rafałek 31.05.2005 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 I pytanie - Czy Klon pyli i czy może powodować alergię? Klon pyli jak wszystko co ma kwiaty. Jednak czy wywołuje alergie... trzeba się przebadać. Są ludzie uczuleni na 100 i więcej roślin a są tacy co nie są na nic lub nie wiedzą, że są i żyje im się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzia28 31.05.2005 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 A może wierzba tzw. płacząca? Rośnie super szybko, dużo cienia, a jeszcze więcej liści do grabienia jesienią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.05.2005 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Znowu miaucza dachowce przepaskudne Wie ktos jak zrobic łuk metoda chalupnicza? Jakie drzewo jest najlepsze i z czego zrobic cieciwe? No i jak zamontowac grot i z czego go zmajstrować Pomocy !! jestem w potrzebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.05.2005 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Cień, cień, kto go nie pragnie;)) Według mnie najładniejsze drzewo, które mieni sie kolorami Jesienia jest Klon Pospolity;)) To cudo możemy posadzić tuż za domem, bez strachu, ze pewnej wietrznej nocy, znajdzie sie razem z nami w nowym łózku z Ikea;P Dab, nie polecam, sam jesienią grabie liście debowe(zawiewa od sąsiadów). To jest okrpne, nigdy Dębów... No i cień nie jest taki duży;))) Ivek;) Nierozumiem ,dlaczego liście dębu Ci przeszkadzają a z klonu nie ? przecież też ich ma dużo ??? Dlatego, ze sa duzo mniejsze, paskuda;d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 01.06.2005 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Znowu miaucza dachowce przepaskudne Wie ktos jak zrobic łuk metoda chalupnicza? Jakie drzewo jest najlepsze i z czego zrobic cieciwe? No i jak zamontowac grot i z czego go zmajstrować Pomocy !! jestem w potrzebie Najlepszy łuk zrobisz z drewna cisowego. Jednak do tego potrzeba wiedzy, a tej przez złośliwości się nie uzyska. CIęciwa ze ścięgien, może jelita baraniego - z kota się chyba nie nada . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 01.06.2005 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Znowu miaucza dachowce przepaskudne Wie ktos jak zrobic łuk metoda chalupnicza? Jakie drzewo jest najlepsze i z czego zrobic cieciwe? No i jak zamontowac grot i z czego go zmajstrować Pomocy !! jestem w potrzebie Spróbuj procę - wtedy nie będzie trzeba wybierać jakiegoś specjalnego gatunku drzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 01.06.2005 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 ja stawiam na orzech poszukaj takie 2-3m (moze znajomy bedzie sie pozbywal ), ja przesadzalem z 4 metrowe, rok odchorowalo a pozniej ruszylo z kopyta) urosnie szybko duzo cienia i malo robaczkow no i orzeszki oczywiscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 01.06.2005 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Na zasłonięcie okien proponuje winorosl. Bardzo szybko rośnie, dlatego od początku potrzebny solidny stelaż (druty) aby ją ukierunkować. Jesienia liście przybierają piękne kolory (czerwone-zielone-żółte) i jest naprawdę romantycznie. Problemem są szpaki, które lubią wydziobywac z winogron pestki i przy okazji s..ją na otoczenie.Co do dzialki - są firmy, które oferują przesadzanie duzych drzew (spróbuj wygooglać). To kosztowne, ale jakbys sie uparł, to przyjadą na długiej naczepie calkiem wysokie drzewska, wykrojone razem z ziemią jak z doniczki. Ale po kilka tys PLN za sztukę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaa 01.06.2005 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 (edytowane) F Edytowane 29 Listopada 2012 przez aa***a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.06.2005 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 mama - czy chodziło Ci o to drzewko? http://www.krzewy.pl/Platanus_acerifolia/platanus_acerifolia.htm Bardzo ładne, ale mnie podoba się również tulipanowiec amerykański http://www.krzewy.pl/Liliodendron_tulipifera/liriodendron.htm Zapewne obydwa znajdą miejsce u mnie na działce. Ma ktoś jeszcze jakieś doświadczenia z tymi drzewami? I pytanie za 100pkt: W jakiej odległości sadzić drzewa od tarasu znajdującego się od południowej strony, by w przyszłości cień drzewa padał dokładnie na niego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 02.06.2005 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 To platany u nas (w naszym klimacie) rosną? Nie przeszkadzają im zimy? Proszę właścicieli o odpowiedź bo platany są super (widziałem dużo duzych we Francji) a w Polsce nie jest zbyt popularne - więc myślałem że to z powodu warunków klimatycznych. A kończąc z powagą - w żadnym wypadku nie sadź dla cienia eukaliptusów! Z tego co wiem ustawiają one liście specjalnie równolegle do promieni słońca by dawać jak najmniejszy cień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 02.06.2005 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Platany czują się dobrze w naszych warunkach. W Poznaniu masz ich całkiem sporo, nie wiem jak w innych miastach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 02.06.2005 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 W jakiej odległości sadzić drzewa od tarasu znajdującego się od południowej strony, by w przyszłości cień drzewa padał dokładnie na niego? Nie ma 1 dobrej odpowiedzi. Wysokosc (zasięg) cienia zalezy od wysokosci slonca nad horyzontem i wysokosci drzewa. Obie te wartosci są zmienne - pierwsza w ukladzie rocznym, druga w ukladzie wieloletnim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.06.2005 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Orzechy włoskie dają niepodwarzalnie najlepszy cieć, klon też ale one wolno rosną. Jeśli ktoś nie lubi nadmiaru tego, czym "paskudzą" drzewa, czyli liści, opadających kwiatów itp. odradzam orzecha. Wiosną, po okresie kwitnienia gubi pełno tych swoich "smarków", wala się to wszędzie, jak nie posprzątarz to się obrzydliwie maślą. Poza tym orzech bardzo późno budzi się do życia, a jesienią liście gubi wcześnie, często wszystkie naraz, np. podczas silniejszego wiatru, a że listki ma spore, jest co sprzątać. Do tego liście, osłonki owoców i owe "smarki" w porę nie posprzątane plamią trwale np. kostkę na tarasie. A poza tym to bardzo fajne drzewo. Wychowałam się i mieszkałam do niedawna z takim na jednym podwórku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.06.2005 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 To platany u nas (w naszym klimacie) rosną? Nie przeszkadzają im zimy? Proszę właścicieli o odpowiedź bo platany są super (widziałem dużo duzych we Francji) a w Polsce nie jest zbyt popularne - więc myślałem że to z powodu warunków klimatycznych. Na Krakowskich Plantach rosną platany, ogromne, nie przycinane jak te we Francji, wyglądają imponująco, a chyba wieeele zim liczą sobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 02.06.2005 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 We Francji największe wrażenie robiły na mnie aleje platanów - tak jak u nas aleje lip lub kasztanowców. Nie wydaje mi się żeby je specjalnie przycinali ale może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 02.06.2005 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Najszybciej to chyba rosną iglaki, a najlepszy cień dają orzechy włoskie - chociaż te rosną dość wolno, ale mają wielką zaletę: żadne robactwo się pod nim nie utrzyma. ja mialem orzecha ktorego niedawno wycialem. rosl wg mnie bardzo szybko. nie przeszkadzalo mu takze poludniowe miejsce na dzialce. cien daje bardzo dobry. odradzam sadzenie topol - to praktycznie chwast ktory nawet do kominka nie bardzo sie nadaje. Mozna pomyslec tez o brzozie ale ma bardzo upierdliwe liscie do sprzatania. Z orzechem nie jest latwiej bo jego liscie wolno sie rozkladaja i nie moga byc wykorzystane jako kompost. Na lesnej dzialce mozna tez pomyslec o swego rodzaju drewnianej wiacie nad tarasem - takiej z azurowym dachem, po ktorym mozna puscic jakies pnacze. Wtedy cien bedziesz mial juz pierwszego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.06.2005 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 We Francji największe wrażenie robiły na mnie aleje platanów - tak jak u nas aleje lip lub kasztanowców. Nie wydaje mi się żeby je specjalnie przycinali ale może Nie jestem do końca pewna czy są przycinane, czy nie, wyglądają jednak zupełnie inaczej niż te u nas. Może to po prostu inna odmiana. http://www.tjejringen.com/frankrike/banyuls/bilder/platan-vatten.jpg tu jednak wyraźnie widać, że jest przycięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 02.06.2005 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 my mamy troche cienia http://majkagw.photosite.com/~photos/tn/27_200.ts1116928897031.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.06.2005 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Bardzo ładny zakątek Majko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts