Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika ROZBUDOWY Macieja, Agniesi i Jagody

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No coz, czas minal na szukaniu fachowcow od wszelkich instalacji. Mam nadzieje ze teraz juz rusze, elektryk jest wod kan chyba musze szukac nowego :(

Maciek, a ile policzył sobie elektryk za całość (robociznę z materiałem???). Jak nie chcesz pisać w dzienniku na wrzuć na priva. no i ile zaśpiewał Ci pierwszy niesłowny instalator CO-wod-kan.

Nie zrażaj się będzie dobrze. Nie warto się tak denerwować. Na pocieszenie coś Ci napiszę. Nie pisałem o tym w dzienniku, ale u nas po wylaniu stropu dopatrzyliśmy się, że brakuje nam kawałek stropu na którym miała być wymurowana dalej ścianka kolankowa poddasza :evil:. No i trzeba było kuć i dolewać ten fragment wraz domontowaniem brakującego kawałka wieńca. Poza tym jeden ważny trzpień był przesunięty prawie o pół metra. Nie zauważył tego także nasz kierownik budowy :evil: :evil: :evil:. Drobnostka - co nie??? Całe szczęście mamy w miarę dokładnie dopracowany projekt i to my to wychwyciliśmy.

Ale podobno nie myli się tylko ten co nic nie robi - tylko dlaczego te poprawki mają tak długo trwać :evil:. Te wszystkie firmy nabiorą tych robót i nie mogą się później wyrobić z terminami. Gubi ich też rutyna.

Głowa do góry - będzie lepiej - jak już się wszystko skończy, usiądziesz sobie z piwkiem w ręku i popatrzysz na swój wymarzony domek. Powiesz zapewne - WARTO BYŁO to zrobić, ale NIE WARTO tak denerwować. Zdrowie ma się tylko jedno. Tak tak, tak piszę ale reaguję zapewne podobnie do Ciebie.

Pozdrawiam

TadekL

Co do wodkana to wyszlo mu 3400 za robocizne. Niestety okazalo sie ze ceny na material mial strasznie wysokie. Jak mu powiedzialem (oczywiscie ustalalismy to wczesniej) ze sam zalatwie wszystko przestal odbierac telefony, albo udawac ze nie slyszy co mowie. Szkoda ze umowy nie podpisalismy wczesniej (mialismy podpisac jutro) to by kare zaplacil.

Co do elektryka. Za wykonanie wszystkich instalacji (elektryczna, logiczna, telefoniczna, telewizyjna, domofonowa, alarmowa, przeniesienie rozdzielni, zasilanie i sterowanie rolet okiennych, instalacje elektryczne na zewnatrz) wraz z pomiarem i naniesieniem instalacji na projekt place 3000 netto bez wyliczania ile gniazdek i gdzie i doplaty za nastepne. Towar zalatwiam sam ;) instalator kupuje jedynie kabel telewizyjny, puszki, gips itp.)

Spisalismy mocna umowe wraz ze szczegolowym zalcznikiem prac (jednak nie okreslajacym ilosci) wiec jestem spokojny. Przy rozmowie pokazal dokumenty firmy (wpis do ewidencji, regon, NIP , oraz swoje uprawnienia), na razie jest punktualny i rzeczowy oraz wydaje mi sie ma pojecie o instalacjach ( sam stwierdzil ze pradowe ciagnie osobno a inne osobno, ze TV ciagnie sie kazdy kabel z rozdzielni osobno, telefon tak samo pociagnie, ze nie daje sie na jednym bezpieczniku swiatla i gniazdek z jednego pomieszczenia itp.) No coz, mam nadzieje ze ten fachowiec okaze sie solidny.

My nie mozemy sie doprosic aby umyto cegly z klinkieru. Zrobilismy kuche bo zaplacilismy prawie wszystko a gosc czmychnal na inna budowe. Kierownik go wezwal wiec wyliczylem mu kazda duperele, tak ze ma malowanie rynien, i wiele innych rzeczy do zrobienia. Zauwazylem ze nie ma sie co cackac, mile sie usmiechaja do Ciebie ale przy kazdej okazji dupe CI zrabia.

Co do nerwow - widzisz ja mam ten minus ze mieszkam na budowie i do zimy musze miec wszystko gotowe. Jak nie zdaze nie mam gdzie mieszkac a lubie miec wszystko dobrze zrobione a nie martwic sie pozniej zamiast - jak piszesz - cieszyc domkiem.

Co do nerwow - widzisz ja mam ten minus ze mieszkam na budowie i do zimy musze miec wszystko gotowe. Jak nie zdaze nie mam gdzie mieszkac a lubie miec wszystko dobrze zrobione a nie martwic sie pozniej zamiast - jak piszesz - cieszyc domkiem.

Dzięki za info odnośnie magików od instalacji.

Widzisz Maćku, ja nie mieszkam na budowie a też chcę się wprowadzić na Święta Bożego Narodzenia i to tego - czyli 2005 roku. Ja też chcę mieć zrobione wszytko dobrze. Jak będzie to robione tak jak chciałbym to wtedy będę zadowolony i będę sie nim (domkiem) cieszyć (a nie samym faktem, że go mam).

Pozdrawiam

TadekL

• 2 weeks później...
Poprawia to ja beda dokanczac gore. No elektryk juz gore skonczyl teraz zabiera sie za dol. Od poniedzialku wchodzi hydraulik. Potem tynki posadzki, wakacje i wykonczenie. Znalazlem fajnego wykonawce schodow drewnianych (jest niedrogi) wiec chyba tez sie na niego skusimy.

A z czego będą (tzn. z jakiego drewna), ile stopni i ile Cię uczynią lżejszym???

Pozdrawiam

TadekL

• 3 months później...

Maćku!

Piszę do Ciebie w pilnej sprawie. Wiem, że masz już ocieplony dom. Czy jesteś zadowolony ze swojej ekipy, czy mógłbyś ich polecić, podać namiar na nich i podaj cenę, jaką płaciłeś za robociznę. Nasi wykonawcy są niesłowni, wzięli pieniądze na materiał i nic nie robią, a zbliża się termin zakończenia robót. Na pewno nie zdążą, więc szukamy nowej ekipy.

Pozdrawiam w imieniu męża Tadka

Beata L

• 3 weeks później...
Hej !

Bardzo ładny domeczek :-)

Mam takie pytanko: Czy pamietasz może wymiary swoich okien salonowych? Mam podobne w projekcie i chcę je tak samo podzielić szprosami - ciekawa jestem jak to bedzie wyglądać...

Pozdrawiam,

Zuzza

Okna balkonowe mam o wymiarach 210/230 w projekcie(te co widzisz na zdjeciach sa nizsze bo wpakowalismy tam jeszcze rolety). Firma ktora nam zalatwiala okna miala program ktory obliczal ilosc szprosow i podpowiadal co bedzie taniej i ladniej. :)

Witaj Maćku ,

widzę ,że prowadzisz rozmowy z TadkiemL , ale pozwole się Tobie też wpisać - jaK do pamiętnika szkolnego :lol:

Gratuluje Ci przede wszystkim tempa budowy i dopilnowania jakości prac , bo do tego potrzebne jest czułe oko inwestora. To ,że domek jest fajny to już wiesz bo wpisy takie czytałem , ale chciałem powiedzieć ,że również otocznie tj. sąsiednie domy oraz twoje drzewka wskazują na to ,że juz jakis czas na tym osiedlu się życie toczy.

U mnie niestety same nowe domy i piach i pustynia . Mam obecnie stan surowy zamknięty , a buduje w pn części miasta , czyli z drugiej strony miasta.

Mój kolega buduje się w Borówcu - jeszcze tam nie byłem , ale pewno są to rozległe tereny z nowopowstającymi domami.

Chciałem Ci powiedzieć ,że długo szukałem elektryka i wydaje mi się ,że na forum podałeś tel. swojego i rozmawiałem nawet z nim , potem nie miał czasu i jakoś tak wyszło, że wziąłem innego - a teraz żałuję . Wniosek z tego na przyszłość mam taki ,że jak mi polecisz jakiegoś fachowca to trzeba brać , a nie sie zastanawiać :wink:

Pozdrawiam zatem gorąco ( również Tadka z małżonką bo pewnie to przeczytają :D :D :D :wink:

Piotr

Witaj!

Dzieki za mile slowa. Fakt budowa szybka ale nie da sie wszystkich dopilnowac. Stracilismy z zona wiele nerwow nawet jednego wykonawce chcemy podac do sadu... tempo bylo szybkie bo to byla rozbudowa. Mieszkam tam juz 8 latek okolica fajna niektorzy sasiedzi nie :)

Nowe domy w Borowcu tak jak u Ciebie w wiekszosci powstaja "na pustyni" choc buduje ich sie mnostwo wiec powstaja nowe osiedla.

Co do elektryka. Fakt ze jest bardzo zapracowany, ale to chyba dlatego ze jest dobry i sumienny. Dla mnie to jeden z najlepszych fachowcow jaki u mnie pracowal. I mam nadzieje ze taki rowniez bedzie dla innych.

Pozdrawiam i zycze sukcesow w budowie

PS jakbys byl w Borowcu i chcial zobaczyc budowe to daj znac umowimy sie na priv :)