Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ludzie, skąd wy to wszystko wiecie???

Recommended Posts

Myślałam o kanadyjce ale wyszło za drogo. Teraz znalazłam fajne domki 90m2 za 130tys. Znalazłam też maglowaną juz Praefę. I mam już szjbę w głowie... Ale nie w tym rzecz.

Tak czytam sobie wasze wypowiedzi i mi się mózg lasuje ;) Ściany stawiacie przykładowo z Praefy, dach w szkielecie drewnianym, fundament taki albo taki, ściana działowa taka, a nośna taka... Rozumiem, że chodzi o jak największe zminimalizowanie kosztów, tylko skad wy to wszystko wiecie? Podpowiada wam architekt? Wykonawca?

Może polecicie mi w takim razie jakiś najtańszy sposób na postawienie domku, proszę. Zwracam się do was jako do wszechwiedzących. Marzy mi się Bolemira z Archipelagu. Domek niewielki (101m2) bez żadnych udziwnień. Są firmy, które przerabiają tradycyjne "murowańce" na szkieletowce czy prefabrykowane ale może można też zastosować tą "waszą" mieszankę? Doradźcie, proszę. Będę wdzięczna za wszystkie sugestie.

Goosiu, czytaj i ucz się. Projekt, który masz na oku jest wbrew pozorom udziwniony i drogi w wykonaniu. Zwłaszcza dach z przenikającymi się połaciami, odległościami między koszem a gąsiorami na półtorej dachówki etc. Naliczyłem 14 połaci dachu. Sorry, ale dla takiego domku to przesada. Kominy wyrastające w koszach to proszenie się o kłopoty.

Dwa okrągłe okna to proszenie się o kłopoty. Stropy o rozpiętości ponad 8 metrów to proszenie się o kłopoty. Kręcone schody to.... to samo (jak wniesiesz sypialnię na górę?) Pralnia między gabinetem salonem i tarasem - kontrowersyjne.

A kształt fundamentów? Wyjątkowo duża jak na kubaturę powierzchnia ścian (trzeba ją zbudować, otynkować, pomalować, ocieplić etc, a rozliczasz się za m2), o dachu pisałem. Można ostro popłynąć z kosztami przy tak udziwnionym projekcie.

Zgadzam sie z przedmówca ten domek pomimo ze nie jest pokaznych rozmiarów wcale nie bedzie tani w wybudowaniu. Polecam ci biuro projektowe ARCHON+ tam masz duzy wybór malych domków o nieskomplikowanych kształtach i tanich w wybudowaniu. Katalog z ich domkami znajduje sie na internecie ja wybralem z tego katalogu projekt Domu w Pozimkach maly funkcjonalny a przedewwszystkim tani w wybudowaniu.

Goosia

Cala wiedza na temat budownictwa zawarta jest na tym forum.

Klopot jedynie polega na przefiltrowaniu jej.Duzo tu fachowcow gawedziarzy,ktorzy majac zawody niezwiazane z budownictwem i nie majac zadnej praktyki na budowie,udzielaja pseudofachowych porad.

Chcesz dowiedziec sie na temat projektow-Robert Skitek

Okna-Jareko

Ogrzewanie pradem-Jezier

Wylewki-Janzar

Sama sie szybko zorientujesz.

Można ostro popłynąć z kosztami przy tak udziwnionym projekcie.

Ło Matyldo... A na moje oko (w takim razie całkowicie już ślepe) to wyglądało tak banalnie :( No nic, muszę w takim razie poszukać czegoś najprostszego. Przejrzę dokładnie projekty polecone Archona. Dzięki.

No i dalej nie wiem, która z technologii jest najtańsza ;)

Goosia ! wiemy z wykopalisk forumowych :D tutaj trzeba być niezłym archeologiem :D Życzę Ci abyś niedługo zobaczyła zdziwienie na twarzy Twoich fachowców i Fachowców skąd Ty to wszystko wiesz pozdr Ewa :p

O Mamo :D. Jak ja lubie to zdziwiwienie na twarzy "Fachowców". Sam się szkoliłem tylko na tym forum i można się tu naprawdę wiele ciekawych i przydatnych rzeczy dowiedzić.

Jeszczew domku w pozimkach nie wystawile ale moge Ci podac prykladowe koszty jakie do tej pory ponioslem za robocizne od budynku place 12 tys, deski 1200zł, drut na zbrojenie 4tys, dach z dachówki cementowej firmy brass 5 tys, za material niestety nie moge podac Ci ceny bo juz mialem zakupiony wczesniej ale licze ze 50 tys mnie wyniesie stan surowy tego budynku razem z oknami i z dachem nie licze material z ktrórych dom buduje. Ja to robie z betonbu komurkowego ale jak pisalem wczesniej kilka lat temu juz go mialem zakupiony. Moim zdaniem koszt takiego budynku jesli nie masz materialow a bedziesz go robic z betonu komurkowego to koszt 80 tys w stanie surowym zamknietym czyli z oknami i pokryciem dachu.

Myślałam o kanadyjce ale wyszło za drogo. Teraz znalazłam fajne domki 90m2 za 130tys. Znalazłam też maglowaną juz Praefę. I mam już szjbę w głowie... Ale nie w tym rzecz.

Tak czytam sobie wasze wypowiedzi i mi się mózg lasuje ;) Ściany stawiacie przykładowo z Praefy, dach w szkielecie drewnianym, fundament taki albo taki, ściana działowa taka, a nośna taka... Rozumiem, że chodzi o jak największe zminimalizowanie kosztów, tylko skad wy to wszystko wiecie? Podpowiada wam architekt? Wykonawca?

Może polecicie mi w takim razie jakiś najtańszy sposób na postawienie domku, proszę. Zwracam się do was jako do wszechwiedzących. Marzy mi się Bolemira z Archipelagu. Domek niewielki (101m2) bez żadnych udziwnień. Są firmy, które przerabiają tradycyjne "murowańce" na szkieletowce czy prefabrykowane ale może można też zastosować tą "waszą" mieszankę? Doradźcie, proszę. Będę wdzięczna za wszystkie sugestie.

kochana,

ja przedstawiciel płci pięknej też się tym ludziom nadziwić nie mogę. Cyztam i nadal mam mętlik w głowie i wiem, że nie wiem dokładnie nic. A tak bym juz chciała wieszać firanki ....

jeśli szukasz małego domku to polecam ci dom na 102 Muratora. Tydzień temu odwiedziłam rodziców znajomego i zakochałam się w tym domu. Niestety my mamy działkę z wjazdem od południa i nijak nie pasuje nam ustawienie tego domku względem stron świata. Ale dziewczyno nawet się nie zastanawaij, nigdzie takiej przestrzeni na 100m2 nie widziałam. Ci znajomi wprowadzili kilka rozwiżań, które jeszcze ten dom optycznie uprzestrzenniły. Jak masz ochotę to Ci opowiem. Najpierw jednak obejrzyj ten projekt!!!

Goosia

jak chcesz tanio to nie bierz praefy, bo to drogie - sama analizowałam koszty. Musisz zrobić fundament z płyty, co może wychodzić drożej niż tradycyjny.

Postawienie stanu surowego to naprawdę nie jest duży koszt - przy tak niedużym domku - trzeba wybrać dobry projekt - prosty, z prostym dachem. Ściany z najtańszego materiału - maksy, silikaty albo beton komórkowy (polski) - materiał na ściany naprawdę nie musi być markowy

dachówka cementowa np. IBF - będzie najtaniej i OK, porządnie ocieplić styropianem

a to co w środku to dopiero kasa :)

można poszaleć przy instalacjach i wykończeniu - i tutaj można puścić kasę :)

nie kupuj u dewelopera, bo nigdy nie wiesz co w takim domu jest - może to być katastrofa budowlana

jeśli szukasz małego domku to polecam ci dom na 102 Muratora.

Niestety to jest parterówka. Dla mnie najważniejsze są 3 sprawy:

1. przynajmniej 2 pokoiki na górze (coby wreszcie przestać budzić dzieciaki kręceniem po mieszkaniu)

2. kuchnia połączona z salonem (albo mocno otwarta)

3. dodatkowy pokoik na dole na gabinet

I tak szukam i szukam i już nie mam siły...

BK to brzmi tak pięknie... Wiesz, moja siostra się buduje tradycyjnie i jak widzę, jak się buja już drugi rok, to mi słabo. Poza tym już o połowę przekroczyli sugerowane na początku koszty :( My tyle nie mamy. Dlatego wybraliśmy gotowca, żeby zrobić wszystko w miarę szybko. Może drożej ale cóż. Nie znamy się na tyle na budowaniu, żeby samemu kontrolować speców. Nie mamy siły na umawianie a to elektryka, a to glazurnika, a to hydraulika itd. Lepiej jak jedna firma robi wszystko, to nikt wtedy nie zgania na poprzednika i nie trzeba przebudowywać połowy domu. Tak myślę. Nie wiem, może jestem jakaś naiwna? Może najpierw powinnam odwiedzić jakiegoś wykonawcę i on mi pewnie pomoże dobrać technologię? Ale pewnie będzie chciał jak najwięcej zarobić i jak zobaczy na kogo trafił, to przejedzie po mnie jak po fabryce pieniędzy?

Goosia, ja tez chciałam żeby wybudowała jedna firma - skończyło się tak że przekręcili nas na duże pieniądze. Lepiej juz umawiać się z glazurnikiem i tynkarzem niż dawać komuś cięzko zarobione pieniądze. Dlatego jak się nie ma czasu to budować szybko

powodzenia

• 2 weeks później...

A może obejżyj ten projekt: Oleńka z Archipelagu

mały, zgrabny, prosty a przez to napewno nie drogi

http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090200&ProjID=377

Na stronce internetowej pracowni są nieprawidłowo podane dane:

Pow.zabudowy/bez garażu/-81,3

Pow.użytkowa - 98,3

Kubatura - 295,0

Ja zamierzam go zakupić,ale szukam kogoś kto go już buduje.

Co o nim sądzicie???