Arek99 29.10.2002 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Jak w temacie. Czytałem artykół w ostatnim Muratorze, ale chciałbym się dowiedzieć jak robili/robią Forumowicze, jakie są wady i zalety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 29.10.2002 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Instalacja w rurkach jest lepsza, gdy trzeba wymienić lub dodać przewód. Gorsza, jeśli wziąć pod uwagę robociznę i chłodzenie przewodu. W moim domu rurki zastosowałem tam, gdzie przewidywałem płytki ceramiczne oraz tam, gdzie w przyszłości być może coś dodam. Na wejściu do RW też dałem, ale tylko 30-to centymetrowe rurki, aby w razie czego nie rozbebeszać obsady RW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszos 29.10.2002 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 jAK MOŻESZ TO DAJ. Ja początkowo rozważałem ogrzewanie gazowe, ale teraz skłaniam się przy rozwiązaniu kominek + piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem i mam kłopot z przekrojami przewodów. Ograniczy mi to moc takiego pieca do 2KW. Takie niespodzianki się zdarzają. Gdybym miał rurki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 29.10.2002 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Mam podobny dylemat - widzę jednak że powszechną praktyką jest raczej stosowanie przewodów wtynkowych i chyba też się ku temu skłaniam. W rurkach poprowadzę tylko instalację na poddaszu w więźbie dachowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 29.10.2002 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Przepraszam, że troszeczkę odbiegam ale może przy okazji ktoś ma doświadczenie jak toj est w szkielecie ? Tam łatwiej nowy przewód wstawić i stary wymienić ale z drugiej strony łatwopalność... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 29.10.2002 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Ojciec jest elektroinstalatorem i zdecydowanie polecam rurki. Pisałem już o tym wiele razy, więc trochę nie chce mi się powtarzać (użyj szukaj z moim nickiem i "rurk"). Instalacja z tzw. igielitu jest trochę tańsza, ale jak sam sobie położysz rurki (najlepiej wg. zaleceń elektryka), to już wyjdzie Cię taniej. Koszt i szybkość wykonania są jedynymi powodami, dla którego stosuje się "igielit". Grzanie nie jest argumentem, bo przewody i tak dobiera się z naddatkiem, a w razie potrzeby można i tak zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 30.10.2002 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Frankai, miało być o wadach i zaletach. A większe grzanie się przewodu jest właśnie wadą, bez względu na to jak sobie z nią poradzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.10.2002 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Pacul - nie neguję, że grzanie może być problemem, ale w instalacjach domowych daje się zawsze duży zapas. Inaczej jest w samochodzie, gdzie już widziałem palące się przewody. Wiem, że miało być o wadach i zaletach, ale nie lubię pisać czegoś 10 razy, więc stąd odwołanie do zalet rurek, których jest znacznie więcej niż wad. Mając doświadczenie elektroinstalacyjne nawet nie rozważałem danie czegoś innego u siebie niż rurek. Więcej - specjalnie zamawiałem U-kształtki z b.k., żeby spokojnie można było położyć rurkę nad oknem gdyby zaszła taka konieczność. Wykucie bruzdy w L-kach nie jest przyjemnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 30.10.2002 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 OK Frankai ale roboty z peszlami jest zdecydowanie więcej, m.in.konieczność cięcia bruzd. Wydaje mi się, że nie jest konieczne kładzenie całej instalacji w peszlach. Ja chcę to zrobić tylko w miejscach potencjalnie zagrożonych ewentualną późniejszą rozbudową. Ponadto będą to tylko odcinki ciągnięte przy podłodze - odpada konieczność robienia bruzd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.10.2002 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Dobrzykowice - 2 dni więcej roboty. Weź zagoń swoje yntelygenckie rączuchny do młotka i nie kombinuj!!! Żona Ci każe potem przesunąć gniazdko o 20cm, żeby ukryć za szafką nocną i co? Rurkę zesztukujesz, przewód wymienisz i po zawodach. Będzie tylko 20cm ściany do przemalowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 30.10.2002 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Ja zrobiłem instalację elektryczną w rurkach na parterze i poddaszu. Wkułem również rurki do instalacji TV i komputerowej.Tylko część podpiwniczoną zrobiłem kablem podtynkowym bo nie uśmiechało mi się kuć w betonowych pustakach. W piwnicy w razie uszkodzenia przewodu można puścić nowe w rurce po wierzchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 30.10.2002 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Frankai jak żona będzie se chciała przesunąć gniazdko to dam jej młotek, dłuto i narysuję gdzie ma kuć co do moich yntelygenckich rączek to wierz mi że zrobił bym to z przyjemnością, powiedz mi tylko kiedy ? Z kolei elektryk dość mocno różnicuje swoje usługi w tym względzie (chodzi mi o cenę) dlatego zdecyduję sie na pośrednie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.10.2002 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Dobrzykowice - a w niedzielę - wszak nie jest to "ciężka praca zarobkowa" Ostatnio zrobiłem porządek na budowie i zaraz mi wrócił humor, a przy okazji parę innych fajnych rzeczy się wydarzyło (szczęścia chodzą parami ) [ Ta wiadomość była edytowana przez: Frankai dnia 2002-10-30 14:20 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts