Hadraadae 30.05.2005 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Hej W naszej chałupie chcemy w paru miejscach zostawić nieotynkowane ściany wewnątrz, tak aby było widać cegły. Na początek wydłubujemy stare spoiny spomiędzy cegieł, tak na 2 cm. Chcemy założyć noweg fugi i zagruntować. Czy ktoś robił takie manewry i jak wyszło? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 30.05.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 jeszcze nie robiłam, ale mam taki zamiar i to juz wkrótce. Nie wiem tylko czy wydłubie stare spoiny, czy zostawie, aby wyglądało na swoje 100 lat . Też remontujemy starą chałupkę. Zastanawiam się tylko, w jakim stanie będą cegły, gdy zbiję stare tynki. Ale czas pokaże.... pozdrawiam - ania ps. czym będziesz gruntował?? Kiedys rozmawiałam z kamieniarzem i powiedział mi, że murki cyklopowe, aby kamień nie był matowy, tylko zachował swoją naturalną, żywą barwę, zabezpieczają miksturą - kuleczki styropianu rozpuszczone w nitro....jeszcze też nie próbowałam, ale zastanawiam się, czy to sprawdziłoby się w przypadku cegieł?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 30.05.2005 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 U nas tynki już zbite i cegły są w bardzo różnym stanie - niektóre zachowały się pięknie, niektóre mocno nadgryzł ząb czasu. Spoiny wydłubujemy, bo są wapienne i bardzo się osypują, a przy braku tynku trudno je chyba będzie związać, więc wolimy je wymienić. Co do gruntowania, to nie słyszałam o tym sposobie z nitro. Ale cegła przecież jest matowa Będziemy pewnie szukać jakichś gruntów po sklepach. Jakby co, to dam znać, co znalazłam Pozdrawiam, Hadraadae Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 30.05.2005 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 ps. czym będziesz gruntował?? Kiedys rozmawiałam z kamieniarzem i powiedział mi, że murki cyklopowe, aby kamień nie był matowy, tylko zachował swoją naturalną, żywą barwę, zabezpieczają miksturą - kuleczki styropianu rozpuszczone w nitro....jeszcze też nie próbowałam, ale zastanawiam się, czy to sprawdziłoby się w przypadku cegieł?? czytałam kiedyś, że taka miksturą "ślimaczycą" górale zabezpieczają belki drewniane Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gbim 30.05.2005 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Hej!Mam to za sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 30.05.2005 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Hej! Mam to za sobą To prosiemy ślicznie o szczegóły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gbim 30.05.2005 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 hej!Mam problemy z komputerem - podaję nr tel. (o32) 2228901. [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 30.05.2005 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 hej! Mam problemy z komputerem - podaję nr tel. (o32) 2228901. [/b] A masz te problemy z całym kompem czy tylko z forum? bo ewentualnie proponuję kontakt mailowy: [email protected] lub przez gg - 2354811. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 30.05.2005 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 czytałam kiedyś, że taka miksturą "ślimaczycą" górale zabezpieczają belki drewniane Pozdrawiam belki lub kantówki na płot będące w ziemi to zabezpieczam podgrzanym olejem samochodowym lub pokostem i czytałam tu na forum, że górale też tak robią, a miksturką styropianowo nitrową to spróbuję pomalować kamienny murek...zobaczę, jak się to sprawdzi jak coś zostanie, to pomaluję i jakąś dechę....trzeba eksperymentować pozdrawiam - ania Hadraadare - wiem, że cegła jest matowa.... chodziło mi bardziej o wyrazistość koloru Podobno cos na ten temat juz było na forum....muszę poszukać....jak znajdę, to wkleję link pozdrawiam - ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 31.05.2005 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Drewno w ziemi chocby nie wiem jak zabezpieczone i tak do 5 lat zgnije.Z kolei na drewnie zabezpieczonym olejem powierzchniowo na powietrzu pod wplywem warunkow atmosferycznych impregnacja znika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 31.05.2005 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Pitbull....moja praktyka mówi co innego pozdrawiam - ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 31.05.2005 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 No prosze jak to sie praktyki moga roznic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 31.05.2005 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 mogą, mogą....a Ty nie wiedziałeś o tym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 31.05.2005 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Podejrzewalem, snułem hipotezy ... ale dzisiejsze zdarzenie to dla mnie prawdziwy szok ... to burzy moj porzadek zycia A jak długo wytrzymalo Twoje drewno w ziemii - jaki gatunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 31.05.2005 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 nie wiem, jaki gatunek, ale dębina zawsze była nie do zdobycia, więc z pewnością nie był to dąb....tylko to co najczęściej pod ręką...jakaś sosna, a może i inne, ale wytrzymuje różnie w gruncie...to akurat wytrzymało ponad 15 lat, jak nie dłużej....inne wykopałam po 10 latach i nie było w tragicznym stanie... ale ten wątek jest o murze i cegłach...więc czas skończyć te opowieści o drewnie...jest tu wiele wątków na ten temat i tam można się przenieść z dalszymi opowieściami pozdrawiam -ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gbim 31.05.2005 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Hej!Problemy mam tylko na forum - może ktoś wie czemu???Odkryte i wyfugowane od nowa cegły szorowaliśmy płynem o nazwie SZOP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 31.05.2005 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Hej! Problemy mam tylko na forum - może ktoś wie czemu??? Odkryte i wyfugowane od nowa cegły szorowaliśmy płynem o nazwie SZOP hmm, ja sie słabo znam, ale może chodzi o złe ustawienia cookies? A czym fugowaliście - zaprawą wapienną, fugą? I jak wyglądało to szorowanie - ciężko było? Czy ten płyn jest wydajny? Pamiętasz ile Was to kosztowało na 1m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 31.05.2005 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 "Odkryte i wyfugowane od nowa cegły szorowaliśmy płynem o nazwie SZOP " to płyn do zmywania zaprawy z cegieł, płytek lub kamienia....a ja szukam czegoś, co "zaimpregnuje" starą cegłę"... i mam wątpliwości co do płynu "szop"... pozdrawiam -ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 31.05.2005 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Hej! Problemy mam tylko na forum - może ktoś wie czemu??? Odkryte i wyfugowane od nowa cegły szorowaliśmy płynem o nazwie SZOP hmm, ja sie słabo znam, ale może chodzi o złe ustawienia cookies? A czym fugowaliście - zaprawą wapienną, fugą? I jak wyglądało to szorowanie - ciężko było? Czy ten płyn jest wydajny? Pamiętasz ile Was to kosztowało na 1m2? to link o "szopie" http://www.atlas.com.pl/doc_karta.php?u=9AB3E5E568EBF645C1256D02003E2E7E&menu=oferta pozdrawiam - ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 31.05.2005 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 "Odkryte i wyfugowane od nowa cegły szorowaliśmy płynem o nazwie SZOP " to płyn do zmywania zaprawy z cegieł, płytek lub kamienia....a ja szukam czegoś, co "zaimpregnuje" starą cegłę"... i mam wątpliwości co do płynu "szop"... pozdrawiam -ania Szorwanie to jedno, a impregnowanie to co innego - trochę jak szmpon i odżywka do włosów My też będziemy czyścić, a potem po zafugowaniu impregnować. Jak zbijesz tynki, to przekonasz się, że cegły trzeba będzie doczyścić, bo nie będą idalnie czyściutkie - część zaprawy na pewno na nich zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts