Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

bladyy - nie pozalujesz poniesionych kosztów na wieniec. Chyba potwierdziliby to wszyscy, którzy dzisiaj byli w okolicach Wrocławia ;)

Sama dzisiaj widzialam, jak na budowie po tej wichurze i burzy runeły 2 ściany szczytowe (nie bylo wieńca pełnego tylko na sćianach kolankowych). Ściany poddasza wzniesono prawie 2 tygodnie temu, pewnie teraz miala iść więźba (moze gdyby ja postawili to by troche usztywnila konstrukcje, ale biorąc pod uwage siłe wiatru, jaka wczoraj byla, to moznaby przypuszczać ze i to by nie pomoglo :roll: ).

A tak swoja droga to też się dziwię czemu projektant nie pomyslal o wieńcu. Przy tak wysokiej ściance to juz bez wzgledu na rodzaj konstrukcji i kąta nachylenia dachu waro robic wieniec.

A, jeszcze pisales, ze konsultowałeś sie w tej sprawie z inspektorem, a rozmawiałeś tez architektem, który ci wykonał/adaptował projekt? Teoretycznie podniesienie ścianki kolankowej wymaga aneksu do pozwolenia na budowę, bo jest to istotna zmiana i wygladzie i na konstrukcji...

Ja tem mam przewidziane po 5 slópków na strone i na to zrobie jeszcze wieniec na tym nie ma co oszczedzac dzieki za rady. :D Mam tylko pytanie jeszcze jedno czy ten wieniec ma byc tylko na sciankach kolankowych czy ma opasac caly dom. Jesli by mial opasac caly dom to jak to zrobic mam na poddaszu 2 balkony i one by juz powodowaly ze wieniec i tak by nie mial ciaglosci. Mi sie wydaje ze wieniec na poddaszu tylko robi sie pod murlate, ale nie wiem czy dobrze mysle? Bardzo prosze o odpowiedz.