkania w takim domu od gminy albo od developera, który wybudował ten budynek w ramach wykonywanej przez siebie działalności gospodarczej; - nadbudowę lub rozbudowę budynku na cele mieszkalne lub przebudowę (przystosowanie) budynku niemieszkalnego, jego części lub pomieszczenia niemieszkalnego na cele mieszkalne, w wyniku których powstanie samodzielne mieszkanie spełniające wymagania określone w przepisach prawa budowlanego. Inne warunki, aby móc uzywać ulgi: zakończenie budowy w okresie 3 lat od otrzymania pozwolenia na budowę, kredyt musi miec w umowie napisane na co jest, nie wchodzą w grę pozyczki od rodziny itp, Formą udokumentowania zakończenia budowy jest pozwolenie na użytkowanie budynku mieszkalnego, lub umowa o spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu mieszkalnego albo umowa o ustanowienie odrębnej własności lokalu mieszkalnego, albo też umowa o przeniesienie na podatnika własności domu jednorodzinnego Odliczyć można tylko rzeczywiście zapłacone odsetki, wysokość odsetek i terminy zapłaty muszą być udokumentowane dowodami wystawionymi przez bank. Nie można odliczyc opłat i prowizji, tylko odsetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 03.06.2005 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Ooo, jak fajnie! Właśnie miałam zacząć temacik, ale pozostało mi tylko przeczytanie. Dzięki!!Czyli jak dostaliśmy pozwolenie - liczy się pieczątka z uprawomocnieniem czy ta pierwsza data - w marcu 2003r. , to mamy jeszcze kilka miechów w zapasie. Ale z drugiej strony lepiej by się było sprężyć i załatwić sprawę w tym roku i w przyszłym czekać na kasiurkę ze skarbówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaco 07.06.2005 05:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 a ile można odliczyć z tej sumy wszystkie odsetki czy jakis procent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioma 07.06.2005 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Witam,czy ten zwrot z US jest przez cały czas trwania kredytu? Np.ja mam na 20 lat i przez te lata moge odpisywac sobie te odsetki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 07.06.2005 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 @kacoWszystkie, oczywiście pod warunkiem nie przekroczenia tych 189.000. Odliczasz od dochodu, czyli tak naprawdę zwrot będzie w wysokości 19, 30, 40% w zalezności od grupy wysokości podatku @wiomaPrzez cały czas. Co roku dostaniesz od banku papierek z ilościa zapłaconych RZECZYWIŚCIE odsetek i to bedzie podstawą do wypełnienia zeznania. Tzn. teraz tak jest. Gdyby wszedł podatek liniowy bez żadnych ulg nie wiem, jak byłoby to rozwiazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.06.2005 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Arkadly napisalZ ulgi nie mogą korzystać podatnicy, którzy wcześniej odliczali wydatki objęte ulgami: na zakup działki, Czyli - jesli 10 lat temu kupilam dzialke, skorzystalam z odpisu, (wtedy byla ulga na kupno chyba kilkudziesieciu metrow, jeli dobrze pamietam) a teraz sprzedalam te dzialke a kupilam druga i na tej drugiej chce sie budowac, to nie moge skorzystac z zadnej ulgi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 09.06.2005 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Arkadly napisal Z ulgi nie mogą korzystać podatnicy, którzy wcześniej odliczali wydatki objęte ulgami: na zakup działki, Czyli - jesli 10 lat temu kupilam dzialke, skorzystalam z odpisu[...]to nie moge skorzystac z zadnej ulgi? Oficjalnie nie możesz. Możesz zaryzykować, że nie trzymają w US dokumentacji przez więcej niż wymagane 5 lat i nie będą w stanie sprawdzić. Ale ryzyko jest zbyt duże. Można ewentualnie zwrócić tamto odliczenie (niestety z odsetkami za 10 lat, więc chyba bez sensu) i zacząć nową ulgę. Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 09.06.2005 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Dzwoniłam do naszej skrbówki i miły pan mnie poinformował, żeby się załapać na ulgę odsetkową, trzeba mieć odbiór techniczny domu do trzech lat od końca roku kalendarzowego, w któym uzyskało się pozwolenie na budowę. Czyli jak ja dostałam w marcu 2003 to do końca 2006 mam czas.Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian253 14.08.2005 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 Pozwólcie ze sie wtrace bo cos nie kumam do konca, w przyszlym roku zaczynam budowe i z pewnoscia wezme kredyt, w 2001 roku kupilem mieszkanie i zalapalem sie na ulge budowlana (US do nadal zwraca) czy w takim przypadku nie mam prawa korzystac z ulgi odsetkowej??? Kredyt bedzie wziety na zupelnie inna inwestycje dlatego nie jestem do konca przekonany czy mam prawo czy nie. Prosze o porade, dziekuje i pozdrawiam[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 14.08.2005 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 Z tego co mi wiadomo, to jeżeli korzystałeś/korzystasz z tzw. dużej ulgi budowlanej to niestety nie załapiesz się na ulgę odsetkową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian253 15.08.2005 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Dzieki za odpowiedz, tak tez cos przeczuwalem, dobrze ze przynajmniej mozma ten VAT odliczyc, pozdrowienia, Marian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaco 14.01.2006 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 to jeśli np. w 2005 roku zapłaciłem 1000zł odsetek to ile i od czego mogę odpisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts