Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jea, braza dzieki wielkie. Buziak :wink:

rrmi nie przejmuj sie, ja u Ciebie bylam juz 4 razy, teraz daj Ty sie ugoscic. :wink:

Spryte przywiez i bedzie ok. :wink:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/34351-komentarze-do-dziennika-zeljka/page/132/#findComment-2564073
Udostępnij na innych stronach

No tak z cztery razy bylam chyba, mniej wiecej... :roll:

 

Dziekuje moim goscia za odwiedziny, bardzo milo bylo Was wszystkich goscic. :D Dziekuje tez za prezenty. :D

No jade juz po meza. :D

Nefercia nie oddalam Ci tego naczynia co mieso przywiozlas. :(

p.s. tyle jedzenia zostalo, ze jutro moga byc poprawiny. :D :wink:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/34351-komentarze-do-dziennika-zeljka/page/132/#findComment-2564602
Udostępnij na innych stronach

Żeleczko - jedzenie super - dom piekny (no już nie chciałam mówić, ale ja chyba nie dożyję takiego etapu posiadówki na tarasie :))

Bardzo mi się podoba styl umeblowania - choć zupełnie "nie mój". Jednak do Ciebie pasuje jak ulał :)

Strasznie się obżarłam :)

 

 

Mam tylko wyrzuty sumienia, że nie wiedziałam o ciężkiej, poprzedniej nocy i zamiast dać Ci spokój zaróciłam głowę... Mam nadzieję,że odeśpisz.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/34351-komentarze-do-dziennika-zeljka/page/132/#findComment-2564674
Udostępnij na innych stronach

Żleko - bardzo chcziałam podzękować za gościnę i rewelacyjne jedzonko. Obżarłam się jak mała świnka :oops: ale nie mogłam się powstrzymać bo to były takie pyszności :D :D :D :D :D

 

Domek - super :D Taki cieplutki w środku :D Bardzo mi się podobał kominek.

 

Mam nadzieję, że nie narobilśmy zbytniego zamieszania naszą wizytą.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/34351-komentarze-do-dziennika-zeljka/page/132/#findComment-2564731
Udostępnij na innych stronach

No jakiego zamieszania, ja sie bardzo ciesze, ze moglam troche z kims pogadac.

Odespac to ja sobie moge zawsze, a bardzo rzadko ktos mnie odwiedza.

Ciesze sie, ze wszystko smakowalo.

Pamietam aby przepis napisac.., zaraz sie zabieram i za to... :p

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/34351-komentarze-do-dziennika-zeljka/page/132/#findComment-2565185
Udostępnij na innych stronach

Żeberka w pomarańczach

kilo żeberek wieprzowych

2 pomarańcze

3 łyżki sosu sojowego

6 łyżek koncentratu pomidorowego

2 łyżki oleju

łyżeczka miodu

łyżka sezamu

łyżeczka imbiru w proszku

czerwona papryczka czyli

Żeberka podzielić na porcje, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 40min.

Pomarańcze wyszorować – umyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.

 

Sok wymieszać z sosem sojowym, olejem, miodem, sezamem, koncentratem, imbirem, 2 łyżkami skorki pom. i posiekana drobna papryka chyli.

Żeberka jeszcze cieple posmarować marynata, przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godz. Ja trzymałam przez noc.

Potem wyjąć, wyłożyć na blachę razem z cala ta marynatą i upiec.

 

Jak cos jeszcze bylo to dajcie znac.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/34351-komentarze-do-dziennika-zeljka/page/132/#findComment-2565198
Udostępnij na innych stronach

Smakowalo i to bardzo , moj Stary zaluje , ze wiecej nie zjadl :D

 

Najbardziej mnie cieszy , ze widzialam Stefka w nowym domu i widac , ze Mu sie podoba. :p

 

Zajrzyj do szamba!!!! , ale pewnikiem mozesz jutro dzwonic i zamawiac wywoz :wink:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/34351-komentarze-do-dziennika-zeljka/page/132/#findComment-2565248
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje edittko! Duzo jeszcze do zrobienia ale da sie zyc i bez tego.

Kobitki przepisy przygotuje i dam.

To mielone to pestka.

Bierze sie mieso, daje sol, pieprz, troche cebulki i tyle samo czosnku, jedno jajo, slodka czerwona papryke mielona i pozwalam aby sie przez noc przegryzlo.

Potem na grilla albo na patelnie, jak to lubi albo ma. :wink:

 

Papryka

Papryke umyc, wytrzec i upiec wnagrzanym piekarniku, obracajac aby ze wszystkich stron sie dobrze upiekla. Tem musi byc gdzies ponad albo okolo 220, no i piecze sie tez dlugo, az juz zaczyna pekac i sok z niej wyciekac.

z reszta wydac jak ta skorka juz zaczyna tak od papryki jakby odlepiac sie, czy jakos tak.

Potem wyjac i od razy do siatki plastykowej i zawiazac aby nie bylo powietrza,

Jak juz sie ostudzi to obierac ze skory...

Potem jak juz jest obrana i oczyszczona z pestek, to dodawac do smaku co kto lubi.

Ja daje oliwe, ocet, sol, pieprz i duzo czosnku. Mozna dodac ser feta, ale nie musi byc. Tez przenocowac aby postalo troche, jest wtedy lepsze...

 

Reszta puzniej bo bateria wysiada... :p

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/34351-komentarze-do-dziennika-zeljka/page/132/#findComment-2565922
Udostępnij na innych stronach

Bajadera ciacho

Ciasto

6 białek, 200g cukru, 150g mielonych orzechów włoskich, 3 łyżki maki, 2 łyżki bulki tartej, ½ proszku do pieczenia

Białko ubić z cukrem na sztywna pianę, po woli lekko mieszając dodawać resztę składników razem ze sobą zmieszanych.

upiec na 180 stopni

Krem

600ml mleka, 6 żółtek, 200g cukru, 2 budynie waniliowe,

250g margaryny, 100g gorzkiej czekolady

W trochę mleka (100ml) wmieszać żółtka z cukrem i budyniem. Resztę mleka zagotować i po woli wlewać ta masę do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Jak już jest takie bardzo gęste odstawić z ognia. Potem podzielić na dwie takie same części. w jedna dodac 100g stopionej czekolady.

250g margaryny zmiksować i podzielić na pol. Po polowe margaryny dodać do każdej z części już ostudzonego kremu i zmiksować.

 

Na upieczone ostudzone ciacho dać krem czekoladowy, na to lekko w ciepłym mleku umoczone petit ciasteczka, na to jasny – żółty krem i na to glazura czekoladowa.

 

Glazura

100g czekolady

3 łyżki wody

3 łyżki cukru

8 dkg margaryny

Wodę, cukier i czekoladę roztopić na parze i dodać margarynę.

 

 

Fasola

Fasole Jas ugotować w osolonej wodzie. Przecedzić, wodę zostawić.

Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony por, czosnek, pomidor, paprykę czerwona, paprykę chyli, doprawić wegeta i słodką papryka mielona.

Fasole pomieszać z warzywami, dolać tyle tej wody w której się fasola gotowała, aby lekko przekrywala to wszystko.

Potem zapiekać to w piekarniku tak aby wodę zredukować do pol.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/34351-komentarze-do-dziennika-zeljka/page/132/#findComment-2567774
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...