dociak 29.10.2002 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Na jakimś forum przeczytałam następującą informację: "Czy to prawda, że od nowego roku, zgodnie z ustawą nowych Izb Architektów minimalna cena projektu domu jednorodzinnego będzie ok. 15 tys. PLN????? Czy to znaczy, że to koniec ery tanich projektów w katalogach????? Czy kupiony do końca roku projekt będę mógł zatwierdzić w urzędzie w latach następnych????? "Czy ktoś z Was słyszał o czymś takim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 29.10.2002 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Też gdzieś o tym czytałam, ale sprawę potraktowałam jako ciekawostkę przyrodniczą. W tej chwili nie pamiętam uwarunkowań odnośnie projektów domów, natomiast musisz rozpocząć budowę w ciągu 2 lat od daty otrzymania pozwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 29.10.2002 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 A gdzie wolny rynek? Dla mnie to utopia. Cenę kszatłuje popyt na okreslone dobro a nie rozporządzenie jakiegoś tam stowarzyszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 29.10.2002 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Też mi się to wydaje piramidalna bzdurą. Architekci mogą się umawiać, że będą trzymać wyższą cenę. Ale zagwarantować to ustawą? Nie wydaje mi się to prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 29.10.2002 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Oby nie było. Tylko nie wiem dlaczego u notariuszy jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 29.10.2002 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Tylko u notariuszy jest po to, by nie płacic za ich usługi zbyt dużych cen, a w przypadku architektów ma być odwrotnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 29.10.2002 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 U notariuszy w ustawie są tylko podane maksymalne stawki. Ale nie można porównywać architektów do notariuszy. Uprawnienia do projektowania ma znacznie więcej osób. Nie tylko architekci z wykształcenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 29.10.2002 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Ja z założenia jestem przeciwny wszelkiej regulacji w rynku. On się sam najlepiej wyreguluje.U notariuszy ustawa ogranicza maksymalne opłaty to prawada. I Izba (czy jak się nazywa ich związek) wydał "wewnętrzne" zarządzenie, że NIKT nie może zastosować innej niż maksymalną stawkę !Rozumiem, że nie można powrównywać tych zawodów. Ja się boję ingerencji ustawodawcy. Skoro reguluje cenę cukru, czy zboża... a to raczej powszechne dobro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 29.10.2002 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 To już nie wystarcza, że od 1 stycznia projekty obłożyli VATem??? Swoją drogą zrobiła się mała pętelka - jest coraz więcej dostępnych gotowych projektów (czytaj tańszych), coraz więcej ludzi ma możliwość znalezienia czegoś dla siebie, architekci mają mniejszy rynek na indywidualne projekty, no więc najlepiej podnieść cenę! No, no.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dociak 30.10.2002 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Przejrzyjcie sobie "Regulamin honorariów za usługi świadczone przez architektów". Jest do znalezienia na stronie Izby Architektów. (Zainteresowanym mogę przesłać też e-mailem). Niżej przedstawiam najważniejsze fragmenty: § 13 SPOSÓB OBLICZANIA WARTOŚCI HONORARIUM 1. W celu ujednolicenia zasad ustalania wysokości honorarium za prace projektowe oraz inne, związane z realizacją inwestycji, bez względu na miejsce ich świadczenia dla analogicznych obiektów w tabelach zawartych w niniejszej części przyjęto wartości w ZŁ za 1m2 powierzchni netto projektowanej inwestycji. Wartości te są skalkulowane na bazie kosztów realizacji inwestycji i sprowadzone do ujednoliconego wskaźnika . 2. Ww. tabele zawierają minimalne stawki honorarium za prace ARCHITEKTA wymienione w Tabeli nr 9 przypadające na 1m2 projektowanej powierzchni netto przy uwzględnieniu podziału na pięć kategorii trudności. ( domki jednorodzinne zaliczono do kategori 3 ) 3. TABELA - 3 - dotyczy prac związanych z nowym budownictwem, które mieszczą się w granicach od 100 m2 do 25 000 m2 POW. NETTO BUDYNKU /m2/ HONORARIUM MIN. [ zł/ m2 ] KATEGORIE TRUDNOŚCI KAT. 1 KAT. 2 KAT. 3 KAT. 4 KAT.5 100 56,02 101,62 173,36 ....... ...... 150 52,63 95,15 162,80 ....... ...... 200 50,49 90,89 156,20 256,08 ...... 250 48,84 88,00 151,14 247,50 ...... 300 47,68 85,67 147,40 241,23 ...... ...i tak dalej... Jak łatwo policzyć za projekt domku o powierzchni netto 150 m.kw. trzeba będzie zapłacić 24420 zł. + VAT oczywiście Mam tylko nadzieję, że ktoś sie w porę opamięta i pozmienia stawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.10.2002 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 spokojnie! te stawki dotyczą PROJEKTU INDYWIDUALNEGO, nie ma obaw - nie znikną projekty gotowe z katalogów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dociak 30.10.2002 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Super, że jesteś optymistą, ale poczytaj dalej: § 18 ZLECENIA NA WIĘCEJ NIŻ JEDEN BUDYNEK ORAZ PROJEKTÓW BĘDĄCYCH PRZEDMIOTEM INNEGO ZLECENIA 1. Jeżeli zlecenie obejmuje więcej niż jeden budynek, to honoraria należy liczyć osobno dla każdego budynku z uwzględnieniem rozporządzeń zawartych w poniższych punktach 2. Jeżeli zlecenie obejmuje liczne budynki, które są identyczne lub symetryczne i które powinny zostać wybudowane będąc powiązanymi czasowo lub miejscowo, lub też w tych samych warunkach budowlanych wartość należnego ARCHITEKTOWI honorarium należy zmniejszyć: w przypadku powtórzeń od 1 do 4 o 50 procent, a w przypadku liczby powtórzeń większej niż 5 o 60 procent. Jest to spowodowane faktem, iż za identyczne uważa się budynki, które wykonane zostały na podstawie tego samego projektu. 3. Zmniejszenia nie dotyczą honorarium obliczonego dla pierwszego z projektowanych budynków. W tym wypadku wartość honorarium wynosi 100%. 4. Jeżeli zlecenie obejmuje prace projektowe, które były przedmiotem innego zlecenia dotyczącego budynku, który opierał się na identycznym bądź symetrycznym projekcie, to odpowiednio stosuje się pkt 2, jeżeli świadczenia nie zostaną wykonane w powiązaniu czasowymi i miejscowym. Dotyczy to projektów, które zostały wcześniej zrealizowane bądź opublikowane. Czyli i tak trzeba będzie zapłacić 50 % (w najlepszym przypadku) ceny takiej jak za projekt indywidualny. Będzie to jakieś 10 razy więcej niż teraz A może źle kombinuję, już sama nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.10.2002 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Źle kombinujesz, na ceny projektów gotowych (to jest projekt jednego budynku!) wpływu to nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dociak 30.10.2002 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Mam nadzieję, że masz racjępozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 30.10.2002 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Panowie i Panie - mamy wolny rynek i nikt odgornie nie moze narzucic zadnych cen. Cene negocjuje sie bezposrednio z architektem. Jesli ma akurat duzo wolnych mocy przerobowych i brak zlecen a wy macie wlasciwie gotowa koncepcje domu, ktora trzeba tylko ladnie narysowac cena moze byc bardzo atrakcyjna. Ja np. zaplacilem 3400zl za projekt domu z uzgodnieniami i projektami przylaczy oraz planem zagospodarowania dzialki. Tylko ze pracownia nie miescila sie w duzym miescie ale na prowincji. Co do jakosci projektu nie mam zastrzezen. Tak wiec - ceny ustala klient z architektem i ile wynegocjujecie to wasze. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.10.2002 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Nie masz racji, Dave. Jeżeli właściciel pracowni należy do związku (izby?, nie pamiętam dokładnie nazwy) architektów to oficjalnie MUSI wziąć stawki ustalone, opisane powyżej. To mnie m.in. zniechęciło do wykonania projektu indywidualnego (musiałbym zapłacić ok. 12 tys. - rok temu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dociak 30.10.2002 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Od stycznia, wszyscy architekci MUSZĄ "zapisać się" do Izby, czyli za chwilę okaże się, że MUSZĄ brać minimalne stawki ustalone przez Izbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 30.10.2002 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Na szczęście mamy (prawie:wink:) wolny rynek. Jak architekci się zmówią, to klienci będą szukali innych rozwiązań. Są przecież osoby w wykształceniem średnim, z uprawnieniami projektowymi. A poza tym nie wierzę w taką solidarność i jednogłośność (patrz OPEK). Przecież architekt to też człowiek, chce zarabiać a nie tworzyć w próżni. Ja wierzę w to, że rynek (prawie) sam ustala cenę - bez popytu nie ma podaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 31.10.2002 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2002 Niestety am nie masz racji. Już teraz każdy projektant (podpisujący się pod projektem do pozwolenia na budowę) MUSI należeć do izby projektantów (bez tego projektu nie zatwierdzi UG). Dotyczy to nie tylko architektów ale i budowlańców, elektryków a także tylko tych z uprawnieniami do kierowania budowami. Tyle że izby inżynierów budownictwa chyba jeszcze w żadnym województwie nie powstały - architektoniczne powstały. W ustawie nie ma żadnych podstaw do ustalania cen minimalnych, była już chyba interpelacja w tej sprawie. Ale izby archit. zwąchały interes i ceny minimalne ustalają. Jak to się skończy? Nie wiadomo. Generalnie sądzę że ceny wzrosną i to znacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 31.10.2002 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2002 No to będziemy projekty kupowali za granicą - pewnie będzie taniej. Albo wymyślimy jeszcze inne sposoby. Bez przesady - nie wierzę w powrót monopolu. Przy obecnym spadku na rynku budowlanym byłby to jeszcze jeden gwóźdź do trumny. A architekt musi z czegoś żyć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts