Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkryte cegły wewnątrz?

Hadraadae

Recommended Posts

jeszcze nie robiłam, ale mam taki zamiar i to juz wkrótce. Nie wiem tylko czy wydłubie stare spoiny, czy zostawie, aby wyglądało na swoje 100 lat :lol:.

Też remontujemy starą chałupkę. Zastanawiam się tylko, w jakim stanie będą cegły, gdy zbiję stare tynki. Ale czas pokaże.... :lol:

pozdrawiam - ania

ps. czym będziesz gruntował??

Kiedys rozmawiałam z kamieniarzem i powiedział mi, że murki cyklopowe, aby kamień nie był matowy, tylko zachował swoją naturalną, żywą barwę, zabezpieczają miksturą - kuleczki styropianu rozpuszczone w nitro....jeszcze też nie próbowałam, ale zastanawiam się, czy to sprawdziłoby się w przypadku cegieł??

U nas tynki już zbite i cegły są w bardzo różnym stanie - niektóre zachowały się pięknie, niektóre mocno nadgryzł ząb czasu.

Spoiny wydłubujemy, bo są wapienne i bardzo się osypują, a przy braku tynku trudno je chyba będzie związać, więc wolimy je wymienić.

Co do gruntowania, to nie słyszałam o tym sposobie z nitro. Ale cegła przecież jest matowa :) Będziemy pewnie szukać jakichś gruntów po sklepach. Jakby co, to dam znać, co znalazłam :)

Pozdrawiam,

Hadraadae :)

ps. czym będziesz gruntował??

Kiedys rozmawiałam z kamieniarzem i powiedział mi, że murki cyklopowe, aby kamień nie był matowy, tylko zachował swoją naturalną, żywą barwę, zabezpieczają miksturą - kuleczki styropianu rozpuszczone w nitro....jeszcze też nie próbowałam, ale zastanawiam się, czy to sprawdziłoby się w przypadku cegieł??

czytałam kiedyś, że taka miksturą "ślimaczycą" górale zabezpieczają belki drewniane :roll:

Pozdrawiam

czytałam kiedyś, że taka miksturą "ślimaczycą" górale zabezpieczają belki drewniane :roll:

Pozdrawiam

:lol: belki lub kantówki na płot będące w ziemi to zabezpieczam podgrzanym olejem samochodowym lub pokostem i czytałam tu na forum, że górale też tak robią, a miksturką styropianowo nitrową to spróbuję pomalować kamienny murek...zobaczę, jak się to sprawdzi :lol: :lol: :lol: jak coś zostanie, to pomaluję i jakąś dechę....trzeba eksperymentować :lol: :wink:

pozdrawiam - ania

Hadraadare - wiem, że cegła jest matowa.... :lol: chodziło mi bardziej o wyrazistość koloru :lol:

Podobno cos na ten temat juz było na forum....muszę poszukać....jak znajdę, to wkleję link

pozdrawiam - ania

nie wiem, jaki gatunek, ale dębina zawsze była nie do zdobycia, więc z pewnością nie był to dąb....tylko to co najczęściej pod ręką...jakaś sosna, a może i inne, ale wytrzymuje różnie w gruncie...to akurat wytrzymało ponad 15 lat, jak nie dłużej....inne wykopałam po 10 latach i nie było w tragicznym stanie...

ale ten wątek jest o murze i cegłach...więc czas skończyć te opowieści o drewnie...jest tu wiele wątków na ten temat i tam można się przenieść z dalszymi opowieściami :lol: :lol:

pozdrawiam -ania

Hej!

Problemy mam tylko na forum - może ktoś wie czemu???

Odkryte i wyfugowane od nowa cegły szorowaliśmy płynem o nazwie SZOP

hmm, ja sie słabo znam, ale może chodzi o złe ustawienia cookies?

A czym fugowaliście - zaprawą wapienną, fugą? I jak wyglądało to szorowanie - ciężko było? Czy ten płyn jest wydajny? Pamiętasz ile Was to kosztowało na 1m2?

Hej!

Problemy mam tylko na forum - może ktoś wie czemu???

Odkryte i wyfugowane od nowa cegły szorowaliśmy płynem o nazwie SZOP

hmm, ja sie słabo znam, ale może chodzi o złe ustawienia cookies?

A czym fugowaliście - zaprawą wapienną, fugą? I jak wyglądało to szorowanie - ciężko było? Czy ten płyn jest wydajny? Pamiętasz ile Was to kosztowało na 1m2?

to link o "szopie"

http://www.atlas.com.pl/doc_karta.php?u=9AB3E5E568EBF645C1256D02003E2E7E&menu=oferta

pozdrawiam - ania

"Odkryte i wyfugowane od nowa cegły szorowaliśmy płynem o nazwie SZOP "

:lol: to płyn do zmywania zaprawy z cegieł, płytek lub kamienia....a ja szukam czegoś, co "zaimpregnuje" starą cegłę"... :lol: i mam wątpliwości co do płynu "szop"...

pozdrawiam -ania

Szorwanie to jedno, a impregnowanie to co innego - trochę jak szmpon i odżywka do włosów :lol:

My też będziemy czyścić, a potem po zafugowaniu impregnować.

Jak zbijesz tynki, to przekonasz się, że cegły trzeba będzie doczyścić, bo nie będą idalnie czyściutkie - część zaprawy na pewno na nich zostanie.