krzychu74 30.05.2005 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Swego czasu, kiedy jeszcze budowałem "całą parą" często korzystałem z tego forum i niejednokrotnie z dużym pożytkiem dla mnie. Teraz ma nowy problem i też może w jakiś sposób forum podpowie mi rozwiązanie. W 2003 roku oddałem częściowo dom i uzyskałem pozwolenie na użytkowanie parteru wydane przez Urząd Gminy z klauzulą zakończenia prac wykończeniowych poddasza do 2006 roku. Dostarczyłem wtedy wszystkie wymagane dokumenty. W tym roku chciałem oddać cały dom, po zmianie prawa budowlanego trzeba to teraz załatwić w Starostwie, i tu się zaczyna problem, inspektor zażądał dokumentów, których wtedy nie potrzebowałem i nie wiem jak ma je zdobyć. Chodzi w szczególności o zgłoszenie wykonania przyłącza wodnego i kanalizacyjnego. Urząd gminy wymagał tylko naniesienia tych przyłączy na mapkę inwentaryzacyjną, nic więcej. Teraz pan inspektor twierdzi, że jeżeli nie znajdę tych dokumentów to będę musiał legalizować każde złącze, co kosztuje tylko, bagatela 2 x 5000zł! Zastanawiam się w jakim my żyjemy kraj, niby jest rzeczą oczywistą że prawo nie działa wstecz, ale w/w inspektora to nie dotyczy. Odebrałem częściowo dom (logiczne, że ze wszystkimi przyłączami),przed zmianą Prawa Budowlanego, potem to Prawo się zmieniło i teraz wymagają od mnie rzeczy, których nikt nie wymagał 2 lata temu. Dodatkowo pan inspektor zażądał aby w dzienniku budowy w miejscach np. informacji o wykonaniu instalacji wodnej w domu podbił się człowiek z uprawnieniami i oczywiście członek Izby Budowlanej. Ktoś 5 lata temu wykonał tą instalację , Urząd Gminy nie miał zastrzeżeń, a teraz jakiś gość ma „podbić” wykonanie tej roboty. No to chyba już w ogóle nie jest zgodne z prawem( przecież pan inspektor „namawia” do oszustwa). Coś czuję, że chłopaki z Izby Budowlanej z tym inspektorem bardzo się lubią. A obok, w powiecie sąsiednim, w takich przypadkach, nie robią żadnych problemów. No i jak tu żyć i mieszkać legalnie (cokolwiek to znaczy) we własnym domu - całkowicie oddanym. Może macie jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 30.05.2005 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Nasuwają mi się takie uwagi odnośnie Twojego problemu. Albo ówczesne przepisy nie wymagały zgłoszenia budowy przyłączy, więc takich dokumentów zapewne nie widziałeś na oczy i tu jakby się wydawało wystarczy powołać się na odpowiednie wówczas przepisy w tym względzie. Zrobiłeś bowiem przyłącza zgodnie z obowiązujacymi wówczas przepisami. Sprawdź te przepisy, a może ktoś z forumowiczów poda jakiś link, napisz tylko jaki to był okres? Lub też, jeśli nie Ty sam, to może Twój wykonawca przyłączy złożył w twoim imieniu takie zgłoszenie do urzędu gminy. Jeżeli było wymagane przepisami to wątpię, aby obyło sie bez niego. A skory jednak ktoś z Was złozyłby takie zgłoszenie to i tak by go nie miał, bowiem zostałoby ono w dokumentacji tej inwestycji w gminie. Proponuję zatem tam spróbować odszukać ten dokument. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu74 31.05.2005 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Jest nadzieja na pozytywne załatwienie tej sprawy. Po rozmowie z kilkoma osobami " w temacie" (m.in. kierownikiem budowy) okazało się, że gmina nie chciały żadnych dokumentów, bo to ona była inwestorem tych przyłączy. Wykonawcą tych przyłączy był Zakład Komunalny na zlecenie gminy. Jedyne co trzeba zrobić to na mapce inwentaryzacyjnej człowiek z Gminy ma napisać , że przyłącza te zostały wykonane jako inwestycje gmine i dołożyć pieczątkę. To powinno wystarczać, ale to się dopiero tak naprawdę okaże w PINB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 31.05.2005 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 W 2003 roku oddałem częściowo dom i uzyskałem pozwolenie na użytkowanie parteru wydane przez Urząd Gminy z klauzulą zakończenia prac wykończeniowych poddasza do 2006 roku. A ja mam pytanie, co się dzieje jeżeli dom się odda częściowo, ale nie zakończy się prac wykończeniowych w podanym przez Urząd terminie np. z braku pieniędzy? Mam znajomego, który oddał częściowo dom, mieszka, a teraz dostał pismo wzywające do stawienia się, w celu oddania domu, a On nie zakończył wszystkich prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 01.06.2005 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Podciągam i proszę napiszcie coś na interesujący mnie temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 01.06.2005 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Ja na jego miejscu udałbym się do urzedy i popytał co i jak. W każdym urzedzie znajdzie się jakaś życzliwa osoba która poradzi co zrobić, jakie pismo napisać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu74 01.06.2005 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Mój kumpel oddał cały dom mimo, że nie miał w ogóle wykończonego poddasza, a co ciekawe to jest ten sam PINB, w którym ja mam takie problemy Prawda jest taka, że chciał oddać częsciowo, ale pani inspektor miała wiele zastrzeżeń do budowy i jeszcze na pewno by go odwiedziła na budowie, a tak przy całkowitym odbiorze nikt do niego nie przyjechał i ma już kłopot z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts