Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jakiej działce można zbudować dom?

mordka

Recommended Posts

Mowa cały czas o prądzie ale woda też jest bardzo ważna. Ja mam działkę kompletnie nieuzbrojoną. Wodociąg niby blisko (ok. 120 m). Po drodze wszyscy będą się budować ale z wyjątkiem 1 rolnika! który nie zrobił podziału (uprawia pole i jak mówi - "jeszcze mi się to nie znudziło"). Nie można zatem przez jego pole poprowadzić drogi i właśnie w niej wodociągu. Próbowałem wiercić studnię i poległem - 2 odwierty (24 i 40 m) nie dały wody... Dlatego jeśli nie ma wodociągu w granicy działki trzeba koniecznie sprawdzić warunki jego doprowadzenia lub zrobić przekrój geologiczny - czy będzie szansa na własne ujęcie.

• 2 weeks później...
Poproszę o pomoc w temacie: rolna/budowlana. Mogę kupić od właścicela działkę, która jest rolna wśród innych, juz budowlanych. Oczywiście, sprzedający będzie ją odralniał, skoro mówi, że to takie proste :wink: Ale zanim zaczne konkretne rozmowy chciałbym wszystko sprawdzić, choćby to, czy jest on faktycznie właściciele. Niestety, zupełnie nie znam się na "rolnych". Mam od właściciela numery działek, ale co dalej? W gminie? Powinna być księga? Jakieś plany? Poproszę o jakieś instrukcje. Co Wy byście sprawdzili w takiej sytuacji?

Poproszę o pomoc w temacie: rolna/budowlana. Mogę kupić od właścicela działkę, która jest rolna wśród innych, juz budowlanych. Oczywiście, sprzedający będzie ją odralniał, skoro mówi, że to takie proste :wink: Ale zanim zaczne konkretne rozmowy chciałbym wszystko sprawdzić, choćby to, czy jest on faktycznie właściciele. Niestety, zupełnie nie znam się na "rolnych". Mam od właściciela numery działek, ale co dalej? W gminie? Powinna być księga? Jakieś plany? Poproszę o jakieś instrukcje. Co Wy byście sprawdzili w takiej sytuacji?

W gminie mają rejest gruntów, ale nie udostępnią ci danych właściciela bo boją się ustawy o ochronie danych osobistych. Najlepiej jak się udasz z właścicielem do UG.

Aby zmienić działkę z rolnej na budowlaną radni muszą zmienić miejscowy plan zagospodarowania terenu, ale nie robią tego jak komuś się zachce. Możesz czekać kilka miesięcy ale i parę lat. Poza tym jeśli po zmianie przeznaczenia gruntu wzrośnie jego wartość to gmina może wystąpić w ciągu 3 lat o zapłacenie opłaty adiacenckiej. Maksymalna wysokość tej opłaty to 50% tego co dzięki zmianie planów zyskałeś.

a czy nie jest tak ze oplata audiencka moze byc pobrana ale tylko wtedy gdy wlasciciel chce sprzedac dzialke po przeksztalceniu na budowlana??? bo jesli ja mam dzialke rolna a na danym terenie na czyjs wniosek gmina zmienila w planach status ziemi na budowlany bez mego dzialania to moze domagac sie ode mnie pieniedzy??

ach, i jeszcze prosba

chce wlasnie kupic 7000m kw rolnej druga klasa- czy to wystarczy na siedlisko??? jak sie liczy hektar przeliczeniowy??

pozdrawiam