Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

garaż-ogrzewany czy nie??

agamon

Recommended Posts

Rafter - wydaje mi się to trochę niekonsekwentne. Skoro nie będzie co miało grzać, to po co ocieplać? Otwierając bramę i tak masz taką utratę ewentualnego ciepła, że szkoda kasy na ocieplenie. Zrozumiem to tylko w 2 wypadkach - oprócz możliwości dogrzenia na życzenie - pomieszczenie może w przyszłości może zmienić przeznaczenie lub garaż przylega do domu i zamiast ocieplać ścianę między nimi ocieplasz garaż.

Z korozją w ogrzewanym trochę przesadzacie. Przy dzisiejszych technologiach fabrycznych konserwacji karoserii to mało istotne. Odpalenie ciepłego silnika to dopiero oszczędność, nie wspomnę o komforcie podczas podroży w cieplutkim samochodziku. Kto się decyduje na ocieplany niech nie zapomni o guliku umieszczonym centralnie do odprowadzenia wody z topniejącego śniegu.

On 2002-11-01 13:43, Frankai wrote:

Rafter - wydaje mi się to trochę niekonsekwentne. Skoro nie będzie co miało grzać, to po co ocieplać? Otwierając bramę i tak masz taką utratę ewentualnego ciepła, że szkoda kasy na ocieplenie. Zrozumiem to tylko w 2 wypadkach - oprócz możliwości dogrzenia na życzenie - pomieszczenie może w przyszłości może zmienić przeznaczenie lub garaż przylega do domu i zamiast ocieplać ścianę między nimi ocieplasz garaż.

Mam D-08 z garażem w bryle budynku.

Te trochę styropianu mnie nie zbawi, a nie będę kombinować z grubością elewacji. Gdybym miał wolnostojący garaż to by był nieocieplony i nieogrzewany na 100%

Napisałem sól plus ciepło = rdza. Pzry dzisiejszych samochodach, które mają całkowicie ocynkowane blachy to oczywiście już nie ma wiekszego znaczenia. W garażu przylegającym do domu i tak będzie dużo cieplej niż na zewnatrz. Ogrzewanie w garażu to dodatkowy koszt inwestycji a potem koszt ogrzewania. A straty ciepła w garażu zawsze będą. Garaże stanowią często 10-15 % ogrzewanej powierzchni i mniej więcej taki sam będzie udział kosztów ogrzewania garażu.

Ja bym tylko chciał, żeby nie mieć rano oszronionej zamarzającej szyby, kłopotów z odpaleniem bo akumulator zamarzł i woda zamarzła w gaźniku, parzącej od mrozu kierownicy i twardego, zmarzniętego fotela. Do tego jazdy na ssaniu całą drogę do pracy.

Żeby tak mieć, trzeba mieć w garażu dodatnią temperaturę nawet podczas mrozów...