agamon 29.10.2002 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 W projekcie mam ogrzewany garaż, mam dylemat czy zostawić tak jak w projekcie czy zmienic na nieodrzewany? Proszę o rady i opinie na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 29.10.2002 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 sól plus ciepło = rdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 29.10.2002 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Marek 13 - tez tak myślę, poza tym koszty ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 29.10.2002 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Ja robię garaż ocieplony nieogrzewany. Myślę że nie ma sensu grzać w pomieszczeniu w którym się nie przebywa zbyt często. A zamknięte ocieplone pomieszczenie gwarantuje rozsądną temperaturę. Pamietaj poza tym, że jeśli ściana garażu jest jednocześnie ścianą budynku, to w przypadku rezygnacji z ogrzewania warto ją wewnątrz garażu ocieplić, aby garaż nie wychładzał pomieszczeń mieszkalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.10.2002 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Mieliśmy podobny dylemat, z tych samych powodów zdecydowaliśmy sie na nieogrzewany. Ale ostatnio "urodził" się w nas pomysł, żeby na końcu garażu umieścić zbiorniki na olej opałowy ( zbyt mała i nieustawna kotłowna ), no i temat ogrzewania garażu "wrócił". Na razie mamy taki pomysł żeby w pobliżu zbiorników umieścić taki mały kaloryfer i odkręcać to tylko w czasie dużych mrozów, zaś ściany garażu będą ocieplone tak jak reszta domu. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 29.10.2002 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 To byłam ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 29.10.2002 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Garaz nieogrezwany - bo bez sensu wydawac na grzanie samochodu i jego korodowanie. Co do zbiornika na OO to ja mialem podobna sytuacje z kotlem i zasobnikiem - ktore chcialem miec poza domem. W garazu zrobilem mala kotlownie oddzielona ocieplonymi scianami od garazu. Podobnie moznaby zrobic z tymi zbiornikami na OO. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 29.10.2002 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Ja dałam w garażu jeden kaloryfer, bo nad garażem mam pokój. Jakby co można kaloryfer zakręcić, przy dużych mrozach podgrzeję sobie o te pare stopni, nie sądze, aby samochodzikowi to zaszkodziło. Przecież kaloryfer w garażu nie jest po to żeby mieć tam 20C, ale żeby nie mieć np 4C! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 29.10.2002 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Ja mam podobną sytuację (pokój nad garażem) i tez rozważam grzejnik w garażu. Prawdopodobnie pierwszy sezon będzie bez grzejnika i zobaczę jak bedzieWidze jednak parę plusów takiego ogrzewania -np. dłuższa żywotność silnika w samochodzie, którego nie zmuszamy do rozruszania się w temperaturze minus ?? stopni (nie mówiąć o korzystnym wpływie temperatury dodatniej na stare silniki diesel-a)Ja planuję w garażu mały warsztacik/narzędziownię - a co jeżeli w zimę będę musiał skorzystać z niego - dlaczego mam robic coś w "lodowatej atmosferze" [ Ta wiadomość była edytowana przez: am dnia 2002-10-29 17:04 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 29.10.2002 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Ściany garażu to bryła domu, planowana grubości ściany 36,5cm. Ytong,na garażem strych -w przyszłości może zaadaptuję na pokój No i nadal nie wiem czy stawiac kaloryfer czy nie( w planach jest ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 29.10.2002 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 dom z garazem w jednej bryle, nad garazami pokoje sypialane, bede miec kaloryfer, decyzje podjalem i juz nie ma problemu:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 29.10.2002 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Też się zdecydowaliśmy na mały grzejnik, ale jak już ktoś napisał - zawsze go można zakręcić. Acha, garaż dwustanowiskowy w bryle domu - trochę obawialiśmy się schładzania wnętrza domu, zwłaszcza gdy temperatura spadnie <20 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 29.10.2002 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Z doświadczenia mojego - mam garaż NIE OGRZEWANY w tzw. szeregówce (czyli 19 garaży jeden obok drugiego). W największe mrozy na zewnątrz -20 wewnatrz -2, na zewnątrz -15 wewnątrz -1, na zewnątrz -10 wewnątrz 0 stopni. Wszystkie temp. zewn. idace w górę powodowały utzrzymywanie się w garazu temperatury w okolicach +1 do +3 stopni. Nie wiem czy warto bawić się w instalowanie grzejnika. Jeżeli garaz będzie ocieplony (i brama też) to precież samo ciepło od silnika i układu wydechowego pozwoli na utrzymanie rozsądnej temperatury wewnątrz (oczywiście rozsądnej dla samochodu!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 30.10.2002 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Sugerujesz ogrzewanie samochodem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 30.10.2002 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Agamon, nie rozumiem Twojego dylematu, daj rurki do kaloryfera na wszelki wypadek (to sa niewielkie koszty), najwyżej go nie zamontujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 30.10.2002 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Luśka: A jak zabraknie prądu i gazu to czym się grzać? Grzanego wina można najwyżej przygotować na ognisku albo - na silniku:grin::grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.10.2002 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Luśka i Karolina - po raz kolejny widzę, że mamy podobne poglądy. Ja też planuję mały grzejnik i grzanie do +4 jak mi się uśni (np. będzie mi się chciało umyć samochód i nie zamrozić zamków). Garaż dałem przy północnej ścianie budynku, więc stanowi on dodatkowe "ocieplenie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 30.10.2002 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 karolin a- mój dylemat to czy robic kaloryfer, chyba zrobię jak nie będzie potrzeba to po prostu zakręcę , a koszy niewielki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 30.10.2002 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 U nas garaż jest w bryle domu (Ytong 36,5). Początkowo miało być ogrzewanie podłogowe ale zrezygnowaliśmy z niego na rzecz grzejniczka. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Maluszek dnia 2002-10-30 13:58 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 30.10.2002 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 oj kgadzina, ale Ty jesteś rozpieszczony! To już białe schłodzone wineczko nie wystarczy? A tak serio, nasz hydraulik nas namówił na ten grzejniczek m.in. ze względu na wilgoć, jaka się może utrzymywać w garażu. Ponieważ zamierzamy trzymać tam też rowery, to właściwie nas przekonało do wstawienia małej 40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts