ckwadrat 30.10.2002 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Mowa cały czas o prądzie ale woda też jest bardzo ważna. Ja mam działkę kompletnie nieuzbrojoną. Wodociąg niby blisko (ok. 120 m). Po drodze wszyscy będą się budować ale z wyjątkiem 1 rolnika! który nie zrobił podziału (uprawia pole i jak mówi - "jeszcze mi się to nie znudziło"). Nie można zatem przez jego pole poprowadzić drogi i właśnie w niej wodociągu. Próbowałem wiercić studnię i poległem - 2 odwierty (24 i 40 m) nie dały wody... Dlatego jeśli nie ma wodociągu w granicy działki trzeba koniecznie sprawdzić warunki jego doprowadzenia lub zrobić przekrój geologiczny - czy będzie szansa na własne ujęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 30.10.2002 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 przekrój geologiczny na 20 m wgłąb?tego nie da się sprawdzić!Masz po prostu wielkiego pecha, żeś się nie dokopał do wody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 30.10.2002 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Z wodą problem jest mniejszy. Bo jeśli jest wodociąg w drodze to gmina nie powie, że nie można się podłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 10.11.2002 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2002 Poproszę o pomoc w temacie: rolna/budowlana. Mogę kupić od właścicela działkę, która jest rolna wśród innych, juz budowlanych. Oczywiście, sprzedający będzie ją odralniał, skoro mówi, że to takie proste Ale zanim zaczne konkretne rozmowy chciałbym wszystko sprawdzić, choćby to, czy jest on faktycznie właściciele. Niestety, zupełnie nie znam się na "rolnych". Mam od właściciela numery działek, ale co dalej? W gminie? Powinna być księga? Jakieś plany? Poproszę o jakieś instrukcje. Co Wy byście sprawdzili w takiej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 10.11.2002 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2002 Poproszę o pomoc w temacie: rolna/budowlana. Mogę kupić od właścicela działkę, która jest rolna wśród innych, juz budowlanych. Oczywiście, sprzedający będzie ją odralniał, skoro mówi, że to takie proste Ale zanim zaczne konkretne rozmowy chciałbym wszystko sprawdzić, choćby to, czy jest on faktycznie właściciele. Niestety, zupełnie nie znam się na "rolnych". Mam od właściciela numery działek, ale co dalej? W gminie? Powinna być księga? Jakieś plany? Poproszę o jakieś instrukcje. Co Wy byście sprawdzili w takiej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 12.11.2002 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 W gminie mają rejest gruntów, ale nie udostępnią ci danych właściciela bo boją się ustawy o ochronie danych osobistych. Najlepiej jak się udasz z właścicielem do UG. Aby zmienić działkę z rolnej na budowlaną radni muszą zmienić miejscowy plan zagospodarowania terenu, ale nie robią tego jak komuś się zachce. Możesz czekać kilka miesięcy ale i parę lat. Poza tym jeśli po zmianie przeznaczenia gruntu wzrośnie jego wartość to gmina może wystąpić w ciągu 3 lat o zapłacenie opłaty adiacenckiej. Maksymalna wysokość tej opłaty to 50% tego co dzięki zmianie planów zyskałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 13.11.2002 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Dzięki, Jezier. A jeśli to sprzedający zamieni rolną na budowlaną i sprzeda mi jako budowlaną, to kto (ja czy on) zapłaci opłatę adiacencką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 13.11.2002 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Zawsze płaci ten co na tym zyskał czyli właściciel w chwili zmiany. Opłaty odjecenckie dotyczą też rozbudowy infrastruktury na koszt gminy i podziału bądź scalenia gruntów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 14.11.2002 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2002 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HoMar 18.11.2002 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2002 a czy nie jest tak ze oplata audiencka moze byc pobrana ale tylko wtedy gdy wlasciciel chce sprzedac dzialke po przeksztalceniu na budowlana??? bo jesli ja mam dzialke rolna a na danym terenie na czyjs wniosek gmina zmienila w planach status ziemi na budowlany bez mego dzialania to moze domagac sie ode mnie pieniedzy?? ach, i jeszcze prosbachce wlasnie kupic 7000m kw rolnej druga klasa- czy to wystarczy na siedlisko??? jak sie liczy hektar przeliczeniowy??pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts