Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam,

jestem na etapie scian parteru i w sumie to juz dosc pozno na jakies przerobki, ale coz, kazdego predzej czy pozniej spotka burza refleksji i koniecznosc zmian wiekszych lub mniejszych ;)

u mnie w projekcie bylo male pomieszczenie (niby spizarnia, niby gospodarcze) wydzielone z garazu, z ktorego wchodzi sie do kuchni - czyli taki lacznik, śluza miedzy garazem i kuchnia, ale zamierzam z tego pomieszcznia zrezygoniwac, poniewaz:

- po pierwsze: piec gazowy bedzie z zamknieta komora, wiec planuje go umiescic w lazience (druga laznieka jest nad nia) i tutaj 'pomieszczenie gospodarcze' dla celow kotlowni nie ma juz racji bytu

-po drugie jesli wydziele to pomieszczenie, to garaz bedzie mial na styk 5 m dlugosci a to jedank zdecydowanie za malo....

pytanie mam wiec nastepujace: czy zgodnie z przepisami ppoż (i moze jeszcze jakimis innymi) mozna w domku jednorodzinnym zrobic przejscie bezposrednio z garazu do pomieszczenia mieszkalnego (w moim przypadku kuchnia)?

garaz bedzie mial kratek wywiewna i nawiewna, wentylacja bedzie grawitacyjna, dom bedzie ogrzewany gazem z butli, kociol z zamkneita konmora w laznce, itp.

bede wdzieczny za jakies sugestie, bo spac przez ten za krotki garaz nie moge :)

https://forum.murator.pl/topic/34315-czy-gara%C5%BC-mo%C5%BCe-by%C4%87-bezpo%C5%9Brednio-przy-kuchni/

witam,

pytanie mam wiec nastepujace: czy zgodnie z przepisami ppoż (i moze jeszcze jakimis innymi) mozna w domku jednorodzinnym zrobic przejscie bezposrednio z garazu do pomieszczenia mieszkalnego (w moim przypadku kuchnia)?

garaz bedzie mial kratek wywiewna i nawiewna, wentylacja bedzie grawitacyjna, dom bedzie ogrzewany gazem z butli, kociol z zamkneita konmora w laznce, itp.

Ja mam garaż tuż przy kuchni ale nie zrobiłem wewnętrznego przejścia z kilku powodów:

1. Mam wentylację mechaniczną i powinna być odseparowana od garażu

2. Do garażu stosunkowo łatwo się włamać więc i do domu by to ułatwiało niepożądane wejście

3. Smród spalin i smarów to nie jest to o czym marzę w kuchni

4. Między słabo ogrzewanym garażem i domem będzie czasami spora różnica temperatur i musiała by być jakaś śluza

faktycznie, ten samochod tuz za drzwiami kuchni to dosc kontrowersyjan sprawa...

decyzja nie bedzie latwa - szkoda rezygnowac z przejscia z garazu bezposrednio do domu ale z drugiej strony garaz na 5m bedzie troche ciasny...

jednak bardziej sklaniam sie ku temu drugiemu - bedzie krotki, ale dosc szeroki (3,75m) wiec szafki mozna postawic prz scianie bocznej

no i trzecia kwestia, musze uniakc samochodow powyzej jakies 4,7m dlugosci :)