Jezier 01.06.2005 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 1kg gazu to 1,92 litra. Wychodzi że akcyza wzrośnie o 36 droszy za 1 list. Plus vat -22% Litr gazu podrożeje o 44 grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 01.06.2005 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Fajne jest też uzasadnienie, osłona będzie w sezonie grzewczym. Czyli według ministertwa olej i gaz kupuje się do ogrzewania dopiero poniżej zera. Tylko w sezonie będą też działania osłonowe. Czyli dopłacą, jak sprzedawca i tak wywinduje cenę.I mamy ukracanie następnej spekulacji, będzie się opłacało nielegalnie tankować do zbiorników w domkach olej napędowy. Gdy sprzedawcy wywindują cenę na opałówkę, bo dopłaty to trzeba skorzystać, to do domków po cichu będzie się tankować olej napędowy. I wtedy zatroskany minister finansów PO i PIS powie, że w okresie grzewczym musi być podniesiona akcyza na olej napędowy, bo właściciele domków, potajemnie używają go do ogrzewania.A tak na marginesie chętnie się założę z ministrem finansów (specjalnie z małej litery) moja pensja przeciw jego, że g... zobaczy spodzeiwane 2,5 mld. Polak potrafi. Tylko czemu ja przez niego będę musiał oddychać tym świństwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 02.06.2005 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Szykuja się naprawdę konkretne podwyżki, już się cieszę ze zdecydowałam się na elektryczne ogrzewanie + kominek, ale czy na długo?Podwyżki energii elektrycznej pewnie tez będą, nie łudzę się, drewno kominkowe tez cały czas drożeje, ech, jak nie kijem go, to pałą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.06.2005 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 I ja w związku z powyższym nie żałuję wyboru pompy ciepła, prądu źre niewiele, a na ciepło z gruntu akcyzy chyba nie nałożą... Chociaż diabli ich wiedzą, zdolne są bestie... Teraz wyniki wyliczeń, co kiedy się zwróci trochę przeważyły szalę na korzyść pompy, zobaczymy co życie pokaże... Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 02.06.2005 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Myśle iż przychodzi czas pomału na domy pasywne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.06.2005 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Powiem Wam o niezłym numerze: nalezy pojechać nad dużą rzekę i skumać się z operatorami barek (biała flota czy coś takiego). Sprzedają paliwo za bezcen, bo u nich jeszcze socjalizm i muszą się wyliczyć z limitów paliwa. A nie wyrabiają kilometrów Sprzedaja rolnikom okolicznym ON za flachę Tylko nie wiem, czy to paliwko nadaje się idealnie do kotłów. Ale - tu sie mafię ściga, a tu takie jaja - dosłownie rzeka marnowanej ropy Ja będę miała gaz ziemny na szczęście Tfu, tfu, odpukać w niemalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 02.06.2005 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Baba - kiedyś po takie coś to na bocznice kolejowe się kiedy jeździło Jakimś trafem kolejarzom zawsze wychodziły maksymalne, graniczne, normy "odparowania" paliwa w czasie transportu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rro 02.06.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 jacekm22 napisał Licze ze w KONCU doczekamy sie na rzad , ktory bedzie sie liczyl z swymi wyborcami !! A od nas wlascicieli domow z ogrzewaniem na gaz lub olej zalezy by sprawa tej zlodziejskiej akcyzy nie przycichla!! Wedlug Rzeczpospolitej jest nas 2 miliony rodzin !! Jest to jednak spora gropa potencjalnych wyborcow !! Wartalo by sprobowac stworzyc rodzaj lobbingu na rzecz zniesienia tej akcyzy !! Dzwonmy i przesylajmy maile do 2 najprawdopodobniejszych koalicjantow PO i PiS !!! Nie mozna pozwolic , by ta sprawa ot tak przycichla !! I oczywiscie majac nadzieje ze po wyborach cos zrobia w tym kierunku. Sa rzady , ktore mysla i dzialaja obnizajac podatki np w Irlandii , we Francji - podatki od firm i osobiste . Jak na razie w 3RP w trosce o sprawiedliwosc spoleczna po prostu lupi sie swoich wlasnych obywateli podnoszac do ksiezycowego poziomu podatki i akcyzy !! Mam nadzieje , ze podczas jesiennych wyborow nie zapomnimy jakie partie firmowaly podwyzke tej akcyzy PD - Belka , SLD -Gronicki . Może jescze nie wszystko stracone. Gazeta wyborcza pisze dziś o sporym rabanie jaki powstał po podpisaniu rozporządzenia o wzroście akcyzy Jeden z posłów SLD opowiada jak to dzwonią do niego wściekli wyborcy i że trzeba coś z tym zrobić. Jak by tak każdy zainteresowany walnął parę maili z wyrazami podziękowania rządowi, sld, partii frasyniuka.... W okresie przedwyborczym może to im dać wiele do myślenia Ja tam zamierzam pogratulować decyzji premierowi Jakby ktoś jeszcze był zainteresowany to podaję namiar na kancelarię pana premiera http://www.kprm.gov.pl/email.php i sld http://www.sld.org.pl/index.php?pid=12 Nie mogłem znaleźć maila do partii demokratycznej. Jakby ktoś miał to niech się podzieli na forum - też można poinformować kogo zamierzamy pogonić w najbliższych wyborach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBialezyn 02.06.2005 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Czytajcie.... jest jeszcze jakaś nadzieja: (artykuł z Onetu) Stawki akcyzy na olej opałowy i gaz będą zamrożone? (IAR, tm/02.06.2005) Sejmowa Komisja Finansów Publicznych chce w trybie pilnym przygotować projekt ustawy zamrażający stawki akcyzy na olej opałowy i gaz płynny do ogrzewania mieszkań na dotychczasowym poziomie. Sejmowa komisja gospodarki wezwała rząd do wycofania się z podwyżki akcyzy na olej opałowy i gaz płynny do ogrzewania mieszkań. Rząd uzasadnił podwyżkę walką z patologią na rynku paliw. Przewodniczący komisji Adam Szejnfeld powiedział, że zdaniem posłów walka z przestępczością nie może odbywać się kosztem kilkunastu milionów obywateli, którzy będą musieli za to zapłacić i kosztem kilkuset tysięcy przedsiębiorstw. Według posłów podwyżka akcyzy nie daje gwarancji zlikwidownia patologii a rząd dzięki podatkowi chce uzyskać dodatkowe dwa i pół miliarda złotych do budżetu. Natomiast sejmowa Komisja Finansów Publicznych chce w trybie pilnym przygotować projekt ustawy zamrażający stawki akcyzy na olej opałowy i gaz płynny do ogrzewania mieszkań na dotychczasowym poziomie. Ustawa miałaby wejść w życie przed decyzją ministra finansów o zwiększeniu stawki akcyzy na te paliwa. Projekt ustawy być gotowy jutro rano. Rząd proponuje przygotowanie osłon dla gospodarstw domowych i instytucji publicznych. Szejnfeld zwrócił uwagę, że na razie nie wiadomo, kiedy i czy miałyby wejść w życie, a nawet jeśli wejdą w formie zaproponowanej przez rząd, to mogą przyczynić się do bankructwa wielu małych i średnich firm, których program osłonowy nie obejmie. Adam Szejnfeld zauważył, że przez wyższą akcyzę wzrosną koszty produkcji, zdrożeją produkty, a firmy staną się niekonkurencyjne. Jego zdaniem, rząd godzi się na to, by dziesiątki firm przeszły do szarej strefy albo upadły, ale dopiero jak ten rząd już odejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rro 02.06.2005 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 W okresie przedwyborczym wszystko jest możliwe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 02.06.2005 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 W interesie opozycji i rządzącycyh jest aby akcyza wzrosła. Dowody ktoś tu już podał. Nigdy za wiele kasy do roztrwonienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicher 02.06.2005 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 SKANDAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!OD DZSIAJ BĘDĘ PALIŁ BELKĄ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg5 02.06.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Dom "pasywny" - ale jak przebudować już istniejący? i czy [jak rząd usłyszy ]nie nałożą jakiegoś podatku od "ciepłych"domów ?Wszystkie dotychczasowe rządy przez swoją nieudolność ratują "kasę" sięgając do kieszeni obywateli , i wszystkie zapowiadają [na początku kadęcji] że "od dzisiaj " to tylko sami fachowcy . Tak było , jest i będzie ,aż do momentu kiedy prawo stanie się prawem - czyli w Polsce za jakieś xxx lat .Ścigać szarą strefę i złodziei " dojąc" uczciwych ludzi - to już przekroczeniewszelkich norm idiotyzmu [ jeżeli są jakieś normy] .A pamiętacie - "budownictwo napędza gospodarkę"[czy jakoś tak]Następnu rząd powie to samo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 02.06.2005 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 podobno osły ( z przodu zapomniałem p) chcą wstrzymania podwyżki akcyzy, to chyba początek kampanii wyborczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibicwikla 02.06.2005 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 własnie wysłałem poczte do kancelarii premiera o takiej treści:Panie Premierze, uczciwych ludzi Pan karze nieudolnością pańskiego rządu w ściganiu przestępców paliwowych. Po co ta "ściema"(ostatnio też Pan się posługuje tym językiem). Kasy brakuje w budżecie to trzeba zastosować prawo janosikowe. Miałem zamiar ekologicznie ogrzewać swój nowobudowany dom. Wie pan co, gdzieś mam ekologię -będę palił plastik i opony w piecu. Tracę powoli zaufanie do tej "waszej demokracji"-wybierajcie się sami. Do administratora sieci: pisze się e-mail(komunikat na czerwono), chyba ,że chodzi o nowe ekologiczne paliwo do pieców-miał, które podbije Polskę. [/color] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekm22 03.06.2005 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 własnie wysłałem poczte do kancelarii premiera o takiej treści: Panie Premierze, uczciwych ludzi Pan karze nieudolnością pańskiego rządu w ściganiu przestępców paliwowych. Po co ta "ściema"(ostatnio też Pan się posługuje tym językiem). Kasy brakuje w budżecie to trzeba zastosować prawo janosikowe. Miałem zamiar ekologicznie ogrzewać swój nowobudowany dom. Wie pan co, gdzieś mam ekologię -będę palił plastik i opony w piecu. Tracę powoli zaufanie do tej "waszej demokracji"-wybierajcie się sami. Do administratora sieci: pisze się e-mail(komunikat na czerwono), chyba ,że chodzi o nowe ekologiczne paliwo do pieców-miał, które podbije Polskę. [/color] Pan Belka wyskakuje ze swoimi genialnymi pomyslami , przed wyborami !! W poprzednich wyborach dzieki pomyslowi o podatkach SLD stracilo 4 % glosow - dzieki czemu musialo wejsc w koalicje z PSL . A teraz ta podwyzka akcyzy! Mam nadzieje ze w najblizszych wyborach PD nie wejdzie do Sejmu !! Brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 03.06.2005 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Pewne pocieszenie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 03.06.2005 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Licze ze w KONCU doczekamy sie na rzad , ktory bedzie sie liczyl z swymi wyborcami !! A od nas wlascicieli domow z ogrzewaniem na gaz lub olej zalezy by sprawa tej zlodziejskiej akcyzy nie przycichla!! Wedlug Rzeczpospolitej jest nas 2 miliony rodzin !! Jest to jednak spora gropa potencjalnych wyborcow !! Wartalo by sprobowac stworzyc rodzaj lobbingu na rzecz zniesienia tej akcyzy !! Dzwonmy i przesylajmy maile do 2 najprawdopodobniejszych koalicjantow PO i PiS !!! Nie mozna pozwolic , by ta sprawa ot tak przycichla !! I oczywiscie majac nadzieje ze po wyborach cos zrobia w tym kierunku. Sa rzady , ktore mysla i dzialaja obnizajac podatki np w Irlandii , we Francji - podatki od firm i osobiste . Jak na razie w 3RP w trosce o sprawiedliwosc spoleczna po prostu lupi sie swoich wlasnych obywateli podnoszac do ksiezycowego poziomu podatki i akcyzy !! Mam nadzieje , ze podczas jesiennych wyborow nie zapomnimy jakie partie firmowaly podwyzke tej akcyzy PD - Belka , SLD -Gronicki . A ja stawiam flaszkę, że jak - nie daj Boże - PO i PiS wygrają wybory, to ich współny rząd, o ile w ogóle powstanie to w wielkich bólach i przetrwa najwyżej pół roku. Żadną akcyzą się nie zajmą, bo będą skupieni na ustalaniu, kto jest ważniejszy. Programy gospodarcze obu partii są sprzeczne, ale kasiorkę będą potrzebawać napewno. Smutne to , ale tak myślę. Na kogo głosować? Q..a nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rolnik 03.06.2005 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Witam wszystkich,Wypowiadałem się już na temat podatku katastralnego w "Napiszcie w Muratorze". Ciągle mamy do czynienia z tą samą sprawą - wyrwać obywatelowi tego kraju jak najwięcej pieniędzy. Nieważne jakimi metodami. Ta cała podwyżka akcyzy jest najbardziej agresywną, wręcz chamską. Widać jak na dłoni jak rządzący traktują swoich "poddanych".Musimy wszelkimi metodami przeciwstawiać się temu bezprawiu. W całym wątku padła tylko jedna propozycja jakiegoś działania; wysyłanie maili. Reszta potulnie narzeka. Ludzie, krzyczeć, pisać listy, wydzwaniać gdzie się da, ciągać posłów, senatorów, radnych, dziennikarzy, itp. Nie dać się wodzić jak stado baranów.Po drugie, trzba wszystkim mówić, że akcyza, opłata, znaczki skarbowe, itp. to także PODATKI!. Jak gówno nazwiemy czekoladą to ciągle będzie gównem! Szczytem bezszczelności jest podatkowanie VAT-em akcyzy w paliwach! Na horyzoncie pojawia się już podatek katastralny, czyli opłata za posiadanie nieruchomości. Do wyboru mamy jeszce buty, zegarek, laptop, narty, itp. rzeczy do opodatkowania. Rolnik"Chłop potęgą jest i basta"Ps. Ciekawe, że rząd nie podpiera się tym razem Unią. Dlaczego? Bo w krajach unijnych olej opałowy jest tańszy niż u nas, 30-35 centów. Po podwyżce i uwzgędnieniu realnych dochodów olej opałowy będzie u nas 20-30 razy droższy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 03.06.2005 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 . Na kogo głosować? Q..a nie wiem. nie wiem czy jeszcze istnieją ?, ale jeśli tak to na UPR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts