Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no to bęc - prawie dwa miesiące temu miałem robione tynki wewnętrzne - cemwapienne - i dzisiaj przyfilowałem rysę na suficie od ściany do ściany tzn wszerz nie wzdłuż. Najlepiej że nie pękła tam gdzie np na górze jest ściana działowa tylko w takim niby bezpiecznym miejscu, pytanie dlaczego...i co z tym zrobić? pomysł jest taki - tynkarze źle zazbroili sufit i pękło w miejscu łączenia siatek, trzeba skuc do stropu i załatać...tylko czy to coś da, jakie mogą być jeszcze przyczyny?

Z góry dzięki.

https://forum.murator.pl/topic/34238-p%C4%99k%C5%82-sufit/

Tynki cementowo-wapienne nakładane grubą warstwą są stosunkowo sztywne. Strop pod wpływem ciężaru własnego i dodatkowego obciążenia ugina się. Naprężenia rozciągające w tynku spowodują jego pęknięcie w najsłabszym punkcie, najczęściej w miejscu maksymalnego ugięcia. Rada wprowadzić się i po kilku latach przeprowadzić renowację. Każdy nowy dom będzie przez pierwsze kilka lat w róznych miejscach pękał. Przynajmniej ja takiego nie widziałam, gdzie po kilku latach użytkowania nie pojawiłyby się jakieś mniejsze lub większe rysy w różnych miejscach.
https://forum.murator.pl/topic/34238-p%C4%99k%C5%82-sufit/#findComment-670211

Nie napisales jaki masz strop. Moze byc tak jak pisze kolega @pyrka. Ale jesli masz strop z plyt, pekniecia moga wynikac z klawiszowania poszczegolnych plyt stropu.

źle zazbroili sufit i pękło w miejscu łączenia siatek

a co oni tam zbroili ... :roll: i czy to byla siatka z wlokna szklanego, czy stalowa tzw. rabitza. Ale domyslam sie ze jednak strop z plyt ... ?

Jesli faktycznie jest to strop z plyt, i one klawiszuja, to zamaskowac to tynkiem cem. wap. bedzie bardzo trudno, a wrecz bedzie to niemozliwe. :-? Warto w tedy pomyslec nad sufitem podwieszanym. :)

jesli jednka jest to inny strop, pekniecia mozna prubowac naprawiac. JEst jeden zasadniczy problem przy tynkach cem-wap, ze miejsca naprawy beda widoczne, (tym bardzie jze to jest sufit). Jedynym rozwiazaniem bylo by zrobienie gladzi na calym suficie.

jak bys sie zdecydowal na naprawe to trzeba by bylo tak to zrobic: :wink:

- skuc tynk az do stropu.

- podloze odpylic

- zagruntowac np. Uni gruntem

- wypelnic tynkiem, a w niego wtopic, siatke zbrojaca,

- zagruntowac

:)

https://forum.murator.pl/topic/34238-p%C4%99k%C5%82-sufit/#findComment-670373