Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielne wiercenie studni

Wxm

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 158
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam problem z kurzawką. Jest ona pod częscią domu na głebokości ok.2 m. Woda ta podsiąka pod ławą i dostaje się do piwnicy w ilości ok 2-3 m3 na dobę. Czy wywiercenie studni przed domem pozwoli mi osuszyć teren i skieruje wodę do otworu? Oczywiście nie wiem, na jakiej glębokości jest warstwa nieprzepuszczalnej gliny, którą muszę przewiercić. Proszę o radę

nie chce się mądrzyć ale myśle że powinieneś zrobić taki otok wokół domu odwadniający i jeżeli nie masz spadku terenu to bez pompy sie nie obędzie

ale czytałem też gdzieś o możliwości izolowania ścian i podłogi piwnicy od wody

ja nie mam takiego problemu wiec się nie zagłębiałem

życze powodzenia

Ps.zrób to raz a porządnie

Akurat mój dom stoi w połowie wzniesienia a więc jest spadek terenu. Poza tym pod powierzchnią 3/4 domu jest przepuszczalny piasek co najmniej do głebokości 4 m. Jedynie w miejsscu kurzawki 1/4 powierzchni jest żwir. Pytalem się; czy tzw. opaska rozwiąże problem. Mówią, że nie. Nie wiem co robić ? :(

• 6 months później...

a wracajac do studni :wink:

poprzednia o ktorej pisalem za bardzo sie zamulala i wywiercilem nowa na ok 7 metrow, ale ostatnio znowu sie zamulila, czy dobrze kombinuje ze mam za "rzadki" filtr? czy dolozenie np geowlokniny zapobiegnie zamulaniu filtra? filtro to samorobka ale gestosc oczek jest podobna jak w tych ze sklepow.

druga sprawa to: czy rure oslonowa wykorzystuje sie tylko na czas wiercenia? a dokladniej na czas szlamowania? a pozniej unosi ja do gory i piasek zasypuje filtr?

lustro wody jaest na ok 2,5 m pod poziomem gruntu, a jak wypompuje troche wody to obniza sie i bardzo pomalu nacieka, oslonowa mam wpuszczona na ok 4,5 metra az do warstwy gliny i wydaje mi sie ze powienienem ja jednak podniesc.

z gory dziekuje za odpowiedzi, wiem ze dla niektorych to banalne pytania ale ja z ta studnia, ktora ma sluzyc tylko do podlewania ogrodka dzialkowego kombinuje juz od zeszlego roku

bubu tez tak miałem, to znaczy mam :( jak kopałem fundamenty to było sucho i wszystko było ok. Pozniej pokazała sie woda jak stał juz budynek i zrobiłem opaske wokół domu na wysokosci posadowienia fundamentów moze troszke nizej ale niestety nic t nie dało( no moze troszke lepiej ) wykopałem studnie około 2-3m od budynku głebokość 2,7m i mam wode ( gruntowa) wody jest na ok jeden kreg.

jesli sie podniesie wyzej to mam wode w pomieszczeniu gospodarczym ( architekt sobie wymyslił cos takiego ponizej terenu :evil: ) ale jesli wypompuje wode ze studni jest ok.[/b]

• 3 weeks później...
Witam i mam pytanie czy ktoś wiercił sam studnie głębinową za pomocą wiertnicy ręcznej?

Na Allegro są takie wiertnice do 15 metrów jednak nie jestem przekonany czy to działa i czy warto.

15m to jeszcze nie studnia głębinowa ;).

po 15 metrach można dokładać następne przedłużki (jak są) 1 metrowe , ale nie wiem czy wiercący ręczną wiertnicą miałby na to zapas siły....

ja zamówiłem taką wiertnice , czekam za przesyłką ,

może w lipcu ją wypróbuje to dam znać jak szło wiercenie.

Na działce przynajmniej przez rok nie będzie prądu dlatego nie zamawiam ekipy do odwiertu głębinowego bo i tak bym jej nie wykorzystał , może woda będzie na kilku metrach i mam zamiar zamontować pompe skrzydełkową na potrzeby przyszłej budowy.

Na działce przynajmniej przez rok nie będzie prądu dlatego nie zamawiam ekipy do odwiertu głębinowego bo i tak bym jej nie wykorzystał , może woda będzie na kilku metrach i mam zamiar zamontować pompe skrzydełkową na potrzeby przyszłej budowy.
Skrzydełkowa z większej głębokości jak 6-7m wody nie wyciągnie :(.

• 1 year później...

Odświeżę temat...

Czy ktoś z Was ma doświadczenie z użytkowania wiertnicy sprzedawanej na Allegro za 699zł?

tutaj link: http://allegro.pl/item1104299173_wlasna_studnia_wiertnica_bez_minimum.html

(użytkownik: karolinkatabor, tytuł aukcji: "Własna studnia-wiertnica - bez minimum" (cokolwiek mylący w obliczu aukcji "kup teraz"))

W zasadzie jestem zdecydowany, ale chętnie wysłuchałbym opinii użytkowników. Szczególnie, jaka jest kultura pracy (wiercenia) takim wynalazkiem i jak sprzęt radzi sobie po dotarciu do warstwy wodonośnej?