radex 29.05.2005 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 Wzrośnie akcyza na olej opałowy i gaz płynnyIAR W nadchodzącym tygodniu zostanie podpisane rozporządzenie Ministra Finansów w sprawie podniesienia akcyzy na olej opałowy i gaz płynny. Wysokość tego podatku na te paliwa zrówna się z akcyzą na paliwa samochodowe. Zdaniem wiceministra finansów Jarosława Nenemana wyeliminuje to, między innymi zjawisko polegające na wykorzystywaniu do tej pory tańszego oleju opałowego jako napędowego. Zdaniem eksperta Andrzeja Sadowskiego, wiceprezesa Centrum imienia Adama Smitha, podwyżka akcyzy mogła być znacznie mniejsza. Według niego wysokie podatki nie wyeliminują szarej strefy gospodarki. Jego zdaniem, od egzekwowania prawa jest policja skarbowa, powinny być wysokie grzywny i mandaty. Sadowski jest zdania, że urzędnicy nie powinni przejmować roli wymiaru sprawiedliwości. "Podwyżka akcyzy na olej opałowy i gaz ciekły ma tylko jeden cel: ma przynieść wpływy do budżetu państwa" - powiedział wiceprezes Centrum imienia Adama Smitha. Zgodnie z rozporządzeniem, podatek na gaz płynny stosowany do celów grzewczych wyniesie 695 złotych za tonę. Akcyza na olej opałowy wzrośnie o około 47 procent. Zdaniem dyrektora Izby Paliw Płynnnych Włodzimierza Ostaszewskiego, zmiana spowoduje wzrost kosztów produkcji w wielu firmach oraz koszt ogrzewania domów. Dodatkowo, jak twierdzi Ostaszewski, może to doprowadzić do przejścia na znacznie bardziej obciążające środowisko naturalne źródła energii, takie jak węgiel zmienny czy opał drzewny. Ministerstwo finansów podkreśla korzyści płynące z podniesienia akcyzy. Według szacunków resortu przyniesie to 2,5 miliarda złotych do tegorocznego budżetu. Część z tych korzyści pochłonie system osłonowy - zapewnił wiceminister finansów Jarosław Neneman - nad którym trwają prace. Neneman nie chciał zdradzić szczegółów tego systemu, powiedział tylko, że "jest dużo czasu, by go mądrze opracować, a te działania teraz nie są potrzebne przed sezonem grzewczy". W obietnice pomocy osobom, dla których podniesienie akcyzy na olej opałowy i gaz ciekły do celów grzewczych będzie dużym ciosem finansowym, nie wierzy ekspert z Centrum imienia Adama Smitha - Andrzej Sadowski. "System osłonowy jest wyłącznie chwytem propagandowym" - powiedział ekspert. Rozporządzenie dotyczące podniesienia akcyzy na olej opałowy i gaz ciekły ma zostać podpisane za kilka dni. Zmiany wejdą w życie po 14 dniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 31.05.2005 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 No i rozporządzenie podpisane. Jest super. Mamy super prezydenta i super rząd i super opozycję, która buduje czwartą Rzeczpospolitą, tylko qrwa ja płacę ciągle coraz więcej. Miałyby zwroty za vat 22% w budownictwie ... i co i nic. Mają być działania osłonowe - zwrot części kosztów poniesionych za wyższą akcyzę na gaz i olej opałowy. I pewnie będą takie same jak zwrot vatu za materiały budowlane. http://podatki.onet.pl/1105721,1,0,wiadomosci.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 31.05.2005 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Prad drogo, olej drogo, węgiel drogo. Trzeba będzie rąbać meble niedługo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amar 31.05.2005 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Było ogrzewanie ekologiczne, będzie ekonomiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 31.05.2005 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Chodzi Ci o węgiel ? Khm, kiedyś może to i było ekonomiczne ogrzewanie, ale czy dziś jest? Zna ktoś aktualną cenę węgla i wyliczy średnie zapotrzebowanie na opał dla domku o powierzchni do 125mkw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.05.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 No właśnie siedzę sobie w kotłowni i pochlipuję razem z kotłem od czasu do czasu popuszczając rzadkim łajnem. Sam kocioł już klęczy od jakiegoś tygodnia i w kółko coś tam przebąkuje bym go nie złomował, że on postara się palić jak najmniej i jakieś inne takie………coś mu nie wierzę. Ostatnio mało, komu wierzę i wszędzie upatruję podstęp i spisek, czy aby to normalne?? Jednym słowem "nenuś" ty "wuju" dołączyłeś do mojej "szit" listy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 31.05.2005 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Też już pisałem, wracamy do mniej "ekologicznych" źródeł energii. No zobaczymy jeszcze ile po tych podwyżkach będzie to kosztowało. I jak podejdą do tego firmy dzierżawiące zbiorniki na gaz. Wiemy, ze maja ogromne rezerwy. Olejowcom współczuje od reki, gazowcy - zobaczymy, raz, ze podwyżka mniej dotkliwa, dwa ....... cholera, pocieszam sam siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amar 31.05.2005 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 M@riusz - chodzi mi o węgiel, aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że cena tony jest funkcją odległości od kopalni. Natomiast znam takich osobników (na szczęście z widzenia), którzy używają mocno alternatywnego opału jak np. odpady z płyt wiórowych, opakowania ze sklepu spożywczego, itp.Słyszałem o facecie, który dorzucał do pieca pocięte opony (własciciel zakładu wulkanizacyjnego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksik 31.05.2005 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Czadowy gość od tych opon. A tak apropo's czy ktoś słyszał o akcyzie na drewno do komika? Jeśli nie to, cicho sza... Bo usłyszą o tym paliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 31.05.2005 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 oświadczam iż nie głosowałem na ten rząd i jego partię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 31.05.2005 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Najbardziej rozśmieszyły mnie propozycje działań osłonowych, gdzie zaznaczono, że będą miały charakter socjalny. Czyli w rzeczywistości rekompensaty będą znikome wręcz śladowe. Wiadomo, że najwięcej paliwa zużywają duże domy, w których mieszkają zamożni. Chyba nikt z tu obecnych budujących takiej rekompensaty nie dostanie, kiedy szanowna władza ustali odpowiedni próg dochodowości i maksymalną powierzchnię uprawniające do dopłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolo 01.06.2005 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 A ktoś z Was wie jaka będzie cena oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 01.06.2005 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 A ktoś z Was wie jaka będzie cena oleju? Podejrzewam, ze cena zbliży sie do oleju napędowego (bardzo) jak sie nie zrówna. No chyba taki jest cel tej akcyzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 01.06.2005 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Jestem pewien, że przy obecnych cenach ropy na świecie po podwyższeniu akcyzy cena oleju opłaowego przekroczy 3 zł/l. Niestety... Już widzę, że niektórzy przerzucają się na węgiel i pochodne, drewno, a nawet śmieci... Inna droga to poszukać jakiegoś znajomego Białorusina... I na kogo teraz głosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekm22 01.06.2005 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Jestem pewien, że przy obecnych cenach ropy na świecie po podwyższeniu akcyzy cena oleju opłaowego przekroczy 3 zł/l. Niestety... Już widzę, że niektórzy przerzucają się na węgiel i pochodne, drewno, a nawet śmieci... Inna droga to poszukać jakiegoś znajomego Białorusina... I na kogo teraz głosować? Cel tej podwyzki jest bardzo prosty - wycisnac jeszcze wiecej kasy !! A ten belkot o zwalczaniu szarej strefy jest tylko kamuflazem , w ktory chyba juz nikt nie wierzy ( przy " okazji " podwyzszono akcyze na gaz plynny ) Ciekawe takze jest tlumaczenie ze tzw oslony wprowadzi sie pozniej !! A przeciez ten rzad "fachowcow " przetrawa tylko do jesieni !! Mam cicha nadzieje ze przyszly rzad PO i PiS ( ??) wycofa sie z tej bolszewickiej podwyzki!!! Czego wszystkim posiadaczom ogrzewania olejowego zycze !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamudo 01.06.2005 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 to czemu zamiast podwyższać olej opałowy do 3,60zł nie mogli zrównać cen np w okolicach 2,70-3zł ??mi by wyszło na 0 bo mam olej opałowy i samochód na olej napędowy. A tu podwyżka o 100% Rozbój w biały dzień! Tylko polscy politycy tak potrafią. Disneyland? Legoland? Poland! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 01.06.2005 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 nie no, w tym kraju to normalnie nie można żyć, co krok to kolejny debil u władzy, czy to z lewa czy z prawa, każdy z nich ma kosmniczne pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 01.06.2005 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Mam cicha nadzieje ze przyszly rzad PO i PiS ( ??) wycofa sie z tej bolszewickiej podwyzki!!! Czego wszystkim posiadaczom ogrzewania olejowego zycze !! Na co Ty liczysz, chłopie... Krzyczeć że to nieludzkie będą krzyczeć tylko teraz, przed wyborami, bo nie mają na to wpływu, a punkty w sondażach będą rosły. A po wyborach... sprawa przycichnie, poza tym okaże się że bez tego nie mogą dopiąć budżetu, że to bolesne ale właściwe rozwiązanie... Pokaż mi choćby jeden, jedyny rząd, który obniżył podatki albo inne obciążenia? Stawiam piwo jak taki znajdziesz. Na co Ty liczysz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekm22 01.06.2005 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Mam cicha nadzieje ze przyszly rzad PO i PiS ( ??) wycofa sie z tej bolszewickiej podwyzki!!! Czego wszystkim posiadaczom ogrzewania olejowego zycze !! Na co Ty liczysz, chłopie... Krzyczeć że to nieludzkie będą krzyczeć tylko teraz, przed wyborami, bo nie mają na to wpływu, a punkty w sondażach będą rosły. A po wyborach... sprawa przycichnie, poza tym okaże się że bez tego nie mogą dopiąć budżetu, że to bolesne ale właściwe rozwiązanie... Pokaż mi choćby jeden, jedyny rząd, który obniżył podatki albo inne obciążenia? Stawiam piwo jak taki znajdziesz. Na co Ty liczysz... Licze ze w KONCU doczekamy sie na rzad , ktory bedzie sie liczyl z swymi wyborcami !! A od nas wlascicieli domow z ogrzewaniem na gaz lub olej zalezy by sprawa tej zlodziejskiej akcyzy nie przycichla!! Wedlug Rzeczpospolitej jest nas 2 miliony rodzin !! Jest to jednak spora gropa potencjalnych wyborcow !! Wartalo by sprobowac stworzyc rodzaj lobbingu na rzecz zniesienia tej akcyzy !! Dzwonmy i przesylajmy maile do 2 najprawdopodobniejszych koalicjantow PO i PiS !!! Nie mozna pozwolic , by ta sprawa ot tak przycichla !! I oczywiscie majac nadzieje ze po wyborach cos zrobia w tym kierunku. Sa rzady , ktore mysla i dzialaja obnizajac podatki np w Irlandii , we Francji - podatki od firm i osobiste . Jak na razie w 3RP w trosce o sprawiedliwosc spoleczna po prostu lupi sie swoich wlasnych obywateli podnoszac do ksiezycowego poziomu podatki i akcyzy !! Mam nadzieje , ze podczas jesiennych wyborow nie zapomnimy jakie partie firmowaly podwyzke tej akcyzy PD - Belka , SLD -Gronicki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 01.06.2005 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Mam pytanie - czy wiecie o ile wzrośnie cena gazu płynnego na litrze. Dotychczas dochdziły do mnie tylko informacje o ile wzrośnie akcyza na tonie. Nikt nie przeliczył konkretnie ile wzrośnie cena 1ltra gazu płynnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts