Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PODATEK KATASTRALNY - ANKIETA

Zoerg

Jaka wysokosc podatku katastralnego bylbys sklonny/a zaakceptowac  

68 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaka wysokosc podatku katastralnego bylbys sklonny/a zaakceptowac

• rowna aktualnie placonemu podatkowi od nieruchomosci
    • 0.01 - 0.05 %
    • 0.05 - 0.1 %
    • 0.1 - 0.2 %
    • 0.2 - 0.3 %
    • 0.3 - 0.4 %
      0
    • 0.4 - 0.5 %
    • 0.5 - 1 %
      0
    • 1 - 2%
    • wiecej niz 2%
    • nie zaplace ani grosza bo mnie nie bedzie stac

Recommended Posts

jak z tesciowa co nawiekszym skarbem ziecia jest - jak najglebiej pod ziemie ;)

dobrze - pozartowalismy sobie :) ale prawda jest ze sami sobie od czasow wolnych wyborow gotujemy sobie ten los. Ciagle ordynacja wyborcza jest do dupy i poki jej nie zmienimy nic sie nie zmieni. A kazda proba w nia ingerencji blokowana bedzie w sejmie 0 i tak kolko sie zamyka

Dyktatury nam trzeba !!!! :lol:

Za pysk elity rzadzace i do lopaty!!! :lol:

Za pysk spoleczenstwo i do roboty !!! :lol:

Za pysk...... kogo? skoro juz nikt nie pozostanie? :lol:

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a najbardziej mnei wkur.....

jak ma mi ktos przyjsc wycenic dom ktory ja wybuduje za 200 000

i ktory prawdopodobnie zostanie wyceniony na jakies 400 -500 000

ja sie pytam jakim prawem mam placic 2 razy wyzszy podatek od goscia ktory wynajal ekipe?

przeciez on dal za dom 400 000

a ja 200 000

natomiast oba zostana wycenione na 400 000

czyli dostaje w dupe za to ze jestem biedny

moze powinenem zaplacic jeszcze podatek od wzbogacenia?

moze mam sobie doliczyc te "zaoszczedzone" 200 000 do dochodu i zaplacic podatek

sk....

zlodzieje....

Leon, dostaniesz do zapłaty 75 % podatek od nieujawnionych dochodów (mowa o tych 200 000). O odsetkach karnych juz nie wspomnę :lol:

[...]moze powinenem zaplacic jeszcze podatek od wzbogacenia?

moze mam sobie doliczyc te "zaoszczedzone" 200 000 do dochodu i zaplacic podatek

[...]

Leon, dostaniesz do zapłaty 75 % podatek od nieujawnionych dochodów (mowa o tych 200 000). O odsetkach karnych juz nie wspomnę :lol:

Nie ma się co śmiać

Był na tym forum ktoś z Belgii gdzie płaci się VAT od różnicy między arbitralną wyceną domu i sumą faktur. Czyli na przykład od własnej robocizny :roll:

pozdr

Europa płaci w okolicach 0,5% od 50% wartości nieruchomości.

Czyli od domu za 400.000 zł podatek wyniesie ok. 1.000 zł.

I tyle będą w stanie zapłacić Polacy, którym wyceni się domy.

W przeciwnym razie nie będą płacili i zgodzą się na zajmowanie im hipoteki co i tak "wystarczy" na kilkadziesiąt lat niepłacenia.

Czcza dyskusja - i tak zrobią jak chcą, znaczy nasz sząd.

Pozdrawiam

i o to chodzi.Nie stać cię na dom,idź mieszkać w budynkach socjalnych,a nie uparcie siedzisz w ruderach dając dowód na polskią biedę całej zjednoczonej Europie.

Tylko nie ma ani tych budynków socjalnych,ani pomocy tym biednym.Co robić ? Nastraszyć podatkiem,zachęcić do sprzedaży,polepszyć koniunkturę w branży nieruchomości.Ze sprzedaży domu + emerytura "starzy" się utrzymają ,a wszystko powoli wróci do normy.

Tylko tych sprzedających będzie coraz więcej.Może zabraknąć pieniędzy na emerytury nie tylko tym którzy ją pobierają ,ale i tym którzy teraz się dobrze mają.

TO WSZYSTKO CHORE-nie płacimy nie dlatego ,że nie chcemy ale że nie mamy.

Jak będziemy zarabiać 7 razy więcej to i na podatki starczy,na remonty i na to żeby sobie emeryturę zabespieczyć.

do czasu , kiedy ktoś wreszcie ustanowi TAKIE kary za kombinowanie, żeby się nie opłacało kombinować, to niezaleznie od przyjętego systemu znajdzie się spore grono tych, co to będą chcieli "oszczędzić"

Niemniej cyrki z zaniżaniem wartości swoich domów będą, również tu na forum ;)

krótkowzroczne jest takie "oszczędzanie", jak zajdzie potrzeba wykupu takiej posesj np. pod przyszłą drogę to ci co oszczędzali dostaną tyle od ilu płacili podatek.

Gość M@riusz_Radom

Może być jeszcze gorzej - dostaną tyle na ile wyceni gmina. Żeby jeszcze wyceniali po stawkach US - ale nie, Ci w gminie mają swoją tabelę wartości - jakaś połowa tego co ma w tabelach US.

Jakby nie patrzeć będziemy w plecy.

Przykład : Są plany wybudowania w Radomiu obwodnicy południowej - miałaby przechodzić jakieś 800 - 1000 metrów od mojej działki. Ceny w tej okolicy dochodzą do 25 - 40 zł za mkw za działki bez uzbrojenia a 40-70 za działkę z mediami w granicy. A co sądzą na temat wartości tej samej ziemi urzednicy? Ano ostatnio się jakiś spec wypowiadał, że według urzędu cena za mkw ziemi w tym rejonie oscyluje w granicach 15 zł za mkw. Pewnie podobnie wycenią i budynki..

Rozporządzenie

Rozporządzenie

MINISTRA FINANSÓW

z dnia 29 października 2001 r.

w sprawie określenia nowych tytułów podatkowych podatku dochodowego od osób fizycznych

(Dz.U. z dnia 30 października 2001 r.)

Na podstawie art. 10 ust. 1 oraz art. 27 ust. 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 1993 r. Nr 90, poz. 416 i Nr 134, poz. 646, z 1994 r. Nr 43, poz. 163, Nr 90, poz. 419, Nr 113, poz. 547, Nr 123, poz. 602 i Nr 126, poz. 626, z 1995 r. Nr 5, poz. 25 i Nr 133, poz. 654 oraz z 1996 r. Nr 25, poz. 113, Nr 87, poz. 395, Nr 137, poz. 638 i Nr 147, poz. 686)

zarządza się, co następuje:

§ 1. W związku z koniecznością zwiększenia dochodów budżetu ustanawia się nowe źródła przychodów podlegające opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych o:

1) Panny cnotliwe

- podatek od luksusu 10 %

2) Panny niecnotliwe

- podatek od użyteczności publicznej 10 %

3) Stare panny

- podatek od nieużyteczności publicznej 20 %

4) Prostytutki

- podatek dochodowy 15 %

5) Mężatki

- podatek obrotowy 8 %

6) Cichodajki

- podatek od ruchomości 18 %

7) Żonaci z wdową posiadającą dzieci

- podatek spadkowy 12 %

8) Kobiety w okresie

- podatek VAT

a) 7 dni 22 %

b) 9 dni 40 %

c) 22 dni 100 %

10) Stare babcie

- podatek od nieruchomości 10 % podstawy emerytury

11) Nosiciele wirusa HIV

- podatek od darowizn 25 %

12) Panny w mini

- podatek od widowisk 80 %

13) Spółkujący w krzakach

- podatek leśny i gruntowy 45 %

14) Spółkujący w samochodzie

- podatek drogowy 25 %

15) Teściowe

- podatek od nakładów zbędnych 50 %

16) Kobiety w ciąży

- podatek od wartości dodanej 80 %

17) Małżeństwa

- podatek za użytkowanie wieczyste 450 %

§ 2. W związku z koniecznością natychmiastowego i właściwego wprowadzenia w życie powyższych przepisów karze podlegają:

1) Wdowcy

- za zniszczenie mienia społecznego 60 %

2) Bezdzietne mężatki

- za sabotaż 75 %

3) Panny z dzieckiem

- za prowadzenie działalności bez wpisu do rejestru

100 %

4) Kawalerowie

- za kłusownictwo 75 %

5) Rozwodnicy i rozwódki

- za dezercję 35 %

6) Panny mówiące, że to pierwszy raz

- za składanie fałszywych zeznań 40 %

7) Cnotliwe kobiety pow. 18-go roku życia

- za nieterminowe świadczenia 30 %

§ 3. Zarządzenie wychodzi w życie z dniem ogłoszenia i ma zastosowanie do przychodów osiąganych od 01.01.2002 r.

WICEPREMIER RADY MINISTRÓW

MINISTER FINANSÓW

prof. Marek Belka

Zadam moze pytanie retoryczne...

Dlaczego chce sie nam nazucic rozwiazanie ktore spowoduje podwojne opodatkowanie...

Utrzymujemy sie z dochodow... wiec wszyscy placimy PIT...

I teraz naliczymy p. katastralny... bo PIT juz nie wystarcza...

To ze w innych krajach tak jest... sorry, kiepski argument... niech nasi politycy sie wezma do roboty i pomysla a nie ida na latwizne naszym kosztem...

Teraz pytanie....

Co mozemy z tym zrobic?

Jakies rzeczowe propozycje...? ... inicjatywa obywatelska, referendum....

Ja jastem zdeterminowany zeby uwzgledniono glos nas wszystkich w dyskusji na temat tego podatku a nie tylko grupy becwalow ktorzy tylko patrza aby wydzec to co jeszcze zostalo!

Trzeba protestowac poki czas jest na to, bo kto glosu nie zabiera ten placi!

Bo zamysl tego podatku jest zbrodniczy! Opodatkwywuje sie cos co jest podstawa rozwoju spoleczenistwa... czyli rodziny...

Tylko kretyn lub desperat moze wpasc na cos takiego!

... inicjatywa obywatelska, referendum....

Ja jastem zdeterminowany zeby uwzgledniono glos nas wszystkich w dyskusji na temat tego podatku

jestem za

kiedyś nawet pojechałem 400km(w obie strony) specjalnie na strajk. Chętnych było sporo, niestety jest tak, iż Ci co nagłośniej krzyczą, to ja przyszło już jechać, to albo czasu nie mieli, albo praca, albo paluszek bolał. Przykre to :cry:

ja to bym jeszcze powalczył o:

- większe kary i przymusowe prace darmowe

- zmniejszenie administracji

- itd.....

Mamy 21 wiek, ciekawe czy można zbierać "podpisy" elektronicznie, pod petycjami, inicjatywami, itd... Byśmy stukneli 100tyś podpisów za ustawą obywatelską ?

witam i chcialbym dorzucic swoje trzy grosze do tej dyskusji.Widze ze co niektorych ponosza emocje i zupelnie niepotrzebnie.

Mysle ze podatek ten bedzie zalezal przedewszystkim od lokalizacj nieruchomosci.Wiadmo ze ten sam dom w centrum Warszawy bedzie nawet dziesieciokrotnie drozszy niz na obrzezach Wachocka.Wiec miasta i gminy stworza strefy o roznej atrzkcyjnosci polozenia i tym samym wysokosci podatku.Druga sprawa, wiadomo ze domy beda coraz drozsze i niebawem juz nikt nie bedzie ich kupowal za gotowke /no moze poza poslami PRLu/ tylko bral kredyt w banku.Wielu z Was tez wzielo kredyt na budowe swojego domu.Skoro bank zaakceptowal wasz projekt na kwote np.300tys.zl i taka sume Wam pozyczyl to znaczy ze ten dom jest wlasnie tyle wart minimum i ani grosza mniej.Wiec od takiej kwoty bedziecie placic podatek.Jesli bedziecie mieli splacony juz dom i placili podatek od wartosci 200tys.zl , a przyjdzie Wam ochota go sprzedac, nagle zazyczycie sobie 400tys.zl.Tylko wowczas kupujacy /jak wyzej wspomnialem/ nie wyciagnie tej kwoty z kieszeni tylko uda sie do banku po pozyczke na ten cel.I co wowczas sie stanie? Otoz bank wysle swojego rzeczoznawce, ktory oceni czy ten dom jest rzeczywiscie wart te 400.tys.Jesli tak to macie szczescie i go sprzedacie jesli zas nie to zapomnijcie ze otrzymacie te kwote.Bo to wlasnie banki beda regulowaly tan rynek gdyz maja do tego celu narzedzie w postaci PIENIADZA.Wowczas ten co go kupil bedzie placil podatek od.400tys.zl.I nie bedzie wcale latwo o przekrety, o ktorych piszecie bo kto jak kto ,ale BANKI to najwieksi zlodzieje i one naprawde nie daja sie oszukac.

I to by bylo na tyle.Pozdrawiam

Mysle ze podatek ten bedzie zalezal przedewszystkim od lokalizacj nieruchomosci.Wiadmo ze ten sam dom w centrum Warszawy bedzie nawet dziesieciokrotnie drozszy niz na obrzezach Wachocka.

właśnie dlatego uważam iż jest pewna zasadność wprowadzania tego podatku i jestem za gdyż widzę pewną uczciwość w zamyśle, jednak owszem mam obawy co do zasad naliczania tego podatku. Nadal potrzymuje zdanie iż powinni tak skonstruować ten podatek iż suma kwoty z całej Polski starego podatku powinna się równać sumie podatku nowego (podliczonej w całej POlsce). I wtedy można było by tak to zróżnicować iż faktycznie droższa nieruchomość ma większy podatek, tańsza mniejszy. Wtedy większość mogła by płacić nawet ciut mniej, kosztem "bogatej" mniejszości. Owszem w przyszłości nawet mogli by podnieść ten wspólczynnik procentowy za wartość, ale tylko wtedy jak by podnosiła się średnia płaca w kraju, więcej zarabiamy więcej zapłacimy

W obecnej sytuacji nie widzę żadnej racji bytu takiego podatku :evil: Dlaczego ?? bo płacę podatki od dochodu, dochód wydaję i płacę VAT, i podatek od wszystkiego czego się dotknę a na każdym kroku widzę jak moje pieniadze są marnotrawione. Płacę na drogi kupując samochód, paliwo a gdzie drogi? gdzie autostrady? Płacę na służbę zdrowia a z każdej strony nawołują o dodatkowe ubepieczenia zdrowotne, wizyty lekarskie kosztują, płacę na "bezpłatne szkolnictwo" a przedszkole kosztuje, szkoła kosztuje, płacę na emeryturę a ostrzegają że w 2008 ZUS zbankrutuje i moją emeryturę przyszłą szlak trafi, i słyszę z każdej storny daj daj daj.

I mam wyrzucić kolejne pieniadze w błoto?? Mam w nosie taką sprawiedliwość społeczną :evil:

mdzalewscy

sprawiasz wrażenie kumatego i rozsądnego człowieka, który raczej nie wyrzuca kasy do śmieci. Ale tym razem doznałem prawdziwej konsternacji po tym, jak tu wykładasz konieczność wprowadzenia nowej daniny. Mówisz o sprawiedliwości społecznej ale dla mnie coś tendencyjnie -w duchu socjalistycznej "przycinki" tych, których na to stać. Może nie taki miałeś zamiar ale dla mnie to właśnie chora część socjalistycznej nauki społecznej.

Domy traktowane są jako luksus, niestety, ale to dowód na niedoskonały system społeczno-ekonomiczny. Dom to nie gadżet do zabawy (choć bawić się w nim też należy, a przynajmniej mieć taką możliwość) ale tzw. dobro pierwszej potrzeby, obok żywności i ubrania. Czy zapłaciłbyś równie chętnie dodatkowy podatek za możliwośc zjedzenia masła zamiast margaryny? Przecież jest ono i tak droższe a ty płacisz jako konsument droższy VAT i marżę sprzedającemu.

Wprowadzanie podatków od dóbr luksusowych albo innych niekoniecznie człowiekowi potrzebnych, jeszcze może się jakoś bronić choć ostatnio w polsce coraz rzadziej (patrz akcyza na paliwa) ale dopieprzanie ludziom domiaru na dobitkę po latach wyrzeczeń na rzecz budowy domu w przyzwoitym miejscu to arogancja, pazerność, krótkowzroczność i "tumiwisizm" władzy. Za długoby pisać długofalowe skutki podnoszenia podatków, dla mających wyobraźnię to zajęcie na lata. Wystarczy spojrzeć na Amerykę radzi sobie tym lepiej, im mniejsze stopy podatkowe serwuje swoim obywatelom.

Dlatego każdy, ale to każdy powołujący się przy podwyższaniu podatków (przy katastrze o to chodzi przecież, inaczej po co to komu) na sprawiedliwość społeczną polityk to hipokrytyczny kłamca, osioł lub wyrachowany cynik, tak czy owak, nie wart poparcia.

I naprawdę nie słuchajcie, że suma poborów się wyrówna - w strefie Euro też wierzyli swoim ekonomistom, że im się nie pogorszy, i co?!

We Włoszech ceny po wejściu euro skoczyły w skrajnych przypadkach kilkakrotnie, w Niemczech często wymiana marki:euro jak 1:1. Czysta kpina.

Podatek katastralny jest (w normalnych państwach) takim samym narzędziem w ręku władz jak inne podatki. Jego wprowadzanie wywołuje określone skutki. Np. w normalnej sytuacji przeciwdziała tezauryzacji gruntów w atrakcyjnych regionach kraju.

U nas niestety nie złoży się na żadną spójną politykę regionalną tylko uzupełni braki powstałe wskutek złodziejstwa i marnotrawstwa poprzednich władz.

W pewnym sensie więc Zalewscy mają rację ale z drugiej strony krew człowieka zalewa. :evil: