Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Chciałbym się zapytać, czy można zmienić projekt po otrzymaniu pozwolenia na budowę.

Okazało się bowiem, że chciałbym zmienić trochę projekt, na któy otrzymałem pozwolnie: zamienić kuchnię z łazienką, dodać jedno okno, ect.

Zmiany nie są konstrukcyjne.

Czy trzeba robić ponowny projekt i składać do urzędu po nowe zezwolenie? Czy można to zrobic jakoś inaczej?

Czy ktoś z Was robił robił zmiany po otrzymaniu pozwolenia?

Pozdrawiam serdecznie

Grzegorz

https://forum.murator.pl/topic/34318-czy-mo%C5%BCna-zmienia%C4%87-projekt-po-otrzymaniu-pozwolenia/

Wszystkie zmiany związane ze zmianą wymiarów budynku, zmiany konstrukcji dachu (np. kata nachylenia), elewacji (np wymiarów okien - lub ich zamurowania, balkonów), i inne zmiany konstrukcyjne wymagaja ponowanego uzyskania pozwolenia na zmianę istniejącego już pozwolenia na budowe. Czyli po ludzku - na starym projekcie projektant musi nanieść wszystkie poprawki i apiat w czterech egzemplarzach do starostwa.

Jeśli chodzi o wpis w dzienniku to kierownik może sobie w tym momencie właściwie wpisac bez konsekwencji dla Ciebie zmianę położenia gniazdka elektrycznego :lol: . No może trodszke przesadziłem.

Witam,

W Inspektoracie Nadzoru Budowlanego we Wroclawiu dowiedzialem sie, ze chcac dokonac zmian w projekcie juz po otrzymaniu pozwolenia na budowe nalezy wystapic do INB z opisame zmian i zapytaniem, czy planowane zmiany sa istotne czy nie. Do zmian nalezy dolaczyc zgode autora projektu (zwana w jezyku urzedowym "opinia projektanta") na proponowane zmiany. Urzad ma dwa tygodnie na udzielenie odpowiedzi. Jesli po uplywie tego czasu sie nie odezwie, zmiany mozna wprowadzac wpisem do dziennika budowy, w przeciwnym wypadku nalezy postapic zgodnie z zaleceniami w odpowiedzi, najczesciej zrobic aneks do pozwolenia.

Pozdrawiam, Piotr

Witam,

W Inspektoracie Nadzoru Budowlanego we Wroclawiu dowiedzialem sie, ze chcac dokonac zmian w projekcie juz po otrzymaniu pozwolenia na budowe nalezy wystapic do INB z opisame zmian i zapytaniem, czy planowane zmiany sa istotne czy nie. Do zmian nalezy dolaczyc zgode autora projektu (zwana w jezyku urzedowym "opinia projektanta") na proponowane zmiany. Urzad ma dwa tygodnie na udzielenie odpowiedzi. Jesli po uplywie tego czasu sie nie odezwie, zmiany mozna wprowadzac wpisem do dziennika budowy, w przeciwnym wypadku nalezy postapic zgodnie z zaleceniami w odpowiedzi, najczesciej zrobic aneks do pozwolenia.

Pozdrawiam, Piotr

100 % racja ja tak zrobiłem i w przeciągu 2-ch tygodni dostałem na piśmie zgodę na wprowadzone zmiany, a było to poszerzenie tarasu, likwidacja wnęki na elewacji frontowej, przesunięcia okien, likwidacja ścianek działowych itp.

pzdr

czyli jak?

czekalem jakies 3 miesiace na formalnosci i kiedy to bedzie zalatwione to musze zas zaczynac od nowa , bo mi sie odrobinke koncepcja zmienila?

czy to nie jest jakas farsa?

przeciez w ten sposob nigdy nie zacze budowy...

pozwolenie powinno byc na dom

a nie konkretnie na taka albo taka elewacje

(oczywiscie w pewnych granicach)

w ogole nie rozumie na co te pozwolenia, skoro architekt sie podpisal, znaczy dom sie nei zawali

jesli dom zgadza sie ogolnie z warunkami zabudowy, to co tu wymagac ma takiej dlugiej procedury wydawania pozwolenia?

wie ktos co oni tam w ogole robia w ramach udzielania pozwolenia?

przeciez to rozboj w bialy dzien......

leon, grzesio, to ja was pocieszę, znajomym właśnie odebrano dom, w którym wprowadzili sporo zmian: wymiary okien, zamiana kuchni z gabinetem, itp. Mieli tylko uwzględnione te zmiany w dzienniku budowy i nie było żadnych problemów.

Nasz kierownik budowy też twierdzi, że tego typu zmiany (niekostrukcyjne) wystarczy zanotować w dzienniku budowy.

zmiana w elewacji jest zmianą istotną (?) w projekcie, czyli zmiana usytuowania okna może nią być, ale tak z praktycznej strony:

zrób ksero (elewacji jeżeli okno) i nanieś zmianę okna, niech projektant podpisze i złóż do wydziału arch że wprowadzasz zmiany w projekcie, jeżei uznają za konieczne zmianę pozwolenia to wyślą pismo, jeżeli nie to zmiana się uprawomocni po określonym okresie (nie wiem dokładnie , 2 tyg?) i to samo z resztą projektu;

jeżeli zmiana usytuowania pomieszczeń, bez naruszania konstrukcji, to nie powinno być problemów, ale lepiej to zrobić jw, będzie argument przy ewentualnych końcowych komplikacjach związanych z odbiorem ( ja osobiście tego nie doświadczyłem, ale po zmianie przepisów PB niektórzy insektorzy nadinterpretują przepisy :evil: )

k....

niedlugo na zmiane tapet w przedpokoju bedzie trzeba czekac rok w urzedzie na zatwierdzenia przez jakiegos nalogowego kawopijca

Albo jeszcze gorzej - trzeba będzie pytać architekta o zgodę na zmianę tapet.

Typowy dom to żadne dzieło sztuki, po prostu towar konsumpcyjny.