Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wzrost akcyzy na olej opałowy i gaz - czytać i płakać :-(

Recommended Posts

Wzrośnie akcyza na olej opałowy i gaz płynny

IAR

W nadchodzącym tygodniu zostanie podpisane rozporządzenie Ministra Finansów w sprawie podniesienia akcyzy na olej opałowy i gaz płynny. Wysokość tego podatku na te paliwa zrówna się z akcyzą na paliwa samochodowe.

Zdaniem wiceministra finansów Jarosława Nenemana wyeliminuje to, między innymi zjawisko polegające na wykorzystywaniu do tej pory tańszego oleju opałowego jako napędowego.

Zdaniem eksperta Andrzeja Sadowskiego, wiceprezesa Centrum imienia Adama Smitha, podwyżka akcyzy mogła być znacznie mniejsza. Według niego wysokie podatki nie wyeliminują szarej strefy gospodarki. Jego zdaniem, od egzekwowania prawa jest policja skarbowa, powinny być wysokie grzywny i mandaty. Sadowski jest zdania, że urzędnicy nie powinni przejmować roli wymiaru sprawiedliwości. "Podwyżka akcyzy na olej opałowy i gaz ciekły ma tylko jeden cel: ma przynieść wpływy do budżetu państwa" - powiedział wiceprezes Centrum imienia Adama Smitha.

Zgodnie z rozporządzeniem, podatek na gaz płynny stosowany do celów grzewczych wyniesie 695 złotych za tonę. Akcyza na olej opałowy wzrośnie o około 47 procent. Zdaniem dyrektora Izby Paliw Płynnnych Włodzimierza Ostaszewskiego, zmiana spowoduje wzrost kosztów produkcji w wielu firmach oraz koszt ogrzewania domów. Dodatkowo, jak twierdzi Ostaszewski, może to doprowadzić do przejścia na znacznie bardziej obciążające środowisko naturalne źródła energii, takie jak węgiel zmienny czy opał drzewny.

Ministerstwo finansów podkreśla korzyści płynące z podniesienia akcyzy. Według szacunków resortu przyniesie to 2,5 miliarda złotych do tegorocznego budżetu. Część z tych korzyści pochłonie system osłonowy - zapewnił wiceminister finansów Jarosław Neneman - nad którym trwają prace. Neneman nie chciał zdradzić szczegółów tego systemu, powiedział tylko, że "jest dużo czasu, by go mądrze opracować, a te działania teraz nie są potrzebne przed sezonem grzewczy".

W obietnice pomocy osobom, dla których podniesienie akcyzy na olej opałowy i gaz ciekły do celów grzewczych będzie dużym ciosem finansowym, nie wierzy ekspert z Centrum imienia Adama Smitha - Andrzej Sadowski. "System osłonowy jest wyłącznie chwytem propagandowym" - powiedział ekspert.

Rozporządzenie dotyczące podniesienia akcyzy na olej opałowy i gaz ciekły ma zostać podpisane za kilka dni. Zmiany wejdą w życie po 14 dniach.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i rozporządzenie podpisane. Jest super. Mamy super prezydenta i super rząd i super opozycję, która buduje czwartą Rzeczpospolitą, tylko qrwa ja płacę ciągle coraz więcej. Miałyby zwroty za vat 22% w budownictwie ... i co i nic. Mają być działania osłonowe - zwrot części kosztów poniesionych za wyższą akcyzę na gaz i olej opałowy. I pewnie będą takie same jak zwrot vatu za materiały budowlane. :evil:

http://podatki.onet.pl/1105721,1,0,wiadomosci.html

Gość M@riusz_Radom
Chodzi Ci o węgiel ? Khm, kiedyś może to i było ekonomiczne ogrzewanie, ale czy dziś jest? Zna ktoś aktualną cenę węgla i wyliczy średnie zapotrzebowanie na opał dla domku o powierzchni do 125mkw ?

No właśnie siedzę sobie w kotłowni i pochlipuję razem z kotłem od czasu do czasu popuszczając rzadkim łajnem. Sam kocioł już klęczy od jakiegoś tygodnia i w kółko coś tam przebąkuje bym go nie złomował, że on postara się palić jak najmniej i jakieś inne takie………coś mu nie wierzę.

Ostatnio mało, komu wierzę i wszędzie upatruję podstęp i spisek, czy aby to normalne??

Jednym słowem "nenuś" ty "wuju" dołączyłeś do mojej "szit" listy.

Też już pisałem, wracamy do mniej "ekologicznych" źródeł energii. No zobaczymy jeszcze ile po tych podwyżkach będzie to kosztowało. I jak podejdą do tego firmy dzierżawiące zbiorniki na gaz. Wiemy, ze maja ogromne rezerwy. Olejowcom współczuje od reki, gazowcy - zobaczymy, raz, ze podwyżka mniej dotkliwa, dwa ....... cholera, pocieszam sam siebie :(

M@riusz - chodzi mi o węgiel, aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że cena tony jest funkcją odległości od kopalni. Natomiast znam takich osobników (na szczęście z widzenia), którzy używają mocno alternatywnego opału jak np. odpady z płyt wiórowych, opakowania ze sklepu spożywczego, itp.

Słyszałem o facecie, który dorzucał do pieca pocięte opony (własciciel zakładu wulkanizacyjnego).

Najbardziej rozśmieszyły mnie propozycje działań osłonowych, gdzie zaznaczono, że będą miały charakter socjalny. Czyli w rzeczywistości rekompensaty będą znikome wręcz śladowe. Wiadomo, że najwięcej paliwa zużywają duże domy, w których mieszkają zamożni. Chyba nikt z tu obecnych budujących takiej rekompensaty nie dostanie, kiedy szanowna władza ustali odpowiedni próg dochodowości i maksymalną powierzchnię uprawniające do dopłat.

Jestem pewien, że przy obecnych cenach ropy na świecie po podwyższeniu akcyzy cena oleju opłaowego przekroczy 3 zł/l. Niestety...

Już widzę, że niektórzy przerzucają się na węgiel i pochodne, drewno, a nawet śmieci...

Inna droga to poszukać jakiegoś znajomego Białorusina...

I na kogo teraz głosować? :roll:

Jestem pewien, że przy obecnych cenach ropy na świecie po podwyższeniu akcyzy cena oleju opłaowego przekroczy 3 zł/l. Niestety...

Już widzę, że niektórzy przerzucają się na węgiel i pochodne, drewno, a nawet śmieci...

Inna droga to poszukać jakiegoś znajomego Białorusina...

I na kogo teraz głosować? :roll:

Cel tej podwyzki jest bardzo prosty - wycisnac jeszcze wiecej kasy !!

A ten belkot o zwalczaniu szarej strefy jest tylko kamuflazem , w ktory chyba juz nikt nie wierzy ( przy " okazji " podwyzszono akcyze na gaz plynny ) Ciekawe takze jest tlumaczenie ze tzw oslony wprowadzi sie pozniej !! A przeciez ten rzad "fachowcow " przetrawa tylko do jesieni !!

Mam cicha nadzieje ze przyszly rzad PO i PiS ( ??) wycofa sie z tej bolszewickiej podwyzki!!! Czego wszystkim posiadaczom ogrzewania olejowego zycze !!

to czemu zamiast podwyższać olej opałowy do 3,60zł nie mogli zrównać cen np w okolicach 2,70-3zł ??mi by wyszło na 0 bo mam olej opałowy i samochód na olej napędowy. A tu podwyżka o 100% Rozbój w biały dzień! Tylko polscy politycy tak potrafią. Disneyland? Legoland? Poland!

Mam cicha nadzieje ze przyszly rzad PO i PiS ( ??) wycofa sie z tej bolszewickiej podwyzki!!! Czego wszystkim posiadaczom ogrzewania olejowego zycze !!

Na co Ty liczysz, chłopie... :(

Krzyczeć że to nieludzkie będą krzyczeć tylko teraz, przed wyborami, bo nie mają na to wpływu, a punkty w sondażach będą rosły. A po wyborach... sprawa przycichnie, poza tym okaże się że bez tego nie mogą dopiąć budżetu, że to bolesne ale właściwe rozwiązanie...

Pokaż mi choćby jeden, jedyny rząd, który obniżył podatki albo inne obciążenia? Stawiam piwo jak taki znajdziesz.

Na co Ty liczysz... :(

Na co Ty liczysz, chłopie... :(

Krzyczeć że to nieludzkie będą krzyczeć tylko teraz, przed wyborami, bo nie mają na to wpływu, a punkty w sondażach będą rosły. A po wyborach... sprawa przycichnie, poza tym okaże się że bez tego nie mogą dopiąć budżetu, że to bolesne ale właściwe rozwiązanie...

Pokaż mi choćby jeden, jedyny rząd, który obniżył podatki albo inne obciążenia? Stawiam piwo jak taki znajdziesz.

Na co Ty liczysz... :(

Licze ze w KONCU doczekamy sie na rzad , ktory bedzie sie liczyl z swymi wyborcami !! A od nas wlascicieli domow z ogrzewaniem na gaz lub olej zalezy by sprawa tej zlodziejskiej akcyzy nie przycichla!! Wedlug Rzeczpospolitej jest nas 2 miliony rodzin !! Jest to jednak spora gropa potencjalnych wyborcow !! Wartalo by sprobowac stworzyc rodzaj lobbingu na rzecz zniesienia tej akcyzy !! Dzwonmy i przesylajmy maile do 2 najprawdopodobniejszych koalicjantow PO i PiS !!! Nie mozna pozwolic , by ta sprawa ot tak przycichla !! I oczywiscie majac nadzieje ze po wyborach cos zrobia w tym kierunku.

Sa rzady , ktore mysla i dzialaja obnizajac podatki np w Irlandii , we Francji - podatki od firm i osobiste . Jak na razie w 3RP w trosce o sprawiedliwosc spoleczna po prostu lupi sie swoich wlasnych obywateli podnoszac do ksiezycowego poziomu podatki i akcyzy !!

Mam nadzieje , ze podczas jesiennych wyborow nie zapomnimy jakie partie firmowaly podwyzke tej akcyzy PD - Belka , SLD -Gronicki .