Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może pewnym rozwiązaniem byłoby zastosowanie elektrozamków. Wchodzisz zamykasz jedne drzwi ( automatem zamykają się drugie). Wychodzisz, otwierasz którekolwiek ( automatem otwierają się drugie). Może to nie jest wielka fantastyka

Ooo, a tym to mnie zainteresowałeś? Kto produkuje coś takiego?

A co sadzicie o lazience z 2 wejsciami- od sypialni i korytarza?

Spotkalem sie z takim rozwiazaniem w rzeczywistosci (dwa wejscia do lazienki) i mysle ze sprawdza sie doskonale.

Mieszkałem jakiś czas w domu z taką łazienką.

Moim zdaniem to FATALNE rozwiązanie w praktyce, dlatego, że trzeba pamiętać o zamykaniu i otwieraniu obu drzwi. O ile odruch zamykanie "całości" jakoś się wykształcił to z otwieraniem było znacznie gorzej. W efekcie często goniło się do drugiego wejścia by sprawdzi, czy ktoś tam jest czy tez zapomniał otworzyć.

Jeżeli robić łazienkę dedykowną sypialni to zawsze na tej samej kondygnacji powinna być druga, ogólnodostepna.

Sprawa 3 łazienek- to troche dużo i kosztownie jak na dom o powierzchni 150 metrów

Nie do końca mogę zgodzić się z takim przekonaniem.

Łazienka łazience nie równa. Po wtóre- nie bardzo widzę związek z metrami kwadratowymi domu. Raczej może i w tej kwestii więcej zależy od upodobań i przyzwyczajeń mieszkańców, niżby wynikało to z metrażu.

U nas na przykład, choć domek niewielki, są 3 niezależne łazieneczki, w tym jedna sypialniana. Tu przynajmniej brak "korków" :)

Rozwiązanie to sprawdza się na co dzień i uważam je za jedno z lepszych posunięć w planie domu. Czy to taki luksus w dzisiejszych czasach??

Trzeba mieć na uwadze, że dzieci szybko rosną - rośnie też gwałtownie ich potrzeba intymności. :)

pozdrawiam

Sprawa 3 łazienek- to troche dużo i kosztownie jak na dom o powierzchni 150 metrów

Nie do końca mogę zgodzić się z takim przekonaniem.

Łazienka łazience nie równa. Po wtóre- nie bardzo widzę związek z metrami kwadratowymi domu. Raczej może i w tej kwestii więcej zależy od upodobań i przyzwyczajeń mieszkańców, niżby wynikało to z metrażu.

Jest związek. Gdyby każda łazienka miała te minimalne 5m2 to czyni 15m2 razem. Czyli same łazienki to juz 10% powierzchni domu. Do tego dodaj korytarze, schody to ile zostaje pow. uzytkowej?

U nas na przykład, choć domek niewielki, są 3 niezależne łazieneczki, w tym jedna sypialniana. Tu przynajmniej brak "korków" :)

Rozwiązanie to sprawdza się na co dzień i uważam je za jedno z lepszych posunięć w planie domu. Czy to taki luksus w dzisiejszych czasach??

Sprawdza się na codzień? ... raczej co noc :wink: :p

Trzeba mieć na uwadze, że dzieci szybko rosną - rośnie też gwałtownie ich potrzeba intymności. :)

I naszej także :wink:

pozdrawiam

Pozdrawiam :D i dalej się zastanawiam.

Jeśli dwa wejścia do jednej łazienki, to zgadzam się z gawłem, tylko zamki sprzężone elektromagnetyczne( coś jak kontakt krzyżowy na schodach, 2 kontakty, 2 lampy i każdym z nich niezależnie można obie lampy jednocześnie zgasić lub zaświecić).
Jeśli dwa wejścia do jednej łazienki, to zgadzam się z gawłem, tylko zamki sprzężone elektromagnetyczne( coś jak kontakt krzyżowy na schodach, 2 kontakty, 2 lampy i każdym z nich niezależnie można obie lampy jednocześnie zgasić lub zaświecić).

Ale czy możecie mi wyjaśnić o jakie dokładnie zamki mam pytać w sklepie? Rozumiem, że do tego trzeba położyć jakąś instalację, tak? Przyjnajmniej nazwa na to wskazuje :wink:

Może takie jak są przy bramofonach, domofonach. To zadanie dla elektryka a ze mnie taki elektryk jak z koziej d..y trąba. Najlepiej przejść się do dużej hurtowni elektrycznej lub elektronicznej i pogadać. Albo cierpliwie poczekać aż się jakiś elektryk lub elektronik odezwie.
Może takie jak są przy bramofonach, domofonach. To zadanie dla elektryka a ze mnie taki elektryk jak z koziej d..y trąba. Najlepiej przejść się do dużej hurtowni elektrycznej lub elektronicznej i pogadać. Albo cierpliwie poczekać aż się jakiś elektryk lub elektronik odezwie.

No to poczekam :D

A co z akustyka? Przez drzwi wiecej odglosow "przeleci" niz przez sciane. Poza tym zamykanie zamka od strony sypialni przez dziecko korzystajace z lazienki np. w nocy bedzie budzic rodzicow. A i niechcacy moze latwiej podsluchac co tez rodzice w nocy wyprawiaja :D Ja optuje za dwiema lazienkami a jesli to niemozliwe za jedna z wejsciem z korytarza. Jest mimo wszystko bardziej intymna.
Hmm.... A ja się tak zastanawiam w ogóle nad tematem zamykania się w łazienkach... Odkąd pamiętam nigdy się nie zamykam w łazience we własnym domu. Zwłaszcza w łazience prywatnej na górze. Co innego jak mam gości i korzystam z łazienki gościnnej.

Rysiu

Trzeba podjąć decyzję jaki dom się buduje. Skoro stawiać chcesz dom z poddaszem użytkowym to oznacza to, iż chcesz mieć oddzielone strefy dzienną i nocną.

To z kolei oznacza, że na poddaszu każdy jego użytkownik musi mieć nieskrępowany dostęp do łazienki. Jeśli nie ma miejsca na dwie, a Wy upieracie się przy dostępie od strony sypialni - wybierz rozwiązanie, o którym pisał Basset - wejścia od dwóch stron.

Jeśli miejsce można znaleść - koniecznie zrób 2 łazienki.

Myślę, że to co ktoś już napisął o :

1. dorastaniu dzieci

2. potrzebie intymności dzieci i rodziców

jest bardzo słuszne.

Dodatkowo powiedziałbym, że budowanie 1 łazienki z wejściem z sypialni rodziców zakłada, że nie będzie dzieci lub , że ignoruje się ich potrzeby. A dzieci, mimo mniejszych rozmiarów mają dokładnie takie same potrzeby w zakresie korzystania z łazienki jak i my, dorośli ....

pomyślcie jeszcze.....

powodzenia

J

Projekt ciekawy.

Tylko ten garaż. Mamy już garaż wolnostojący na działce. Nie przewidujemy budowy drugiego.

Czyli - konieczna jest adaptacja tego projektu lub wykorzystanie przedstawionego rozwiązania w innym projekcie.

Funia - dziękuję