Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schody - instalacja przeciwoblodzeniowa

Recommended Posts

jesli masz pieniądze na takie przyjemności to napewno warto.

Jesli jednak przy budowie liczysz kazdy grosz to zainwestuj w manualne, samoobslugowe urządzenie odśnieżające czyli łopatę do sniegu.

Wszystko to kwestia zasobności portferla.

Jak się robi instalacje tego typu mozna się napewno dowiedziec na

http://www.devi.pl

http://www.eltom-ogrzewanie.pl/ogrzewanie_przeciwoblodzeniowe.html

http://eko-term.com.pl/zewnetrzne.html

i paru innych miejscach

Też się tym niedawno interesowałem. Poza sporymi kosztami instalacji jest jeszcze problem łącznej mocy potrzebnej do jej zasilenia. Wynosi ona 300W na każdy m2. Przy 3 schodkach to nie ma większego znaczenia, ale dla większych powierzchni (np. podjazd do garażu i cały taras wejściowy), jest to istotne ograniczenie.

Koszt 1m2 maty grzejnej wynosi ok. 150-200 zł. Do tego dochodzą czujniki gruntowe i sterownik (ok. 2000 zł. za komplet: sterownik + 2 czujniki). Wszystkie szczegóły znajdziesz na stronie http://www.devi.pl.

Pozdrawiam! :wink:

Witam,

Jeżeli grzejesz jakimś niedrogim paliwem (węgiel, drewno) to może zwykłe rurki PEX położone w schodach (rowki można wyciąć piłą diamentową). Taki sam patent można zrobić na podjeździe (o ile jest betonowany albo wyłożony kostką).

Oczywiście to ogrzewanie powinno być puszczone przez wymiennik i napełnione płynem niezamarzającym - jest to na pewno tańsza (w eksploatacji i instalacji) alternatywa od mat czy przewodów grzewczych oczywiście pod warunkiem grzania węglem czy drewnem (można te rury włączyć w obwód solarów i w lecie mieć ciepłą wodę a w zimie bezpieczne podjazdy i tarasy).

Pozdrawiam serdecznie

Andrzej

Osobiście znam tylko jedną osobę która ma podjazd i schody z taką matą grzejną. Dziwi mnie jednak że zachwyty na temat rozwiązania słyszałem od tej osoby latem ubiegłego roku, jak urządzenie było instalowane. W czasie zimy jakoś kolega tematu sam nie poruszał ;-) Ciekawość - o czym to może świadczyć? Ja jako dobrze wychowany sam pytań nie zadawałem. ;-) ;-)

Pozdrawiam

Do mojej poprzedniej wypowiedzi dodam, że według mnie raczej nie warto robić takiej instalacji. Dla duzych powierzchni koszty jej budowy i eksploatacji będą kosmiczne, a dla podgrzania kilku schodków takze nie opłaca się wydawać min. 3-4 tys. zł. (kable + automatyka). Chyba juz lepiej płacic komus za regularne odśnieżanie, jesli samemu się nie chce. Ja z tego "luksusu" zrezygnowałem.

A ja nie zrezygnowałem do końca bo pozostawiłem sobie "furtkę" w postaci osobnego obwodu. Chyba położę maty lub kable grzejne pod gres na schodach i może na podjeździe jeszcze tego nie wiem do końca, ale z automatyką dałem sobie spokój. Jak dla mnie wystarczy jakiś prosty sterownik.

a ja właśne 6 tyg temu zatopiłam kabel grzewczy devi podczas wylewania schodów zewnętrznych. koszt około 1200 zł starczyło na 3 schody szer 3 metrów wraz z "podestem" przy drzwiach plus na całą ścieżkę od furtki do schodów (co prawda, krótka jest - niecałe 3 metry i metr szerokości). czy zadziała prawidłowo mogę powiedzieć po zimie 2005/6, ale mity typu że kosztuje to 3-4 tys minimum trzeba obalać. Mój kolega z pracy w brodę sobie pluje każdej zimy że tego nie zrobił. Postanowiłam więc zaryzykować te 1200, choć na pieniądzach nie śpię.

Ankalenka,

Przeczytaj dokładnie moją wypowiedź: min. 3-4 tys. zł. to fakt, a nie mit, jeśli do kosztów kabli doliczymy przyzwoitą automatykę. Można oczywiście jej nie instalować, ale wtedy cały luksus związany z pracą instalacji "stopnieje". Co to za wygoda, jeśli trzeba zawsze pamiętać o sprawdzaniu stanu oblodzenia, załączaniu instalacji, a następnie czekaniu na efekty jej działania (szczególnie podczas porannej "przedpracowej nerwówki")?

Pozdrawiam!

Instalacja grzejna 3-ech schodków szerokości 1m (jeśli nawet schody są szersze to wystarczy grzać tylko tam gdzie sie chodzi) może być wykonana kablem grzejnym 15W/m o długości około 10m.

Maty moim zdaniem są mniej przydatne - i są drogie.

Moc 150W nie stopi całego śniegu. Trzeba go zgarnąć ręcznie przy pomocy drewnianej szufli.

Ta moc zapewni odparowanie resztek śniegu, lodu, czy osuszy w ciągu kilku godzin stopnie.

Aby śnieg odparował (lub wysublimował) wystarczy aby schody ogrzały się o kilka stopni ponad temperaturę otoczenia.

Na każdym schodku (30cm) trzeba ułożyć (przed wylaniem betonu) kabel w dwu "linijkach".

Włączanie ręczne, ale z sygnalizacją włączenia przy pomocy czerwonej lampki - bo łatwo zapomnieć, że włączone.

Układy sterownicze są bardzo drogie i dla trzech schodków trochę bez sensu.

Bo kabel ma się włączać gdy spadnie śnieg, a nie wtedy gdy schody są zimne.

Ostatniej zimy włączałem swój kabel może 5 razy po 12 godzin.

Czyli zużyłem około 10 kWh.

Koszt kabla grzejnego dobrej jakości (zasilanego jednostronnie) to około 130zł. Dochodzi puszka, kilka metrów przewodu, wyłącznik samoczynny i lampka n.p. w rozdzielnicy budynku. Koszt robocizny - drugie tyle.

• 3 years później...

Podciągam temat - po dzisiejszej akcji pt."podczas odśnieżania schodów o mało nie złamałam nogi" ;-) zaczęłam się poważnie zastanawiać na zainstalowaniem całego takiego mądrego systemu przeciwoblodzeniowego.

Do drzwi wejściowych prowadzi 10 stopni (rano było na nich 10 cm sniegu, a pod sniegiem... 2 cm lodu), póki co betonowych. Wiosna będziemy je okładać piaskowcem - czyli "teoretycznie" jeszcze możemy pokombinować, choć zastanawiam się:

1) czy zmieści mi się jeszcze wylewka nad kablami?

2)czy koszt mnie nie dobije (automatyka porządna musi być, inaczej wg mnie sensu nie ma) - choć robocizną mielibyśmy "ulgową".

i najważniejsze:

3) czy to ma w ogóle sens? czy dla tych kilku/nastu dni w roku warto zmieniać koncepcję, wywalać pieniądze, czy takie rozwiązanie się sprawdza?

Jesli ktoś ma - użytkuje - proszę o opinie!

:)

Ja tez się skłaniam ku podgrzewaniu schodów wejściowych i poniższe rozwiązanie idealnie wpasowuje się w moje wyobrażenie.

Instalacja grzejna 3-ech schodków szerokości 1m (jeśli nawet schody są szersze to wystarczy grzać tylko tam gdzie sie chodzi) może być wykonana kablem grzejnym 15W/m o długości około 10m.

Maty moim zdaniem są mniej przydatne - i są drogie.

Moc 150W nie stopi całego śniegu. Trzeba go zgarnąć ręcznie przy pomocy drewnianej szufli.

Ta moc zapewni odparowanie resztek śniegu, lodu, czy osuszy w ciągu kilku godzin stopnie.

Aby śnieg odparował (lub wysublimował) wystarczy aby schody ogrzały się o kilka stopni ponad temperaturę otoczenia.

Na każdym schodku (30cm) trzeba ułożyć (przed wylaniem betonu) kabel w dwu "linijkach".

Włączanie ręczne, ale z sygnalizacją włączenia przy pomocy czerwonej lampki - bo łatwo zapomnieć, że włączone.

Układy sterownicze są bardzo drogie i dla trzech schodków trochę bez sensu.

Bo kabel ma się włączać gdy spadnie śnieg, a nie wtedy gdy schody są zimne.

Ostatniej zimy włączałem swój kabel może 5 razy po 12 godzin.

Czyli zużyłem około 10 kWh.

Koszt kabla grzejnego dobrej jakości (zasilanego jednostronnie) to około 130zł. Dochodzi puszka, kilka metrów przewodu, wyłącznik samoczynny i lampka n.p. w rozdzielnicy budynku. Koszt robocizny - drugie tyle.

W żadne automatyki nie będe się bawił tylko wlasnie zatopie kabel grzewczy i zrobie zwykły manualny włacznik (z lamką/kontrolką bo to dobre zabezpieczenie by niechcacy schody nie były podgrzewane przez kilkanaście godzin albo jeszcze dłużej). Przeciez też nie trzeba podgrzewac dokłandie całych schodów, chodzi o to by moc po nich spokojnie (czyt. bezpiecznie) zejść/wejść. Ten system ma mi pomoc usuwac lód ze schodów a nie śnieg (no chyba , że taki zmarznięty lub ubity snieg). On ma tylko podgrzać na tyle by ta warstwa lodu odczepiła sie od podłoża a potem moge spokojnie bez wiekszego wysiłku go zgarnąć łopata lub szczotką. Schody nie musza być podgrzewane do momentu aż wytopi sie cały leżący na nich snieg czy lód i będa zupelnie suche. Także nie musi byc podgrzewana cała szerokośc schodow - (ok 1 m.) i to wystarczy. Taki patent nie wynika z tego że chce sobie umilic życie albo może z chęci szpanu przed innymi "że mam podgrzewane schody a wy nie". Chodzi o to by było bezpiecznie tak mi jak i moim bliskim a zwłaszcza dzieciakom, którzy beda z tych schodow korzytały. Osobiście nie mam zamiaru podgrzewac sobie podjazdu pod garaż albo tarasu bo z tarasu zimą korzytsał nie będe a snieg czy nawet lód na podjeździe mnie nie przeraża - moge go spokojnie usunąć ręcznie (w sennsie łopatą :D ) ale i tak ten śnieg/lod na podjeżdzie nie wpływa na bezpieczeństwo eksploatacji. Ponadto taki system podgrzewania schodków eliminuje konieczność skuwania tego lodu, czy tez ubitego śniegu a co jeszcze gorsze sypania solą, co zdecydowanie i znacząco uszkadza płytki, lub co tam macie na tych schodach.

Finał jest taki, że jak jest lód na schodkach to właczam sobie na kilka minut podgrzewanie - wtedy lód "odczepia" się od podloża a ja go zgrabnym ruchem zgarniam na bok, i tyle :D

jak jest lód na schodkach to właczam sobie na kilka minut podgrzewanie - wtedy lód "odczepia" się od podloża a ja go zgrabnym ruchem zgarniam na bok, i tyle :D

A ja mam sporo wątpliwości własnie odnośnie tych "kilku minut" :-?

Podłogówkę elektryczną mam w łazience - zanim podłoga odrobine się podgrzeje mija około godziny.. Jeżeli analogicznie będzie z ogrzewaniem schodów to zakładając, że o godzinie 7 trzeba wyjść z domu, przy takim ręcznym sterowaniu należałoby nastawić budzik na 5ta, sprawdzić czy jest lód na schodach, ewentualnie włączyć "odladzanie" i wsunąć się z powrotem pod kołdrę na 45 minut ;-) Stąd pomysł z automatyką...

Tak to jest, czy nie?