mk1a 28.10.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 ja sam osobiście wierciłem stódnie abisyńska 6 lat temu na działcewiertło kupiłem gotowe w wawce u producęta za 150 zł.różdżka wykryta żyła wodna i bingo 6 godzin pracy 4 ludzimam na głębokości 7.5 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxi-7 05.11.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Witam.Czy jest może ktoś na forum, kto wiercił sam studnię w okolicy Koszalina?, Jeśli tak jakim przyrządem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 05.11.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 wszędzie robi sie tak samoradiesteta mówi gdzie i na jakiej głębokości określa szerokość żył a potem rękawy w górę i do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxi-7 05.11.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 hmm niby tak, tylko ciekawi mnie na jakiej głębokości jest woda i jakie są możliwości techniczne wykonania studni samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 05.11.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 no glegokość też określa radiesteta ,różdżkarz czy jak go tam nazywaća technika do 8 metrów abisynka ja tak mam na działce i nie nażekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BUBU 100 06.11.2008 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Mam problem z kurzawką. Jest ona pod częscią domu na głebokości ok.2 m. Woda ta podsiąka pod ławą i dostaje się do piwnicy w ilości ok 2-3 m3 na dobę. Czy wywiercenie studni przed domem pozwoli mi osuszyć teren i skieruje wodę do otworu? Oczywiście nie wiem, na jakiej glębokości jest warstwa nieprzepuszczalnej gliny, którą muszę przewiercić. Proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 06.11.2008 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 nie chce się mądrzyć ale myśle że powinieneś zrobić taki otok wokół domu odwadniający i jeżeli nie masz spadku terenu to bez pompy sie nie obędzieale czytałem też gdzieś o możliwości izolowania ścian i podłogi piwnicy od wodyja nie mam takiego problemu wiec się nie zagłębiałemżycze powodzeniaPs.zrób to raz a porządnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BUBU 100 06.11.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Akurat mój dom stoi w połowie wzniesienia a więc jest spadek terenu. Poza tym pod powierzchnią 3/4 domu jest przepuszczalny piasek co najmniej do głebokości 4 m. Jedynie w miejsscu kurzawki 1/4 powierzchni jest żwir. Pytalem się; czy tzw. opaska rozwiąże problem. Mówią, że nie. Nie wiem co robić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 06.11.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 no to musisz znaleść prawdziwych fachowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GOWOMB 12.05.2009 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 a wracajac do studni poprzednia o ktorej pisalem za bardzo sie zamulala i wywiercilem nowa na ok 7 metrow, ale ostatnio znowu sie zamulila, czy dobrze kombinuje ze mam za "rzadki" filtr? czy dolozenie np geowlokniny zapobiegnie zamulaniu filtra? filtro to samorobka ale gestosc oczek jest podobna jak w tych ze sklepow. druga sprawa to: czy rure oslonowa wykorzystuje sie tylko na czas wiercenia? a dokladniej na czas szlamowania? a pozniej unosi ja do gory i piasek zasypuje filtr? lustro wody jaest na ok 2,5 m pod poziomem gruntu, a jak wypompuje troche wody to obniza sie i bardzo pomalu nacieka, oslonowa mam wpuszczona na ok 4,5 metra az do warstwy gliny i wydaje mi sie ze powienienem ja jednak podniesc. z gory dziekuje za odpowiedzi, wiem ze dla niektorych to banalne pytania ale ja z ta studnia, ktora ma sluzyc tylko do podlewania ogrodka dzialkowego kombinuje juz od zeszlego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 16.05.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 bubu tez tak miałem, to znaczy mam jak kopałem fundamenty to było sucho i wszystko było ok. Pozniej pokazała sie woda jak stał juz budynek i zrobiłem opaske wokół domu na wysokosci posadowienia fundamentów moze troszke nizej ale niestety nic t nie dało( no moze troszke lepiej ) wykopałem studnie około 2-3m od budynku głebokość 2,7m i mam wode ( gruntowa) wody jest na ok jeden kreg. jesli sie podniesie wyzej to mam wode w pomieszczeniu gospodarczym ( architekt sobie wymyslił cos takiego ponizej terenu ) ale jesli wypompuje wode ze studni jest ok.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziekan1 31.05.2009 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Witam i mam pytanie czy ktoś wiercił sam studnie głębinową za pomocą wiertnicy ręcznej?Na Allegro są takie wiertnice do 15 metrów jednak nie jestem przekonany czy to działa i czy warto.Dzięki za wskazówki !Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadwoj 01.06.2009 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Witaj.Daj linka do tej wiertnicy na Allegro, bo nie umiem znaleźć.Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sa111 05.06.2009 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Witaj.Daj linka do tej wiertnicy na Allegro, bo nie umiem znaleźć.Dzięki. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=653398922 http://www.allegro.pl/item652420639_wiertnica_reczna_plus_osprzet.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.06.2009 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Witam i mam pytanie czy ktoś wiercił sam studnie głębinową za pomocą wiertnicy ręcznej? Na Allegro są takie wiertnice do 15 metrów jednak nie jestem przekonany czy to działa i czy warto.15m to jeszcze nie studnia głębinowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sa111 06.06.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Witam i mam pytanie czy ktoś wiercił sam studnie głębinową za pomocą wiertnicy ręcznej? Na Allegro są takie wiertnice do 15 metrów jednak nie jestem przekonany czy to działa i czy warto.15m to jeszcze nie studnia głębinowa . po 15 metrach można dokładać następne przedłużki (jak są) 1 metrowe , ale nie wiem czy wiercący ręczną wiertnicą miałby na to zapas siły.... ja zamówiłem taką wiertnice , czekam za przesyłką , może w lipcu ją wypróbuje to dam znać jak szło wiercenie. Na działce przynajmniej przez rok nie będzie prądu dlatego nie zamawiam ekipy do odwiertu głębinowego bo i tak bym jej nie wykorzystał , może woda będzie na kilku metrach i mam zamiar zamontować pompe skrzydełkową na potrzeby przyszłej budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.06.2009 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Na działce przynajmniej przez rok nie będzie prądu dlatego nie zamawiam ekipy do odwiertu głębinowego bo i tak bym jej nie wykorzystał , może woda będzie na kilku metrach i mam zamiar zamontować pompe skrzydełkową na potrzeby przyszłej budowy.Skrzydełkowa z większej głębokości jak 6-7m wody nie wyciągnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markogl 12.06.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Ja mam wietnicę elektryczną na 380V z agregatem wierce gdzie popadnie ok.Raciborza.tel.602668903. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 07.07.2010 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Odświeżę temat... Czy ktoś z Was ma doświadczenie z użytkowania wiertnicy sprzedawanej na Allegro za 699zł?tutaj link: http://allegro.pl/item1104299173_wlasna_studnia_wiertnica_bez_minimum.html(użytkownik: karolinkatabor, tytuł aukcji: "Własna studnia-wiertnica - bez minimum" (cokolwiek mylący w obliczu aukcji "kup teraz")) W zasadzie jestem zdecydowany, ale chętnie wysłuchałbym opinii użytkowników. Szczególnie, jaka jest kultura pracy (wiercenia) takim wynalazkiem i jak sprzęt radzi sobie po dotarciu do warstwy wodonośnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 12.07.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Nikt nie używa?A to pech. Jak (jeśli) już kupię i użyję, podzielę się wrażeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts