Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

garaż-ogrzewany czy nie??

agamon

Recommended Posts

Ja robię garaż ocieplony nieogrzewany. Myślę że nie ma sensu grzać w pomieszczeniu w którym się nie przebywa zbyt często. A zamknięte ocieplone pomieszczenie gwarantuje rozsądną temperaturę. Pamietaj poza tym, że jeśli ściana garażu jest jednocześnie ścianą budynku, to w przypadku rezygnacji z ogrzewania warto ją wewnątrz garażu ocieplić, aby garaż nie wychładzał pomieszczeń mieszkalnych.

Mieliśmy podobny dylemat, z tych samych powodów zdecydowaliśmy sie na nieogrzewany. Ale ostatnio "urodził" się w nas pomysł, żeby na końcu garażu umieścić zbiorniki na olej opałowy ( zbyt mała i nieustawna kotłowna ), no i temat ogrzewania garażu "wrócił". Na razie mamy taki pomysł żeby w pobliżu zbiorników umieścić taki mały kaloryfer i odkręcać to tylko w czasie dużych mrozów, zaś ściany garażu będą ocieplone tak jak reszta domu. Co o tym sądzicie?

Garaz nieogrezwany - bo bez sensu wydawac na grzanie samochodu i jego korodowanie. Co do zbiornika na OO to ja mialem podobna sytuacje z kotlem i zasobnikiem - ktore chcialem miec poza domem. W garazu zrobilem mala kotlownie oddzielona ocieplonymi scianami od garazu. Podobnie moznaby zrobic z tymi zbiornikami na OO.

D.

Ja dałam w garażu jeden kaloryfer, bo nad garażem mam pokój. Jakby co można kaloryfer zakręcić, przy dużych mrozach podgrzeję sobie o te pare stopni, nie sądze, aby samochodzikowi to zaszkodziło. Przecież kaloryfer w garażu nie jest po to żeby mieć tam 20C, ale żeby nie mieć np 4C!

Ja mam podobną sytuację (pokój nad garażem) i tez rozważam grzejnik w garażu. Prawdopodobnie pierwszy sezon będzie bez grzejnika i zobaczę jak bedzie

Widze jednak parę plusów takiego ogrzewania -np. dłuższa żywotność silnika w samochodzie, którego nie zmuszamy do rozruszania się w temperaturze minus ?? stopni (nie mówiąć o korzystnym wpływie temperatury dodatniej na stare silniki diesel-a)

Ja planuję w garażu mały warsztacik/narzędziownię - a co jeżeli w zimę będę musiał skorzystać z niego - dlaczego mam robic coś w "lodowatej atmosferze"

[ Ta wiadomość była edytowana przez: am dnia 2002-10-29 17:04 ]

Z doświadczenia mojego - mam garaż NIE OGRZEWANY w tzw. szeregówce (czyli 19 garaży jeden obok drugiego). W największe mrozy na zewnątrz -20 wewnatrz -2, na zewnątrz -15 wewnątrz -1, na zewnątrz -10 wewnątrz 0 stopni. Wszystkie temp. zewn. idace w górę powodowały utzrzymywanie się w garazu temperatury w okolicach +1 do +3 stopni. Nie wiem czy warto bawić się w instalowanie grzejnika. Jeżeli garaz będzie ocieplony (i brama też) to precież samo ciepło od silnika i układu wydechowego pozwoli na utrzymanie rozsądnej temperatury wewnątrz (oczywiście rozsądnej dla samochodu!)

Luśka i Karolina - po raz kolejny widzę, że mamy podobne poglądy. Ja też planuję mały grzejnik i grzanie do +4 jak mi się uśni (np. będzie mi się chciało umyć samochód i nie zamrozić zamków). Garaż dałem przy północnej ścianie budynku, więc stanowi on dodatkowe "ocieplenie"

oj kgadzina, ale Ty jesteś rozpieszczony! To już białe schłodzone wineczko nie wystarczy? A tak serio, nasz hydraulik nas namówił na ten grzejniczek m.in. ze względu na wilgoć, jaka się może utrzymywać w garażu. Ponieważ zamierzamy trzymać tam też rowery, to właściwie nas przekonało do wstawienia małej 40.