art63 30.05.2005 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Wiem że jest dział o ogrodach ale żadko tam zaglądacie. Mam straszną plaże na działce pomimo że koo lasu , ale las od północy Potrzebuje cienia - Jakie drzewo najszybciej urośnie duże i rozłożyste: Dąb, klon, kasztan może jakieś owocowe ? Preferuję liściaste bo w zimie nie zasłonią słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 30.05.2005 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 najszybciej rosnie brzoza i wierzba. Ale to tez potrwa pare lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 30.05.2005 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Posadź jakąś wierzbę lub topolę. Jak dla mnie najlepszy jest dąb, ale ten przez pierwszych kilka lat rośnie powoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 30.05.2005 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Najszybciej to chyba rosną iglaki, a najlepszy cień dają orzechy włoskie - chociaż te rosną dość wolno, ale mają wielką zaletę: żadne robactwo się pod nim nie utrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 30.05.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 jabłoń ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 30.05.2005 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Najszybciej to chyba rosną iglaki, a najlepszy cień dają orzechy włoskie - chociaż te rosną dość wolno, ale mają wielką zaletę: żadne robactwo się pod nim nie utrzyma. Fakt - na robactwo są dobre, ale trzeba wygrabiać liście których nie można dodawć do kompostownika bo garbniki utródniają rozkłąd zresztą przy dębie podobnie. Tak myślę o kasztanowcu, ale walczyć potem ze szrotówkiem... szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 30.05.2005 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Przepiękny cień daje Lipa drobno lub szerokolistna, jeżeli jednak zalezy Ci na szybkości to jednak wierzba płacząca. Bardzo urokliwe drzewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 30.05.2005 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Lipa strasznie pyli, więc nie polecam jeżeli w rodzinie są alergicy (większość jest uczulona na lipę). Wierzba? To jest to!!! Bardzo mi się podoba (chyba też posadzę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 30.05.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Już wieki temu Jan Kochanowski wiedział, które drzewo jest najlepsze: „Gościu siądź pod mym liściem, a odpocznij sobie...” „Uczony gościu! Jeśli sprawą mego cienia...” „Przypatrz się gościu, jako on list mój zielony...” ........ "Tu zawżdy chłodne wiatry z pola zawiewają, Tu słowicy, tu szpacy wdzięcznie narzekają...". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 30.05.2005 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 nie owocowe, mają nisko gałęzie czyli niewygodnie i latające paskudztwo ma się gdzie chować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Kaczmarek 30.05.2005 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 nie będę oryginalny, najszybciej urośnie brzoza, jednak może tak wystrzelić, że korona z liśćmi będzie za wysoko i wtedy problem się powtórzy, dla tego równoczęsnie z brzozą posadziłbym platan lub klon szlachetny. Jak brzoza przestanie spełniać swoje zadanie te dwa drzewka powinny ją zastąpić. Zadaj sobie tylko pytanie czy poradzisz sobie z liściami na jesień bo im większe drzewa tym więcej liści.Osobiście myślałbym o przytulnej altance i iglakach które nie gubią liści, a posadzone gęsto też szybko pójdą do góry i dadzą cień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 30.05.2005 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Brzoza daje mało cienia - taka jej uroda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 30.05.2005 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Wszystko tylko nie brzoza!!! W ubiegłym roku byłem u znajomych na działce, na której mają 3 brzozy. Drzewa wyrosły ogromne, i owszem - dają cień, ale jak siedzieliśmy na tarasie, to ciągle coś leciało: a to liście, a to kwicie - taras ciągle był zapaskudzony . Po takim doświadczeniu - owszem, brzoza może być, bo to ładne i sympatyczne drzewo, ale w bezpiecznej odległości od mojej działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patunia 30.05.2005 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Polecam klon ozdobny (tworzy ładny "parasol"), a także orzech laskowy (regularnie przycinany). Co do brzozy - można kupić szczepioną na pniu, np. 3 metrowym i wtedy do góry już na pewno nie urośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 30.05.2005 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Klon rośnie jak szalony. Mam samosiejek masę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinka 30.05.2005 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Je[li klon - to szczepiony, a wogle nie ma nic wspanialszego jak kasztan - gsty parasol, - mam przed domkiem )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinka 30.05.2005 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Je[li klon - to szczepiony, a wogle nie ma nic wspanialszego jak kasztan - gsty parasol, - mam przed domkiem )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinka 30.05.2005 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Je[li klon - to szczepiony, a wogle nie ma nic wspanialszego jak kasztan - gsty parasol, - mam przed domkiem )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzia28 30.05.2005 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Orzech włoski. Będziesz mieć i cień, i orzeszki do chrupania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 30.05.2005 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Dzięki za tyle porad. Szkoda tylko że co osoba to inne zdanie Reasumując: Iglaste : będzie dawało cień w zimie ( niepotrzebny) + małe rosną Owocowe Jabłoń: OK ale jakaś z dawniejszych odmian , teraz same niskopienne i jakies karłowate Orzech włoski: chyba długo rośnie??? , mam 1 ale jakiś marny i mało cienia Brzoza : dużo powyżej narzekań i mało cienia Lipa : Kochanowski widocznie nie miał alergi , ajak moi goście będą mieli? Wierzba : ? ?? Kasztan : piszecie coś o jakimś szrotówku ?, co to?, niewiem czy szybko rośnie? Klon : może być , zwłaszcza te czerwone odmiany , ale pewnie one nie rosną takie duże i tak szybko????? Dąb: OK chyba najlepszy wybór - tylko kiedy on urośnie???. Mam w pobliżu dużo samosiejek może coś przesadzę , tylko czy taki większy np. 4 m się przyjmie ??? Co wy nato ? poprawcie gdzie się mylę ( nie mam na myśli ortografi) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts