iga9 26.02.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 A bo mysmy kiedys trafili do szpitala we Wloszech jak krewka Wloszka rozwalila mojemu wtedy nie mezowi glowe drzwiami od garazu w Veronie Do pierwszego szpitala ona nas zawiozla, ale poznej musielismy podczas prawie calej podrozy co 2 dni stawiac sie w szpitalu na oczyszczenie a na koncu na zdjecie szwow. A podroz objazdowa - szpital za kazdym razem byl inny Cale szczescie, ze juz bylismy w UE i mielismy ze soba dokument poterdzajacy ubezpieczenie - to nigdzie nie placilismy. Ale ile sie musialam w tych szpitalach lekarzom lub innym natlumaczyc, co my tu robimy, co to za dokument i ze za darmo to mamy - i to wszystko moim lamanym wloskim - to moje Ale nie wobrazam sobie tego, gdybym nie znala w ogole jezyka Wloscy lekarze nie sa w ogole anglojezyczni Bylo wesolo- poznalismy wielu ciekwych miejscowych ludzi I teraz tak mam, ze co kolejny wyjazd- wole sie zabezpieczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 26.02.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Jak dojechać / dotrzeć do...? = Kako możemo doci do... Ktora droga? = Kojim putem? - Gdzie jest...? = gdje je... - Ile to kosztuje ...? Ile zapłacę za to? = koliko koszta? Mozna zaplacic = da li mozemo platiti? - Dziękuję = hvala albo hvala lijepa - Dzień dobry = dobar dan , czesc = zdravo - Do widzenia = do vidjenja = czyta sie =dovidżenia - poczta = poszta ; bank = banka; - pole namiotowe = kamping za szatore - pokoje = sobe; - lekarz = doktor; szpital = bolnica; pierwsza pomoc = prva pomoć ; - noc = noć; dzien = dan; nocować = prespavati - prosto, prawo, lewco, cofać się, przed siebie, skręcać w ... Prosto= pravo prawo = desno lewo = ljevo cofnac sie = vratiti se = natrag przed soba = ispred sebe przed siebie iść = ići prawo skrecic = skrenuti skrecasz = skrećesz sklep = trgovina nurkowanie = ronjenje nurek = ronilac = ronioc jaskinia pećina jak gleboko = koliko duboko jak daleko = koliko daleko ile czasu = koliko dugo bardzo smaczne = vrlo ukusno cos do pycia = neszto za piti ( pisze jak sie czyta, bo u nas sz = s z takim ptaszkiem nad literka, tak samo cz = c z takim ptaszkiem, a ć = ć ; aha i u nas czytasz tak jak jest napisane) Jestem glodny = jestem gladan (on) gladna (ona) chce mi sie pic = żedan sam, żedna sam, mi smo żedny Sliczna = simpaticzna podobna = sliczna ladna = ljepa (ona) ljep (on) Slonecznie = sunczano goraco = vruće (pogoda, jedzenie) deszcz = kisza wiatr = vjetar wietrznie= vjetrovito burza = oluja - nevrijeme czy to drogie = jel to skupo? nie jest drogie = jeftino apteka = apoteka owoce = voće warzywa= povrće chleb = kruh (nie mowic chleb, tego nie lubia, bo tak mowia w Serbii) parowki = hrenovke pieczywo= pecivo (czyta sie tak jak napisane c...i , nie ći) mleko = mlijeko ( nie mowic mleko, bo tego tez nie lubia bo tak mowia w serbii) woda mineralna = mineralna voda, gazowana = gazirana zupa = juha smazone = peczeno gotowane = kuhano - kuvano na parze = na pari wyprac = oprati musze = moram chce =hoću nie chce = neću nie dziekuje = ne hvala bardzo dziekuje = hvala puno wieprzowina = svinjetina wolowina =govedina - govedje meso mieso = meso maslo = maslac ciasto = kolacz (pisze sie kolac - c z takim ptaszkiem) lody = sladoled kawa= kava smietana = szlag dobro = dobro dobre = dobro auto mechanik = auto mechaniczar (pisze sie = auto mehanicar.., c ...,z ptaszkiem) pieluchy = pelene pampersy = pampersy ( pisze sie pampersi ) mleczko do opalania = mljeko za sunczanie temperatura = temperatura boli = boli bardzo boli = jako boli swedzi = svrbi piecze = pecze z lodowki = iz friżidera nie moge sobie przypomniec jak jest po polsku parasol na slonce... u nas to = suncobran słomka = slamka cytryna = limun pomarancza = narancza banany = banane jablka = jabuke slodkie = slatko cukier = szećer sól = sol pieprz = biber wodka = vodka pomidor = paradajz cebula= luk, albo kapula czosnek = cześniak ostro (jako smak) = ljuto ostry noz = osztar noż fale = valovi przezroczysta = prozirna czysta = czysta (pisze sie cista , to nasze cz) brudna = prljava słona = slana basen = bazen ( dla dzieci = za djecu) gleboka = duboka sprzet = pribor wynajac = iznajmiti rower = biciklo lodz = barka albo czamac lód (na przyklad do drynkow) = led Zamrazalnik = zamrzywacz (pisze sie zamrzivac) jedan, dwa, tri, czetiri, pet, szest, sedam, osam, devet, deset... na razie tyle mi do glowy przyszlo... aha i aby sie nie zdiwic u nas kran to = czesma albo pipa (dlugie i).., na poczatku jak przyjechalam to sie zemnie tu smieli.., od tego czasu bardzo unikam tego slowa... a z kolei moja siosta 9jedna) mieszka we wloszech..., jej maz ma na imie Ugo ale z milosci mowy do niego Pipo.... mowiwlam jak tu przyjedzie aby sie pilnowac mocno i tak do niego nie mowic... samo zycie... Aha i slowo K...a, u nas tez jest takie samo i jest to bardzo niekulturalnie tak mowic, wiec jak ktos ma zwyczaj uzywac tego jak 'dzien dobry' to radze sie bardzo pilnowac aby nie dostac od kogos... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 26.02.2007 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Ekstra - Zeljka jestes wielka! Zaraz sobie przekopije i wydrukuje przed wyjazdem. ALe generalnie zapamietalam, coby nie mowic jak Serbowie Troche to trudne, bo nie wiemy jak oni mowia Ale szczerze sie przyznam, ze nie mialam pojecia, ze tyle podobienst w naszych jezykach. Bardzo mi sie chorwacki spodobal od razu Pamietac cobu K... nie uzywac! Apropos kranu - znaczi sie pipa Znajomi maja psa imeniem Figa. Imie ladne w Polsca dla suczki A po wlosku figa to mniej więcej to samo co pipa - może nawet trochę gorsze określenie Wlosi, ktorzy mieli stycznosc w ludzmi wolajacymi tego pieska w glos po ulicy lub ogrodzie umierali ze smiechu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 26.02.2007 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Jak cos jeszcze to dajcie znac, dla mnie to zaden problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 26.02.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 a figi - to smokta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 26.02.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 FIGI (OWOC) = SMOKVA (JEDNA) = SMOKVE (WIECEJ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 26.02.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 FIGI (OWOC) = SMOKVA (JEDNA) = SMOKVE (WIECEJ) patrz Zelijka - jaki to człek niedouczony moja przemiła gospodyni -zerwała ze swojego drzewa dojrzałe figi ( smokve) i dała mi do obłożenia nogi w którą wbiły się kolce jeżowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 26.02.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 O, tego nie wiedzialam. dobrze, ze czlowiek sie ciagle czegos uczy. I co dzialalo??? p.s. bardzo lubilam jesc swieze figi.., niestety tutaj u nas nie ma.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 26.02.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 O, tego nie wiedzialam. dobrze, ze czlowiek sie ciagle czegos uczy. I co dzialalo??? p.s. bardzo lubilam jesc swierze figi.., niestety tutaj u nas nie ma.... no coś Ty wcale ....po dwóch tyg. igły same powychodziły ,ale najpierw obropiały to była stopa męża ps ...świeże figi są pyszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 26.02.2007 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Hmmm fajniutki ten Twój kurs Zeljko A niektóre słowa są podobne do węgierskich pomarańcza, ciasto, pokoje, poczta ...ale to pewnie przez bliskość sąsiedzką z madziarami. pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 27.02.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 No w koncu bilismy kiedys jedno panstwo, cos musialo pozostac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 27.02.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 OOOOO nawet mi się ten język podoba Wydrukuje sobie i chociaż raz ja się gdzieś dogadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 01.03.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 ale się porobiło w styczniu rzadko bywałam na forum i stąd oczywiście nie wiem dokładnie jaki był powód usunięcia Twego dziennika - decyzję Twą jednak szanuję. potem rozglądałam się za Twoim dziennikiem i teraz wiem czemu go nie znalazłam - dobrze że choć komentarze zostały ...lubię tu przychodzić.... i może do Chorwacji z Twej przyczyny sie kiedyś wybiorę....(tym bardziej że teraz taki samouczek językowy fajny jest ale najbardziej to jestem ciekawa tego kominka....idę go poszukać.... pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 01.03.2007 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 znalazłam.....i zaniemówiłam....jest przepiękny! i te anioły ! gratuluję Zeljka jak go pooglądałam to pomyślałam - czemu już mam obudowę podobają mi się takie klimaty pozdrawiam raz jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 01.03.2007 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Ivo, ciesze sie, ze Ci sie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 01.03.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 A mi jest bardzo szkoda, że Twego dziennika nie ma, szkoda i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 01.03.2007 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 E tam ledwo widac, ze go nie ma. A mnie wkrotce pewnie tez tu zabraknie..., bo Netu w nowym domku nie bede miala... wiec, moze i dobrze, ze mniej sladu zostawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 01.03.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 A mi jest bardzo szkoda, że Twego dziennika nie ma, szkoda i już Mnie też. A nety teraz bezprzewodowe więc nadzieję mamy, że jednak zostaniesz tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 01.03.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Ty sobie nawet tak nie żartuj Musisz znaleźć jakieś wyjście, bo jak to Forum bez Ciebie będzie wyglądać Dziennik jakos znoasłam ale takie totalne odejście nie wchodzi w gre Musisz coś kombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 01.03.2007 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 E tam ledwo widac, ze go nie ma. A mnie wkrotce pewnie tez tu zabraknie..., bo Netu w nowym domku nie bede miala... wiec, moze i dobrze, ze mniej sladu zostawie... Zeljka ja Cię proszę Jesteś Dobrym Duszkiem, jak Ciebie tu zabraknie, to forum będzie ciałem bez duszy, tak? to się nie godzi, takie numery robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts