Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy sa budujący tylko z kredytem bez oszczędności?

K.alina

Recommended Posts

tak czy inaczej , jezeli ktos nie ma kasy odlozonej , a moze dostac kredyt , to jest to jedyna droga do wymarzonego domu . presja jest zawsze , czy to w wynajetym czy przy splacie .

trzeba rozwazyc jeszcze straty przy wynajetym i przy splacie, ewentualne straty oczywiscie

do odwaznych swiat nalezy, zycze wszystkim powodzenia i dobrych decyzji

nie porównuje zarobków ani standardów ale w krajach zachodnich ludze takze calymi latami spłacaja domy

tam praca jest stabilniejsza a kredyty tansze, wiadomo ale tak czy inaczej tak sie dzieje

uffffffffffffff :D

jesteście niezwykli!

ale mam do myślenia.....

jednak wszystkich was podziwiam: oszczędzajacych! i spacających! to coś wielkiego budowac własny kąt na świecie

pomijam ogrom wiedzy..jak czytam muratora to jestem załamana ....laik jestem na początku drogi!

z waszych doświadczeń wynika ze

- na dzaiłkę lepiej zaciągnąć pasa.....no moze trochę przycisnąć rodzinkę na pożyczki... :wink:

- może stać sie atutem przy zaciągniecieu kredytu na dom

- przeraża mnie wizja...spłat przez 30 lat....ale ...wole spłacac własny dom niż budowac go komuś za mój wynajem....

jeszcze raz dziękuje!

a sławkowi...działki w Krakowie zazdroszczę, choć to nieładnie... :wink: my polujemy na coś a miastem....a są piękne miejsca....z pięknymi cenami... :D

Podobnie jak wyzej, dostalem (a własciwie moja żona) działkę w spadku. Najpierw chcieliśmy ja sprzedac ale ostatecznie została podjęta decyzja o budowie, kobiety mają niezwykły dar przekonywania :D Budowę rozpoczeliśmy bez żadnych środków, w pewnym momencie było tak, że trzeba było zapłacić za stan zerowy (fundamenty) a my nie mieliśmy z czego bo przedłużała się procedura przyznania kredytu. Wzieliśmy 160 tys we frankach szwajcarskich na 30 lat. Miesięczna rata to ok. 1000 zł. Nam co prawda nie udało sie za tą sumę całkowicie wykończyć ale wiem że mniejszy domek (ok. 130 m kw) z dużym wkładem własnej roboty można za to wybudować. No ale jest jeszcze kwestia działki....

W kazdym razie przy odrobinie samozaparcia, wysiłku i pomocy rodziny jest to jak najbardziej realne :D

Pozdrawiam i trzymam kciuki

No nieźle ponad 424 000 zł kredytu !!! Nie starczyło na wykonczenie ??? Jestem załamany po tym poście. Chciałem brać kredyt lecz zbiłaś mnie z tropu. Czy aby się nie pomyliłaś ?

:D Szczerze Was podziwiam! Bez żadnych podtekstów. Gdy zdaży mi się zapomnieć zapłacić jakiś drobny rachunek i dostanę upomnienie to się trochę głupio czuję, a co dopiero żyć ze świadomością comiesięcznego, kilkunastoletniego, kilkutysięcznego obciążenia finansowego??? No ale może ja jakiś słaby psychicznie jestem??? :o

Witaj,

Grzegorz, nie każdy zarabia na tyle dużo, że może sobie pozwolić na odłożenie przez parę lat kasy na wybudowanie domu. Poza tym nie każdy może liczyć na pomoc rodziny - np. ja.

Co do kredytów mieszkanowych itp na zachodzie jest to sprawa tak powszechna jak u nas kupowanie bułek w piekarnii.

Oczywiście każdy z nas - kredytobiorców - czuje się nieswojo z myślą o tak cięzkim bagażu na tak wiele lat - ale to znowu nie jest powód z rezygnacji z marzeń.

pozdr

Ja na pewno tez posluże sie kredytem, mam tylko działkę jeszcze nie do końca zalatwione formalności, ale to tylko tyle, nie mam mediów poza prądem. Kredyt wezme najwiekszy jaki mi sie uda tak aby zamieszkać i miec wszystko zrobione, bo potem nie bedzie kasy na dokonczenie czegos najmniejszego, no może ogrod mozna zrobic powoli. Z kredytu wybuduje dom, ogrodzenie, wypas domu choćby nieiwiele ale zawsze coś, będe sie cieszyć ,że mam wlasny i sporo w nim lat pomieszkam-mam nadzieję. a spłacać będe powoli. Niestety nie każdy zarabia kupe kasy aby móc swobodnie ja sobie odlożyć , oszczedzając przez lat pięć to może nazbieram na stan surowy a gdzie reszta? a chciałoby się już mieszkać.

Jezeli bedziesz splacac np.1000zl/mc a tyle placisz za wynajem mieszkania,to ok.Przeciez musisz gdzies mieszkac.Jezeli natomiast wynajm kosztuje Cie 1000 a rata bedzie 2000 to moze byc problem.

Inna sprawa,ze musisz wziasc z banku na kompletny dom .Raczej bez ogladania sie,ze pozniej dom sie wykonczy.Majac bank na glowie,moze byc z tym krucho.

Jeśli wysokośc raty Cię nie przeraża to brać kredyt i budować, ale...

Jesli okaże się, że rata wynosi np. 1500pln i NIE JESTEŚ w stanie nic więcej odłozyć to wtedy będzie problem.. Bo przez 30 lat nigdzie nie wyjeżdzać? Bez wakacji? Dziecka nie wyslasz na kolonie? A jak samochód popsuje się, to co? Jak brać to nie do max zdolnosci kredytowej!!!! Raty takie aby był luz finansowy i była mozlisowć oszczędzania i/lub zaciagnięcia innego mniejszego kredytu konsumpcyjnego (np. na zakup samochodu). Tak więc musz policzyć ile kasy na działkę. Może warto pomnożyć ilośc mkw w domku przez np2000pln lub 1500pln. Ja wiem, że góra bedzie póżniej wykańczana, ale musi być z czego ją wykończyć... Przez 20 lat ma stać nie wykończona? Policz! I spr czy budżet domyka się. Jesli tak to BUDOWAĆ, jeśli już teraz nie domyka się (a na pewno wszystkich wydatków nie przewidzisz) to NIE BUDOWAĆ.

• 1 month później...

my tez finansujemy 100% z kredytu. odkad pamietam zawsze splacalismy jakis kredyt i dzieki temu stac nas bylo na kupno roznych rzeczy. nie wiem jak u was, ale u nas latwiej splacic kredyt niz oszczedzic...

pamietajcie tez, aby nie przesadzic z wkladem wlasnym, oplaty notarialne, bankowe itp to ogromne sumy

poza tym doradca kredytowy przekonal nas, ze lepiej zainwestowac oszczednosci i wziac wiekszy kredyt i mimo, ze on zyje z tego, ze ja chce wziac kredyt, uwazam, ze ma racje...

I my na kredyt... Co prawda warunki startowe nieco inne, bo mamy działke uzbrojoną w prąd i wodę i ok 70 tys. odlozone. Niemniej jednak bierzemy 150tys. we frankach na 30 lat. Będziemy spłacac ca. 1000zł miesiecznie i taka rata nie jest dla nas jakimś szczególnie wielkim obciążeniem. Teraz póki nie ma kredytu oszczędzamy po 1000, ale na czekanie aż się oszczędzi na dom szkoda nam czasu - chcielibyśmy w tym domu troche jednak pomieszkac 8) .

Może i mógłbym oszczędzać i budować dom np 10 lat, ale chciałbym w nim pomieszkać, nacieszyć sie i dlatego też kredyt, tyle że prawie na całość , bo działkę miałem, a oszczędności starczyło na stan "0" fundamenty, ocieplenie, ścian fund. wylanie chudziaka, itp.. teraz biorę kredyt ( umowa już podpisana , czekam na przelew I transzy ) mam nadzieję, że dzięki temu budowa potrwa jakieś 2 lata, a i zawsze motywacja większa do spłacania , bo widac co się spłaca , a z oszczędzaniem to różnie bywa. Jak nie dom, to musiałbym kupić mieszkanie, też na kredyt, do tego czynsz, rachunki tak samo, a tu za niewiele więcej miesięcznie ma się dom , własny , na swoim, tyle że jakbym nie miał działki to chyba bym się na to nie zdecydował, a jak działka była , to szkoda żeby się teren marnował.

Wole płacic ratę bankowi niż komuś za wynajem. Akurat mam podpisac umowę z bankiem (pko bp) na 100tys i rata będzie ok. 550zł (do 1 tys jeszcze trochę będzie). A jeśli miałbym znów budować (żona nie chce) to wiem ,że za 150-170 tys max wybuduję domek marzeń. Tak jesli chodzi o wielkośc jak i wyposażenie (instalacje,wnętrza,meble). Ale (co normalne) po pierwszym domu jestem o niebo mądrzejszy. Tak na temat domu jak i przepisów,działki itp.