Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inst.elektr. - w rurkach czy bez?

Arek99

Recommended Posts

Instalacja w rurkach jest lepsza, gdy trzeba wymienić lub dodać przewód. Gorsza, jeśli wziąć pod uwagę robociznę i chłodzenie przewodu. W moim domu rurki zastosowałem tam, gdzie przewidywałem płytki ceramiczne oraz tam, gdzie w przyszłości być może coś dodam. Na wejściu do RW też dałem, ale tylko 30-to centymetrowe rurki, aby w razie czego nie rozbebeszać obsady RW.

jAK MOŻESZ TO DAJ.

Ja początkowo rozważałem ogrzewanie gazowe, ale teraz skłaniam się przy rozwiązaniu kominek + piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem i mam kłopot z przekrojami przewodów. Ograniczy mi to moc takiego pieca do 2KW. Takie niespodzianki się zdarzają.

Gdybym miał rurki.... :sad:

Ojciec jest elektroinstalatorem i zdecydowanie polecam rurki. Pisałem już o tym wiele razy, więc trochę nie chce mi się powtarzać (użyj szukaj z moim nickiem i "rurk"). Instalacja z tzw. igielitu jest trochę tańsza, ale jak sam sobie położysz rurki (najlepiej wg. zaleceń elektryka), to już wyjdzie Cię taniej. Koszt i szybkość wykonania są jedynymi powodami, dla którego stosuje się "igielit". Grzanie nie jest argumentem, bo przewody i tak dobiera się z naddatkiem, a w razie potrzeby można i tak zmienić.

Pacul - nie neguję, że grzanie może być problemem, ale w instalacjach domowych daje się zawsze duży zapas. Inaczej jest w samochodzie, gdzie już widziałem palące się przewody. Wiem, że miało być o wadach i zaletach, ale nie lubię pisać czegoś 10 razy, więc stąd odwołanie do zalet rurek, których jest znacznie więcej niż wad. Mając doświadczenie elektroinstalacyjne nawet nie rozważałem danie czegoś innego u siebie niż rurek. Więcej - specjalnie zamawiałem U-kształtki z b.k., żeby spokojnie można było położyć rurkę nad oknem gdyby zaszła taka konieczność. Wykucie bruzdy w L-kach nie jest przyjemnością.

OK Frankai ale roboty z peszlami jest zdecydowanie więcej, m.in.

konieczność cięcia bruzd. Wydaje mi się, że nie jest konieczne kładzenie całej instalacji w peszlach. Ja chcę to zrobić tylko w miejscach potencjalnie zagrożonych ewentualną późniejszą rozbudową. Ponadto będą to tylko odcinki ciągnięte przy podłodze - odpada konieczność robienia bruzd.

Dobrzykowice - 2 dni więcej roboty. Weź zagoń swoje yntelygenckie rączuchny do młotka i nie kombinuj!!! Żona Ci każe potem przesunąć gniazdko o 20cm, żeby ukryć za szafką nocną i co? Rurkę zesztukujesz, przewód wymienisz i po zawodach. Będzie tylko 20cm ściany do przemalowania.

Ja zrobiłem instalację elektryczną w rurkach na parterze i poddaszu. Wkułem również rurki do instalacji TV i komputerowej.

Tylko część podpiwniczoną zrobiłem kablem podtynkowym bo nie uśmiechało mi się kuć w betonowych pustakach. W piwnicy w razie uszkodzenia przewodu można puścić nowe w rurce po wierzchu.

Frankai :smile: jak żona będzie se chciała przesunąć gniazdko to dam jej młotek, dłuto i narysuję gdzie ma kuć :grin:

co do moich yntelygenckich rączek to wierz mi że zrobił bym to z przyjemnością, powiedz mi tylko kiedy ? Z kolei elektryk dość mocno różnicuje swoje usługi w tym względzie (chodzi mi o cenę) dlatego zdecyduję sie na pośrednie rozwiązanie.

Dobrzykowice - a w niedzielę - wszak nie jest to "ciężka praca zarobkowa" :wink: Ostatnio zrobiłem porządek na budowie i zaraz mi wrócił humor, a przy okazji parę innych fajnych rzeczy się wydarzyło (szczęścia chodzą parami :wink: )

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Frankai dnia 2002-10-30 14:20 ]